Ποιοι φοιτητές δικαιούνται και ποιοι όχι μετεγγραφή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τελικά!

Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος εξήγησε ότι με την έκδοση των σχετικών αποφάσεων και την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το θέμα θα γίνει διαχειρίσιμο, γιατί, όπως είπε, είχε πάρει διαστάσεις μη διαχειρίσιμες και έτσι, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα καταφέρουμε να πετύχουμε μια πολύ έντιμη εφαρμογή του νόμου. 

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει στις 9 Οκτωβρίου ενώ θα κλείσει στις 17 του ίδιου μήνα.

Μετεγγραφής δικαιούνται:


  • οι πολύτεκνοι 
  • τα τέκνα πολυτέκνων
  • οι τρίτεκνοι 
  • τα τέκνα τρίτεκνων
  • οι πρωτοετείς φοιτητές των οποίων ο αδελφός ή η αδελφή είναι ενεργός/η στον πρώτο κύκλο σπουδών
  • οι ορφανοί από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα
  • με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%
  • τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας
  • τα πολύδυμα τέκνα, εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος.

Δεν δικαιούνται μετεγγραφής όσοι πέρασαν με το 10%, δηλαδή δεν έδωσαν εξετάσεις τον Ιούνιο 2014, αλλά έδωσαν εξετάσεις το 2013 και χρησιμοποίησαν το 10% με την περσινή τους βαθμολογία.

Η μετεγγραφή μπορεί να γίνει σε αντίστοιχη πανεπιστημιακή Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ-ΤΕΙ που βρίσκεται στην περιφέρεια κατοικίας των γονέων των φοιτητών. Εάν δεν υπάρχει, μπορούν να επιλέξουν την πλησιέστερη αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους. 

Οι επιτυχόντες με αδέλφια που σπουδάζουν μπορούν να μετεγγραφούν σε αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα που βρίσκεται στην Περιφέρεια κατοικίας των γονέων τους ή σε αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα στην Περιφέρεια που ανήκει η πόλη φοίτησης του αδερφού/ής. Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα στην Περιφέρεια των γονέων τους ή στην πόλη φοίτησης του αδερφού/ής, μπορούν να επιλέξουν την πλησιέστερη αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα στη μόνιμη κατοικία των γονέων τους.

Σε περίπτωση που οι αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα είναι περισσότερες από μία ανά Περιφέρεια, οι δικαιούχοι οφείλουν να τις δηλώσουν όλες κατά σειρά προτίμησης. 

Η επιλογή των επιτυχόντων ανά Σχολή/Τμήμα γίνεται βάσει των μορίων εισαγωγής τους και τη δηλωθείσα σειρά προτίμησης. 

Η κατανομή των θέσεων θα γίνει ισάριθμα για τις αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα σύμφωνα με το συνολικό αριθμό των κατατεθεισών ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Γίνεται σαφές επίσης ότι μετεγγραφή δεν μπορεί να γίνει σε αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα που εδρεύουν σε διαφορετική πόλη και ότι δεν επιτρέπεται η μετεγγραφή σε αντίστοιχο Τμήμα του ίδιου ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Προκειμένου να προβούν στην ανωτέρω ηλεκτρονική υποβολή, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να ταυτοποιηθούν σε μία από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, προσκομίζοντας το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας ή το διαβατήριό τους ώστε να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας με τον οποίο θα υποβάλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση. 

Στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν χρήση του 8ψήφιου κωδικού εξετάσεων και του προσωπικού κωδικού ασφαλείας που δημιούργησαν.

Οι αιτούντες οφείλουν να δηλώσουν την κατηγορία στην οποία ανήκουν, την προτίμησή τους για την αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα που επιθυμούν να μετεγγραφούν, ή αν πρόκειται για περισσότερες από μια αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα ανά Περιφέρεια τη σειρά προτίμησης σε όλες αυτές, καθώς και κάποια προσωπικά στοιχεία.

Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής, οι αιτούντες πρέπει να εκτυπώσουν την αίτησή τους, στην οποία αναγράφεται και ο αριθμός πρωτοκόλλου που έλαβε και να προσκομίσουν στο Ίδρυμα υποδοχής τους, τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν τα όσα δήλωσαν.

Διαβάστε Περισσότερα για τις Μετεγγραφές!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr