Ο μεγάλος αριθμός μετεγγραφών που αναμένεται σε λίγες μέρες οδηγεί το υπουργείο Παιδείας σε νέα αλλαγή του συστήματος

Ο μεγάλος αριθμός μετεγγραφών που αναμένεται  σε λίγες μέρες με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και θα δημιουργήσει συνωστισμό φοιτητών σε πολλές σχολές, οδηγεί το υπουργείο Παιδείας σε νέα αλλαγή του συστήματος των μετεγγραφών.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» αυτό προκύπτει από τις συζητήσεις που είχε προχτές ο υπουργός Παιδείας στη σύνοδο των πρυτάνεων των πανεπιστημίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στη συνάντηση οι πρυτάνεις του έθεσαν το ζήτημα της υπερφόρτωσης των πανεπιστημίων με φοιτητές, ειδικά για όσα τμήματα έχουν εργαστήρια. Ο Αντρέας Λοβέρδος συμφώνησε να ζητηθεί και η γνώμη της ΑΔΙΠ (της  αρχής διασφάλισης ποιότητας στα ΑΕΙ) και να ξανασυζητηθεί το θέμα ενόψει της νέας χρονιάς.

Έτσι μπαίνει ουσιαστικά τέλος ύστερα από μόνο μια χρονιά εφαρμογής του προηγούμενου συστήματος  των μετεγγραφών που είχε θεσπιστεί από τον προηγούμενο υπουργό Παιδείας και δεν προέβλεπε εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους. Η επαναφορά των μετεγγραφών είχε όμως θεσμοθετηθεί βιαστικά εξ ανάγκης  υπό την έντονη πίεση απόφασης του ΣτΕ (είχε εκδοθεί τον περασμένο Μάρτιο και ανέτρεψε όλα τα δεδομένα των επικείμενων εξετάσεων) το οποίο έκρινε  αντισυνταγματικές και αντίθετες στις αρχές τις ισότητας και της αξιοκρατίας διατάξεις νόμων που προέβλεπαν τη σύσταση θέσεων σε ποσοστό 20% των εισακτέων που καταλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο από υποψήφιους που είναι μέλη πολύτεκνων οικογενειών.  Στη συνέχεια ο σημερινός υπουργός Παιδείας  Αντρέας Λοβέρδος διεύρυνε τους δικαιούχους μετεγγραφής  (θέτοντας όμως οικονομικά κριτήρια και ποσοστώσεις) ώστε να επωφεληθούν και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.


Το αποτέλεσμα ήταν περίπου το 30% των νεοεισαχθέντων φοιτητών να δικαιούνται μετεγγραφή κάτι που  θα οδηγήσει σε αποψίλωση πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί συνωστισμό σε ιδρύματα α όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο δημοσίευμα των «Νέων» αναφέρεται χαρακτηριστικά το παράδειγμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου που σύμφωνα με τον πρύτανη του είχε δυνατότητα να εκπαιδεύσει 1000 καινούργιους φοιτητές, όμως ο αριθμός των εισακτέων έφτασε τους 1600.

Για τον λόγο αυτό στις εγκυκλίους για το πώς ακριβώς θα γίνουν οι μετεγγραφές το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να θέσει αυστηρές προϋποθέσεις όπως τη διοχέτευση δικαιούχων και σε γειτονικά ιδρύματα αν σε κάποιο κεντρικό ίδρυμα δημιουργείται υπερφόρτωση από φοιτητές, την παραπομπή φοιτητών που έχουν αδελφό φοιτητή σε άλλη πόλη και γονείς που διαμένουν σε τρίτη στο λιγότερο κεντρικό από τα δύο πανεπιστήμια καθώς και τον εξονυχιστικό έλεγχο σε όσους φοιτητές επικαλούνται αναπηρίες γονέων και λόγους υγείας,

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr