Συμφωνία Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας-Κύπρου για τα θέματα των Κυπρίων φοιτητών

Συμφωνία Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας-Κύπρου για τα θέματα των Κυπρίων φοιτητών

Προς αίσιο τέλος οδεύει το θέμα των Κυπρίων υποψηφίων, που εντάσσονται στην κατηγορία των ομογενών φοιτητών, καθώς οι υπουργοί Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου αποφάσισαν να τερματίσουν την αδικία σε βάρος τους. Το ζήτημα έθεσε ο υπουργός Κώστας Καδής κατά την προχθεσινή συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Φίλη στην Αθήνα και όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, όσα δεν φέρνει ο χρόνος –11 χρόνια στην προκειμένη περίπτωση– τα φέρνει η ώρα.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Καδής και έγινε αποδεκτή από τον συνάδελφό του, η ρύθμιση του θέματος θα επιτευχθεί με την παραχώρηση του δικαιώματος στους επηρεαζόμενους υποψηφίους να επιλέξουν το σύστημα που επιθυμούν, για εξασφάλιση θέσης στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας. Δηλαδή, εάν επιθυμούν να διεκδικήσουν πρόσβαση μέσω των Παγκυπρίων Εξετάσεων και του γενικού βαθμού κατάταξης, ή μέσω των ειδικών εξετάσεων που διενεργούνται για τους ομογενείς.


Πληροφορίες της εφ. «Φιλελεύθερος» αναφέρουν ότι, προκειμένου να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό το συγκεκριμένο πρόβλημα, το κυπριακό υπουργείο Παιδείας ανέλαβε την πρωτοβουλία και ετοίμασε τροποποιητικό νομοσχέδιο που θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Στο παρόν στάδιο, όλα τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, αφού και η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στηρίζει την άμεση προώθηση και ψήφιση της σχετικής τροπολογίας. Εάν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται να υπάρξει οριστική διευθέτηση του ζητήματος από τη φετινή χρονιά. Σε αντίθετη περίπτωση, οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το επόμενο έτος. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι αυτό δεν εξαρτάται από το υπουργείο Παιδείας της χώρας μας, αλλά από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδικίας που υφίστανται Κύπριοι υποψήφιοι, είναι η περίπτωση ενός παιδιού που φέτος, εξασφάλισε στις Παγκύπριες Εξετάσεις γενικό βαθμό 19.38741, αλλά έχει μητέρα με ελληνική καταγωγή. Παρά το γεγονός ότι η μητέρα του απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα και μένει μόνιμα στην Κύπρο, ενώ ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ, δεν εμπίπτει στην κατηγορία των «αλλοδαπών-αλλογενών» όπως οι υπόλοιποι Κύπριοι συνυποψήφιοί του.

Απεναντίας, ανήκει στην κατηγορία των Ελλήνων του εξωτερικού, ή αλλιώς των ομογενών που εισάγονται στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας με διαφορετικές διαδικασίες.

Το πρόβλημα αυτό υφίσταται από το 2005 και από τότε μέχρι σήμερα επηρέασε δυσμενώς δεκάδες νέους. 

Συμφωνία και για μετεγγραφές

Άλλη μια σημαντική συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ των υπουργών Παιδείας των δύο χωρών. Ειδικότερα, αποφασίστηκε όπως παραχωρηθεί η δυνατότητα σε αριθμό Κυπρίων φοιτητών διεκδικήσουν μετεγγραφή, στη βάση κριτηρίων ανάλογων με αυτά που ισχύουν για τους Ελλαδίτες φοιτητές. Για τον σκοπό αυτό, δρομολογήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες. 

Στις επαφές στην Αθήνα, συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης και τα μέλη της επιτροπής Πανίκος Λεωνίδου και Παύλος Μυλωνάς.

Σε τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίας βουλευτών της Κύπρου και της Ελλάδας, ο κ. Μυλωνάς απηύθυνε έκκληση προς τους συναδέλφους του, όπως σταματήσει η υφιστάμενη πρακτική που υποχρεώνει τα παιδιά μας να δηλώνουν ότι δεν είναι ελληνικής καταγωγής για να μπορούν να διεκδικήσουν θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του ελληνικού κοινοβουλίου εξέφρασαν την έκπληξή τους για την πρόνοια αυτή και δήλωσαν την ετοιμότητά τους να την ακυρώσουν άμεσα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr