Διαβήματα για την έκδοση ΑΜΚΑ στους Κύπριους Φοιτητές

Διάβημα της Κύπρου / Αδυναμία φοιτητών σχετικά με την έκδοση ΑΜΚΑ

Αντιμέτωποι με μία μεγάλη δυσκολία είναι οι Κύπριοι φοιτητές στην Ελλάδα καθώς η δυστοκία που παρατηρείται στην πρόσβαση τους σε έκδοση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΑΜΚΑ) στη χώρα, επηρεάζει ακόμα και την υγεία τους. Κι αυτό διότι, χωρίς ΑΜΚΑ δεν μπορούν να πάρουν συνταγή από γιατρό, ακόμη και δημοσίου νοσηλευτηρίου, ούτως ώστε να προμηθευτούν φάρμακα όταν χρειαστούν, ανεξαρτήτως εάν προτίθενται να τα αγοράσουν με δικά τους έξοδα από φαρμακεία. 

Το θέμα αυτό έφερε πρόσφατα εις γνώση της Προέδρου της Βουλής της Κύπρου, Αννίτας Δημητρίου, Κύπρια που σπούδασε στην Αθήνα και διαμένει εκεί για αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η Πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε για το τι ισχύει στην Ελλάδα σχετικά με την έκδοση ΑΜΚΑ και γιατί είναι πλέον δύσκολο να εκδοθεί σε όλους τους Κύπριους φοιτητές


Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι δυσκολίες παρατηρούνται τα τελευταία τρία χρόνια καθώς για να εκδώσει κάποιος ΑΜΚΑ στην Ελλάδα χρειάζεται είτε βεβαίωση εργασίας, είτε βεβαίωση πρακτικής από τη Σχολή του, κάτι που δεν είναι εφικτό για όλους τους φοιτητές και ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται στα πρώτα έτη των σπουδών τους. Παλαιότερα, η πρόσβαση στην έκδοση ΑΜΚΑ, όπως ενημερώνουν οι φοιτητές, ήταν ευκολότερη καθώς μπορούσε κανείς να το εξασφαλίσει με επίδειξη ταυτότητας στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη. 

Το ουσιώδες σε αυτή την κατάσταση που επικρατεί είναι το γεγονός ότι οι φοιτητές που δεν έχουν ΑΜΚΑ, ενώ μπορούν με την ευρωπαϊκή κάρτα νοσηλείας να τύχουν δωρεάν ιατρικής περίθαλψης σε δημόσια νοσοκομεία, δεν μπορούν να πάρουν συνταγή από γιατρό ακόμα κι αν αγοράσουν μόνοι τους τα φάρμακά τους. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, υπήρξαν συγκεκριμένες περιπτώσεις φοιτητών, οι οποίοι χρειάστηκαν φαρμακευτική αγωγή και δεν ήταν εφικτό να τη λάβουν, κάτι που προκάλεσε έντονο άγχος τόσο στους ίδιους, όσο και στις οικογένειες τους στην Κύπρο. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, προέβη σε διαβήματα για το θέμα, στέλνοντας επιστολή στον γενικό διευθυντή του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, Νεόφυτο Παπαδόπουλο, στον οποίο παραθέτει τις πληροφορίες που έλαβε από τους φοιτητές στην Αθήνα. Παράλληλα, τον καλεί όπως το υπουργείο προβεί στις δέουσες ενέργειες με το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας ούτως ώστε να επιλυθεί το θέμα αυτό και να μπορούν να εξυπηρετούνται οι Κύπριοι φοιτητές όσον αφορά στη φαρμακευτική αγωγή που χρειάζονται ή/και ενδέχεται να χρειαστούν.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr