Λοβέρδος: Τι αλλάζει με τις μετεγγραφές φοιτητών - Τι θα ισχύσει φέτος

Αποφασίσαμε μαζί με τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους των ΤΕΙ, αν η ποσότητα των φοιτητών που θα μετεγγραφούν φέτος είναι κοντά σ’ αυτό που εκτιμούμε, ο νόμος θα καταργηθεί για του χρόνου, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, σε συνέντευξη του στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ». Ειδικότερα για τις Μετεγγραφές ο υπουργός παιδείας είπε τα εξής:

Ο νόμος δε δίνει δικαιώματα στους φτωχούς

Η διάταξη περί μετεγγραφών δε δίνει δικαιώματα στους φτωχούς, δίνει δικαιώματα σε όποιον θέλει. Δεν έγινε μια ρύθμιση δηλαδή η οποία απευθύνεται στη φτωχή οικογένεια και της λέει «να μην έχεις δύο ή τρία σπίτια ή τέσσερα, παρά να έχεις ένα ή δύο».


Ο νόμος δίνει δικαίωμα να μετεγγραφή ο φοιτητής όπου θέλει

Δίνει η διάταξη αυτή δικαίωμα μετεγγραφής, όχι δυνατότητα, όπως ισχύει κι όπως αναφέρεται στη δική μου μικρή παρέμβαση που έκανα για το θέμα, δίνει δικαίωμα μετεγγραφής σε οποιονδήποτε και οποιαδήποτε. Δηλαδή μπορεί οι γονείς να μένουν στη Λάρισα, ο φοιτητής να επιτύχει στην Ηγουμενίτσα και να πει «εγώ θέλω να πάω στην Αθήνα, θέλω να πάω στη Θεσσαλονίκη» και τελικά να πάει. Αυτό είναι παράλογο. Επίσης δεν υπάρχουν όρια αντοχής στα τμήματα. Πέρυσι ίσχυε το 10% και η δική μου μικρή παρέμβαση έχει το 10%. Δηλαδή ένα τμήμα να σηκώσει 10% παραπάνω φοιτητών απ’ αυτούς που έχει.

Τροπολογία για τις μετεγγραφές

Εκείνο που η Βουλή θέλει αλλά η διατύπωση της διάταξης δεν το βοηθάει, θα υπάρξει μέσα στην απόφαση που θα πάρω τις επόμενες μέρες και την οποία όπως θ’ ανακοινώσω στη Βουλή σήμερα, θα ζητήσω από τη Βουλή να την καλύψει νομοθετικά. Δηλαδή μπορείς να μετεγγραφείς εκεί που είναι το σπίτι των γονιών σου ή που είναι το σπίτι ενός από τ’ αδέρφια σου που σπουδάζουν, ή του αδερφού σου ή της αδερφής σου που σπουδάζουν. Δε μπορείς να πας όπου θέλεις. Αυτό είναι πάρα πολύ βασικό. Εάν θέλεις να πας σε κάτι κοντινό, αυτό δεν πρέπει να είναι Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, εμείς κοιτάμε ν’ απαλείψουμε διαστάσεις του που το μεγεθύνουν έτι περαιτέρω. Για να βρούμε το δίκαιο τρόπο. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει μία παράμετρος, που είναι σημαντική. Για να βρούμε το δίκαιο μέτρο, πρέπει να ξέρουμε ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα.

Δεχόμαστε πιέσεις για αναδρομική ισχύ

Αυτή τη στιγμή η τρομερή πίεση που δέχεται το Υπουργείο είναι να δώσει αναδρομική ισχύ στο νόμο. Δεν είναι δυνατό να πας και προς τα πίσω, σε μια διάταξη που δε μπορείς ν’ αντιμετωπίσεις μόνο για φέτος αν οι αιτήσεις περί μετεγγραφής των δικαιουμένων είναι τόσες πολλές όσες λέμε. Πάντως οι εκτιμήσεις οι δικές μας είναι ότι κυμαίνονται από 15 έως 30 χιλιάδες. Τον πραγματικό αριθμό δεν τον ξέρουμε.

Ή θα είναι πανομοιότυπο το τμήμα ή δε μετεγγράφεσαι

Το δεύτερο μέτρο είναι να μην υπάρχει καμία επιείκεια σε ό,τι αφορά τη συγγένεια των τμημάτων. Ή θα είναι πανομοιότυπο το τμήμα ή δε μετεγγράφεσαι. Αυτό προκύπτει από τη σχετική γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ, της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας την οποία κάναμε δεκτή πριν από λίγες μέρες, στην οποία καθορίζονται απολύτως οι αντιστοιχίες.

Το 10%

Το τρίτο, για το οποίο σηκώνεται θύελλα διαμαρτυριών αφορά το 10% εκείνων οι οποίοι έδωσαν μεν πέρυσι, κράτησαν τους βαθμούς τους για να συμμετάσχουν στη φετινή εξεταστική διαδικασία. Ο νόμος λέει ότι οι μετεγγραφές αφορούν αυτούς που έδωσαν το 2014-15, αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά. Αυτά, συν ένα δυο μέτρα ακόμη, είναι τα μέτρα εκείνα που εξορθολογίζουν έναν πολύ γενναιόδωρο και όχι, προσέξτε, υπέρ της φτώχιας, αλλά υπέρ του οποιουδήποτε νόμο. Εμείς με τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους των ΤΕΙ θα δούμε πώς ακριβώς έχει το πρόβλημα από πλευράς ποσότητας, ποιο είναι το ποσοτικό μέγεθος του προβλήματος και θα δούμε εάν χρειάζεται και κάποια άλλη απόφαση να πάρουμε.

Αλλά, ν’ αποσύρουμε το νόμο δεν πρόκειται. Δεν είναι έντιμη η λύση αυτή.

Προσθέσαμε μια σκληρότερη προϋπόθεση, η αναπηρία να μην πιστοποιείται από γιατρό του ΕΣΥ αλλά από το ΚΕΠΑ. Ξέρετε ότι τα ΚΕΠΑ είναι πιο σκληρά, πιο φειδωλά.

Προθεσμία 5 ημερών για τις αιτήσεις

Θα δώσουμε ημερομηνία μετεγγραφής με την Υπουργική Απόφαση. Οι ημερομηνίες θα είναι πολύ κοντινές τώρα που μιλάμε, 26 του μηνός άλλωστε τελειώνουν οι εγγραφές στα Πανεπιστήμια. Θα δώσουμε μια βραχεία προθεσμία 5 ημερών για την αίτηση μετεγγραφής και ακολούθως θα δώσουμε τις ημερομηνίες τις οποίες το τμήμα πρέπει ν’ απαντήσει. Γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα τμήματα, των οποίων όμως η αρμοδιότητα είναι διαπιστωτική.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο

Θα χρησιμοποιήσω μια λέξη του κ. Φορτσάκη, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών στη συνάντησή μας πριν από λίγες μέρες, προς Πρυτάνεις, Προέδρους ΤΕΙ και προς εμάς στο Υπουργείο: «Η φτώχια είναι μια κατάσταση. Το πρόβλημα για τα Πανεπιστήμια θα είναι μεγάλο, θα το αντιμετωπίσουμε».

Δηλώσεις προτίμησης

Ζητήσαμε με δική μας πρωτοβουλία από τον εγγραφόμενο φοιτητή να συμπληρώνει μια κατάσταση που να λέει αν προτίθεται να πάρει μετεγγραφή. Μπορεί να έκανε δήλωση περί βουλήσεως μετεγγραφής ο οποιοσδήποτε που δεν έχει τις προϋποθέσεις αυτές τις οποίες σας είπα τώρα. Ζητήσαμε από τις Γραμματείες μια ιδέα για να καταλάβουμε την τάξη μεγέθους, να κάνουν δήλωση πρόθεσης, ότι «εγώ θα ήθελα να μετεγγραφώ». Η Υπουργική Απόφαση που θα βγει ή αυτή την Παρασκευή ή τη Δευτέρα και θα καθορίζει πότε θα γίνουν οι αιτήσεις περί μετεγγραφών. Αυτές θα είναι οι πραγματικές αιτήσεις περί μετεγγραφών και θα γίνουν στο Υπουργείο, εδώ σ’ εμάς. Αυτή είναι η επιλογή μας. Θα τα μαζέψουμε εδώ, θα τα ταξινομήσουμε και θα τ’ αποστείλουμε στα τμήματα για να δουν αυτά, αν ορθώς ο φοιτητής έχει το δικαίωμα μετεγγραφής. Η προθεσμία αυτή θα είναι, πενθήμερη και θ’ αρχίσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Κατανομή των μετεγγραφόμενων

Η απόφαση για τις μετεγγραφές έχει ληφθεί από το νομοθέτη. Το τμήμα όπως έχουμε συμφωνήσει ερμηνεύοντας το νόμο και το Υπουργείο, αλλά και οι Πρυτάνεις και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ, διαπιστωτική αρμοδιότητα έχει μόνο. Εκείνο που θέλω να ξέρετε και που θα πρέπει να το ξέρουν κι αυτοί που μας ακούν, είναι ότι αποφασίσαμε το Σάββατο, πως αν η ποσότητα σε κάποιες περιπτώσεις ακυρώνει τα τμήματα τότε το θέμα επανεξετάζεται. Για παράδειγμα ένα τμήμα μπορεί να αντέξει επιπλέον 150, 200 φοιτητές. Εάν έρθουν 1.000; Αυτή η ακραία λοιπόν περίπτωση θα εξεταστεί. Κατ” αρχάς, μια ακόμη αδυναμία του νόμου που πρέπει να καλύψει η Υπουργική μας Απόφαση είναι ότι όταν ο νόμος δε λέει ποιο τμήμα ποιου Πανεπιστημίου θα επιλέξει ο φοιτητής στη μετεγγραφή. Δηλαδή αν κάποιος ας πούμε έρχεται από τη Λάρισα, ξαναλέω, ή από την Πάτρα στην Αθήνα για Πολιτικές Επιστήμες, και λέει ότι θέλει να πάει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η απάντηση είναι ότι υπάρχει και το Πάντειο. Θα το καλύψουμε με την Υπουργική Απόφαση.

Ο νόμος θα καταργηθεί από του χρόνου

Σήμερα πήρα την πρωτοβουλία μ’ ένα κείμενό μου στους αναγνώστες της «Καθημερινής» να τα εξηγήσω γράμμα-γράμμα. Από δω και πέρα, όταν δίνω αυτές τις εξηγήσεις, τις οποίες τις έχει η Βουλή, θα τις πω και το μεσημέρι, λάθος δεν συγχωρείται για εμάς, όποιος παρ’ ότι γνωρίζει, επιμένει ανάποδα, επιμένει επίτηδες. Έχουμε αποφασίσει λοιπόν όσα σας είπα και αυτό το αποφασίσαμε πολύ δυνατά μαζί με τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους των ΤΕΙ, αν η ποσότητα είναι κάτι κοντά σ’ αυτό που εκτιμούμε, ο νόμος θα καταργηθεί για του χρόνου. Στην παρέμβαση που κάναμε αναλαμβάνοντας το Υπουργείο είπαμε περί αναπηρίας το ΚΕΠΑ και δεύτερον, επειδή ο νόμος δε ρυθμίζει τα περί φτωχών, ρυθμίζει τα περί των πάντων και κατά τις επιθυμίες τους, περάσαμε την περσινή ρύθμιση που αφορά τους πραγματικά φτωχούς. Για παράδειγμα ένας αυτοκινητιστής που έχει ένα παιδί και τα εισοδήματά του είναι πολύ χαμηλά, αυτά που οι αυτοκινητιστές της Αθήνας έχουν σήμερα, δε μπορεί να συντηρήσει ούτε το πρώτο του σπίτι, ειδικά άμα χρωστάει το αυτοκίνητό του, όχι και δεύτερο. Εμείς κάναμε λοιπόν μια παρέμβαση υπέρ των πραγματικά φτωχών και δεν τους έχουμε απορροφήσει.

Ψυχραιμία

Η εικόνα των μετεγγραφών θέλει λίγη ψυχραιμία. Θα είναι σαφής στις επόμενες εβδομάδες. Το γεγονός ότι σε αντίθεση με το παρελθόν και όχι μόνο το πρόσφατο παρελθόν, είμαστε με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όπως και με τους δασκάλους και με τους καθηγητές σε εβδομαδιαία βάση σε συνεργασία, υπόσχεται ότι οι λύσεις θα είναι επεξεργασμένες και δε θα είναι αυθαίρετες σαν και κάποιες που μας παρουσιάζονται ως εκσυγχρονιστικές στο δημόσιο διάλογο, συνήθως από άσχετους, που δεν έχουν την εικόνα των προβλημάτων. Άρα δημοσιολογούν.

Διαβάστε Επίσης: Σε μόλις 500 εκτιμώνται οι μετεγγραφές φοιτητών με οικονομικά κριτήρια

 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr