Με PCR τεστ ανά 72 ώρες η επιστροφή των ανεμβολίαστων φοιτητών στα Πανεπιστήμια της Κύπρου - Αντιδρούν οι φοιτητές

Με PCR τεστ ανά 72 ώρες η επιστροφή των ανεμβολίαστων φοιτητών στα Πανεπιστήμια της Κύπρου - Αντιδρούν οι φοιτητές

Την αντίδραση φοιτητών που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Κύπρου προκάλεσαν οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Κυβέρνησης, οι οποίοι, όπως φαίνεται, θα γίνουν και αποφάσεις με βούλα Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, για τον τρόπο επιστροφής των φοιτητών στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Οργανωμένα πλέον οι φοιτητές, τόσο μέσα από την ΠΟΦΕΝ όσο και μέσω ομάδας που έχουν συστήσει υπογράφοντας ως «Φοιτητές εν δράσει», αντιδρούν στο μέτρο της διενέργειας μοριακού (PCR) τεστ ανά 72 ώρες για όσους είναι ανεμβολίαστοι για να έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους στα πανεπιστήμια. Τόσο το υψηλό κόστος του PCR όσο και η απόφαση όπως τα πανεπιστήμια δεν κάνουν αποδεκτό το rapid test από πλευράς φοιτητών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. 

Ήδη, η ΠΟΦΕΝ τοποθετήθηκε σημειώνοντας ότι έχει μεταφέρει προβληματισμούς στον υπουργό Υγείας σε συνάντηση που είχε μαζί του, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το κόστος των μοριακών τεστ είναι υψηλό για τους φοιτητές. Ο κ. Χατζηπαντέλας διαβεβαίωσε την ΠΟΦΕΝ - έπειτα από αίτημά της - πως θα προχωρήσουν διαδικασίες για δημιουργία σταθμών που θα διενεργούν τεστ εντός των πανεπιστημίων, με αρκετά μειωμένο κόστος στα PCR για τους φοιτητές. 


Επίσης, η ΠΟΦΕΝ κρούει τον κώδωνα σε φοιτητές και νέους όπως τηρούν τα μέτρα προστασίας για την υγειονομική ασφάλεια όλων. 

Στο μεταξύ, η Προοδευτική αναφερόμενη στη συνάντηση της ΠΟΦΕΝ με τον υπουργό Υγείας σημείωσε ότι «αν και ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα εξευρεθεί το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τα μοριακά τεστ φοιτητών, εντούτοις δεν είναι πεπεισμένη ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τονίζοντας ότι θα είναι απαγορευτικό έξοδο για τους φοιτητές, στο οποίο θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται κάθε 72 ώρες». Σημειώνεται ότι ανακοινώσεις αναμένονται και από άλλες φοιτητικές παρατάξεις.

Την ίδια ώρα, με επιστολή τους η οποία στάληκε σε όλους τους αρμόδιους, οι «Φοιτητές εν δράσει» εξέφρασαν την απογοήτευση και την ανησυχία τους ενόψει του Υπουργικού Συμβουλίου της 23ης Αυγούστου. Όπως σημειώνουν, το να απαιτείται από τους φοιτητές για να μπορούν να εισέρχονται στα πανεπιστήμιά τους SafePass το οποίο περιλαμβάνει μόνο αρνητικό μοριακό τεστ κάθε 72 ώρες ή κάρτα εμβολιασμού, το οποίο δεν συνάδει με τις απαιτήσεις για τον υπόλοιπο πληθυσμό, αποτελεί καταπάτηση συνταγματικά κατοχυρωμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο των φοιτητών όσο και των γονέων και κηδεμόνων τους, καθώς και πρόδηλα έμμεσο εξαναγκασμό σε εμβολιασμό των φοιτητών με την απειλή οικονομικής επιβάρυνσης.

«Θεωρούμε ότι, ενώ έχετε αναλογιστεί την οικονομική επιβάρυνση, ως θα έκανε κάθε μέσος λογικός άνθρωπος, η επικέντρωσή σας δεν φαίνεται να είναι το συμφέρον των φοιτητών και η διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους.  Ως αναφέρεται στις επεξηγήσεις του Άρθρου 2 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, το κράτος δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία έχει δημιουργήσει ή στα οποία έχει δώσει έγκριση, στο οποίο προβαίνετε εμμέσως και κατά καταπάτηση του δικαιώματος στην ίση μεταχείριση και στην αρχή της αναλογικότητας», σημειώνουν οι φοιτητές, την ώρα που παραθέτουν και σωρεία άλλων άρθρων, τα οποία ενισχύουν τις θέσεις τους. 

Θέμα χωρητικότητας και αποστάσεων

Σημειώνεται ότι το θέμα επιστροφής των φοιτητών με PCR και όχι με rapid test, όπως το αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ο «Φ», είναι ενδεχόμενο για το οποίο έκανε σοβαρές σκέψεις το υπουργείο Υγείας το προηγούμενο διάστημα και προτίθεται τώρα να το προωθήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας. 

Αρμόδια πηγή ανέφερε ότι πέραν του ζητήματος της αξιοπιστίας του μοριακού τεστ, οι σκέψεις για μία τέτοια απόφαση στην περίπτωση των φοιτητών αφορούν και στη φυσική παρουσία στα μαθήματα αλλά και τις αποστάσεις που είναι εφικτές εντός των πανεπιστημιακών αιθουσών, αμφιθεάτρων και των εργαστηρίων.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναμένεται να αφορά στη διά ζώσης φοίτηση στα πανεπιστήμια σε ποσοστό πληρότητας στις αίθουσες που να αγγίζει το 80%. Με αυτό το ενδεχόμενο, αναμένεται ότι δεν θα είναι εφικτό να τηρηθεί με ευλάβεια η απόσταση του ενός μέτρου μεταξύ των φοιτητών, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να στρέφονται στη μοριακή εξέταση και όχι στο rapid test. Την ίδια ώρα, επενδύουν στον εμβολιασμό καθώς οι φοιτητές είναι ενήλικες, μπορούν να αποφασίσουν για να κάνουν το εμβόλιο και δεν χρειάζονται συγκατάθεση γονέων. 

Στο μεταξύ, πέραν του πώς δρομολογείται το θέμα αυτό από πλευράς υπουργείου Υγείας, οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι απασχόλησε και τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, στην παρουσία και της συμβουλευτικής επιτροπής γιατρών. Όπως πληροφορούμαστε, φαίνεται να διατυπώθηκαν κάποιοι προβληματισμοί για τον τρόπο εξέτασης των φοιτητών αλλά και για το ποσοστό χωρητικότητας στις αίθουσες των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. 

Ποιες άλλες εισηγήσεις κάνουν οι φοιτητές

Πέραν όμως από τη διαφωνία τους, οι φοιτητές προχωρούν και στην υποβολή των ακόλουθων εισηγήσεων: 

>> Η επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια και γενικά σε κάθε ακαδημαϊκό ίδρυμα γίνει με τρόπο που να μην οδηγεί στην περιθωριοποίηση και στον έμμεσο εξαναγκασμό σε εμβολιασμό.

>> Προς επίτευξη του ανωτέρω, οι φοιτητές να εξαιρούνται του κόστους υποβολής σε οποιαδήποτε διαγνωστική εξέταση, είτε αυτή είναι rapid test είτε είναι PCR, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε δίκαιη μεταχείριση και στον καθησυχασμό των φοιτητών και των γονέων/κηδεμόνων τους για επιπρόσθετα έξοδα.

>> Οι αίθουσες διδασκαλίας να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, δηλαδή κατάλληλες αποστάσεις και προϊόντα αποστείρωσης. 

«Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στα πιο πάνω αιτήματα και/ή μη πρόσκλησης σε διάλογο προς επίτευξη ίσης λύσης για όλους, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι θα προβούμε σε στάσεις διαμαρτυρίας και αποχής από τις διαλέξεις και σας ενημερώνουμε ότι ήδη πολλοί φοιτητές συζητούν την πιθανότητα λήψης αναστολής έτους για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022», σημειώνεται στην επιστολή τους. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr