Οι Σχολές που θα δεχτούν τους περισσότερους φοιτητές από τις μετεγγραφές

Ο Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι δεν θα ερημώσουν τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ καθώς ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε κατά 20%και το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνιέται από όσους ζητούν μετεγγραφή. «Άρα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα είναι όπως ήταν πέρσι της περιφέρειας. Αυτό είναι πολύ καλό» σημείωσε ο κ .Λοβέρδος.

Ο Υπουργός καθησύχασε όσους ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και αγωνιούν για το αν θα λάβουν τη μετεγγραφή καθώς στην ερώτηση «Όποιος έκανε αίτηση μετεγγραφής και πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις, να θεωρεί βέβαιο ότι θα μετεγγραφεί», ο κ. Λοβέρδος απάντησε θετικά.

Τα στοιχεία των μετεγγραφών 


  • Το 53% των αιτήσεων ήταν προς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Αττικής και το 32% προς τα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.
  • Η μεγαλύτερη κατηγορία δικαιούχων μετεγγραφής είναι τα παιδιά των τρίτεκνων οικογενειών καθώς αποτελούν το 32% όσων υπέβαλαν αίτηση. Ακολουθούν (με ποσοστό 26%) εκείνοι που ζήτησαν μετεγγραφή επειδή η οικογένειά τους πληροί το οικονομικό κριτήριο των έως 9.000 ευρώ κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα για κάθε μέλος της (δηλαδή, έως 27.000 ευρώ για τριμελή οικογένεια και 36.000 ευρώ για τετραμελή).
  • Το 19% των αιτήσεων υπεβλήθη από πρωτοετείς με αδελφό ενεργό φοιτητή πρώτου κύκλου σπουδών σε διαφορετική πόλη από τον τόπο κατοικίας της οικογένειας και ακολουθούν (το 14% των αιτήσεων) οι πρωτοετείς από πολύτεκνη οικογένεια. Στον αντίποδα, υπεβλήθησαν μόλις δύο αιτήσεις παιδιών θυμάτων τρομοκρατίας.
  • Τις περισσότερες αιτήσεις -2.553- είχε δεχθεί το ΑΠΘ (εύλογο, καθώς είναι το μεγαλύτερο ίδρυμα της χώρας αφού έχει και Πολυτεχνική Σχολή). Ακολούθησαν το Παν. Αθηνών (ΕΚΠΑ) με 2.464 αιτήσεις και το ΕΜΠ με 755 αιτήσεις. Από τα ΤΕΙ, οι περισσότερες αιτήσεις έγιναν προς το Αθηνών (828).
  • Σημαντικό είναι οι αριθμοί να εκτιμηθούν με βάση τον αριθμό των αρχικών εισακτέων. Ετσι, στο ΑΠΘ οι 2.553 αιτήσεις αυξάνουν κατά 43% τον αριθμό των 5.875 εισακτέων. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση έχει το ΕΜΠ, αφού οι 755 αυξάνουν τον αρχικό αριθμό εισακτέων (1.325) κατά 57%. Στο ΕΚΠΑ ο αριθμός αυξάνεται κατά 45%.
  • Τα Τμήματα Πληροφορικής δέχονται τις περισσότερες αιτήσεις λόγω του μεγάλου αριθμού Τμημάτων με ίδιο αντικείμενο στα περιφερειακά ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr