Ο νέος «χάρτης» με τις αντιστοιχίες Τμημάτων φέρνουν «ασφυξία» στα κεντρικά Πανεπιστήμια

Ο νέος «χάρτης» με τις αντιστοιχίες Τμημάτων φέρνουν «ασφυξία» στα κεντρικά Πανεπιστήμια

Μετεγγραφές Φοιτητών 2019-2020: Ασφυξία» στα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας αναμένεται να προκαλέσει το «κύμα» μετεγγραφών φοιτητών που θα δεχθούν το επόμενο διάστημα.

Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων τα τελευταία χρόνια χτυπούν «καμπανάκι» για τον μεγάλο αριθμό πρόσθετων φοιτητών που καλούνται να εκπαιδεύσουν καθώς στον αρχικό αριθμό εισακτέων, προστίθενται και οι φοιτητές οι οποίοι μεταπηδούν σε αυτά λόγω μετεγγραφών. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο έχει προειδοποιήσει ότι το ισχύον ιδιαίτερα χαλαρό σύστημα μετεγγραφών και η προσθήκη ειδικών κατηγοριών εισακτέων, οδηγούν σε σημαντική αύξηση των εγγεγραμμένων φοιτητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία σε ορισμένα Τμήματα έφτασε το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 στον διπλασιασμό των εισακτέων.


Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, όχι μόνο στο Αριστοτέλειο αλλά και σε άλλα κεντρικά ΑΕΙ όπως το Καποδιστριακό  από φοιτητές που εισήχθησαν στα νέα περιφερειακά τμήματα που ιδρύθηκαν στο πλαίσιο της πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ, αναφέρουν τα ΝΕΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος του ΑΠΘ έχει ζητήσει την αλλαγή του ισχύοντος ελαστικού συστήματος μετεγγραφών και τον καθορισμό άνω ορίου 15% στο ποσοστό επί των εισακτέων ανά Τμήμα, για τις μετεγγραφές, ώστε να αποφευχθεί η μαζική μετακίνηση φοιτητών από τα περιφερειακά νέα Τμήματα προς τα κεντρικά Πανεπιστήμια λόγω της δημιουργίας πολλών νέων ομοειδών Τμημάτων.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να αλλάξει ο νόμος για τις μετεγγραφές. Η μία λύση – η πιο δύσκολη – θα ήταν να υπάρχει επιδότηση των φοιτητών με χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα η οποία θα τους επέτρεπε να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό με τα στενά οικονομικά δεδομένα της χώρας.

Ο νόμος τη φετινή χρονιά δεν πρόκειται να αλλάξει καθώς οι υποψήφιοι των πανελλαδικών συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό δελτίο με βάση τον ισχύοντα νόμο. Ως εκ τούτου, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους ώστε να μπορέσουν τα κεντρικά ΑΕΙ να σηκώσουν το «βάρος» του πρόσθετου αριθμού φοιτητών.

Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πως τη φετινή χρονιά ο αριθμός των μετεγγραφέντων φοιτητών θα αυξηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της «πανεπιστημιοποίησης» δεκάδων σχολών των Α-ΤΕΙ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας τα «ΝΕΑ» ο αριθμός των φοιτητών που θα αλλάξουν τμήμα δεν αποκλείεται να φτάσει τις 12.000 προκαλώντας έτσι «πονοκέφαλο» στα κεντρικά ΑΕΙ.

Ο νέος «χάρτης» και οι αντιστοιχίες τμημάτων

Τη φετινή χρονιά θα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι υποψήφιοι οι οποίοι θα μπορούν να διεκδικήσουν μετεγγραφή. Και αυτό, διότι, δεκάδες τμήματα που έγιναν στο μέσο της χρονιάς πανεπιστημιακά θα αποτελέσουν για αρκετούς το «διαβατήριο» για να καταθέσουν αίτηση προκειμένου να σπουδάσουν σε ίδρυμα κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο των τμημάτων που έχουν ενταχθεί στο μηχανογραφικό τα 382 έχουμε αντιστοιχία με κάποιο άλλο (δείτε εδώ τις αντιστοιχίες). Από το φετινό μηχανογραφικό τα μόνα τμήματα που δεν έχουν αντιστοιχία είναι 74.

Οι Αντιστοιχίες των Τμημάτων για τις Μετεγγραφές των Φοιτητών για το 2019-2020

SOS για Μετεγγραφή: Την ενημερωτική σελίδα για να μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα που αφορούν τις Μετεγγραφές των Φοιτητών μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα που αφορούν τις Μετεγγραφές.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr