Υπουργός Παιδείας για Μεταγραφές 2014: «Στόχος μας είναι να προστατευθούν αυτοί που έχουν ανάγκη»

Σε συνέντευξή ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Οι αταίριαστοι» δήλωσε για τις μεταγραφές φοιτητών:

Την Πέμπτη, μεθαύριο, αρχίζει η προθεσμία αιτήσεων μετεγγραφής. Αυτές δεν είναι πια απολύτως ελεύθερες όπως ήταν από το νόμο της 4ης Μαΐου, έχουν προϋποθέσεις με στόχο να προστατευτεί αυτός που είναι φτωχός ή που υποφέρει οικονομικά ακόμα και αν νοείται φορολογικά, στη μεσαία τάξη.

Όταν έχεις υποχρέωση να κάνεις μια έντιμη εφαρμογή μιας διάταξης που δίνει δικαίωμα σε 40 χιλιάδες να πάρουν μετεγγραφή, όχι δυνατότητα, το δικαίωμα, είναι διαφορετικό, χωρίς όρια, γίνονται οι εξετάσεις, γίνονται τα μηχανογραφικά και παρεμβαίνεις μετά και πρέπει να είσαι έντιμος και πρέπει να είσαι και σοβαρός. Λες λοιπόν θα εφαρμόσω, αλλά θα βάλω αυτές τις προϋποθέσεις, που να βοηθούν τους φτωχούς μόνον.


Όταν είδα τη ρύθμιση και είδα τις δεκάδες χιλιάδες και τα πανεπιστήμια του κέντρου να πλημμυρίζουν και τις περιφέρειες να «απερημώνονται» από φοιτητές, με ότι αυτό συνεπάγεται, είπα ότι δεν μπορώ να κάνω για τόσες χιλιάδες, τόσο γρήγορη εφαρμογή.

Το Υπουργείο Παιδείας παραλαμβάνει τις αιτήσεις από την Πέμπτη ηλεκτρονικά. Φαντάζεστε τι γίνεται ότι αν έχουμε, έναν συγκρατημένο αριθμό : 15 χιλιάδες; Είναι συγκρατημένος αριθμός..

Το Μάρτιο του 2014 το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικό να εισάγονται με το 10% και όλη εκείνη τη ρύθμιση που ήταν μια προνοιακή ρύθμιση για πολυτέκνους, τριτέκνους και τα λοιπά τη μετέφεραν στις μετεγγραφές. Η εκτίμηση έγινε πάνω στο πρότυπο του προηγούμενου 10% και αυτό δεν έπεσε μέσα.

Και ρωτήστε και τον προκάτοχό μου, φέρτε τον εδώ να σας το επιβεβαιώσει αυτό που σας λέω. Η δική μου παρέμβαση στα πανεπιστήμια και στα λύκεια είναι μόνο διορθωτική, μη μου πείτε να αφήσω την πραγματικότητα να πάει στον τοίχο την παιδεία. Υπάρχει εδώ μια λάθος εκτίμηση για τον αριθμό των φοιτητών που θα μετεγγραφούν κι έπρεπε εγώ να τη διορθώσω, εγώ σηκώνω το βάρος, δεν αλλάζω κάτι.

Ακούστε τι σας λέω, εάν ζητήσετε μετεγγραφή χωρίς να έχετε κάνει εγγραφή και η μετεγγραφή σας δεν είναι δίκαιη, δεν είναι νόμιμη, δε βασίζεται στο νόμο, θα σας την αρνηθεί ή δεν είστε πουθενά. Το προτιμάτε; Να μου το εισηγηθείτε.

Δεν μπορεί να τα προτιμάτε όμως όλα, δεν μπορεί να μου λέτε λύσε κι ένα πρόβλημα με 30 ή 25 ή 20 χιλιάδες μετεγγραφές κι εμείς θα πούμε αύριο γιατί έτσι θέλω.

Πρέπει να βρούμε έναν κοινό τρόπο να μιλάμε, αν δε βρούμε κοινό τρόπο να μιλάμε, οι μεν κατηγορούν γιατί είναι πολλές οι μετεγγραφές, οι δε γιατί είναι λίγες, οι άλλοι γιατί δε θα γίνουν γρήγορα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr