Κραυγή αγωνίας Κυπρίων φοιτητών Ιατρικής: Επέστρεψαν αλλά χάνουν την κλινική άσκηση -14 ημέρες αυτοπεριορισμός

Κραυγή αγωνίας Κυπρίων φοιτητών Ιατρικής: Επέστρεψαν αλλά χάνουν την κλινική άσκηση - 14 ημέρες αυτοπεριορισμός

Επέστρεψαν στην Ελλάδα αλλά θα πρέπει παραμείνουν σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό 14 ημερών οι φοιτητές ιατρικής που απηύθυναν έκκληση το προηγούμενο διάστημα ώστε να μη χαθεί η κλινική τους άσκηση.

Σε νέα ανακοίνωση καταδεικνύουν ότι η νέα καραντίνα τους απομακρύνει από την παρακολούθηση της κλινικής άσκησης, η οποία ξεκίνησε σήμερα. Κάποιοι από τους φοιτητές δίνουν εξέταση για την απόκτηση πτυχίου αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, όπως έχουν τα δεδομένα, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. 


Οι φοιτητές απευθύνουν νέα έκκληση ώστε να γίνουν οι διευθετήσεις και να επιστρέψουν κανονικά στις σπουδές τους.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Χθες φτάσαμε στην Αθήνα και εφόσον υποβληθήκαμε σε τεστ για covid, μεταφερθήκαμε σε ξενοδοχείο. Η πολιτική προστασία μας ενημέρωσε ότι ακόμα και εάν το τεστ είναι αρνητικό τότε υποχρεούμαστε να μπούμε σε αυτοπεριορισμό 14 ημερών στο σπίτι μας. Όπως καταλαβαίνετε, ο αυτοπεριορισμός των 2 εβδομάδων μας απομακρύνει από την παρακολούθηση της κλινικής μας άσκησης, η οποία ξεκίνησε σήμερα. Θεωρητικά πετάξαμε χθες για την Αθήνα για να βρεθούμε σήμερα κανονικά πίσω στα Πανεπιστήμια μας. Αυτή την εβδομάδα  επίσης κάποιοι από εμάς δίνουν εξέταση για το πτυχίο. Μόλις ανακοινώθηκε πως θα αναχωρούσαμε για την Ελλάδα προσπαθήσαμε να μάθουμε από τους αρμόδιους φορείς τι θα συμβεί με τον αυτοπεριορισμό των 14ημερών, χωρίς να μας δοθεί σαφής απάντηση και χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Τι προηγήθηκε; Τέλος Απριλίου ανακοινώνεται από την Υπ. Παιδείας της Ελλάδος η επανέναρξη της κλινικής μας άσκησης. Το Υπ. Παιδείας της Κύπρου αναλαμβάνει μέσω πλατφόρμας, η οποία αναρτάται στον ιστότοπό του 6 μέρες μετά, να συγκεντρώσει τα ονόματα και τα τηλέφωνα των ενδιαφερομένων. Στις 12 Μαΐου η πλατφόρμα ανανεώνεται και μας ζητούνται επιπλέον στοιχεία, η σχολή και το έτος μας. Η πλατφόρμα κλείνει στις 15 Μαΐου. Όλο αυτό το διάστημα εμείς με τηλεφωνήματα και προσωπικά μηνύματα στους αρμόδιους τους επισημαίναμε συνεχώς το θέμα με το 14ημερό αυτοπεριορισμό. Οι απαντήσεις τους ήταν ότι το  γνωρίζουν, χωρίς βέβαια να μας πληροφορούν για τις ενέργειες που προέβησαν. Διερωτόμαστε πότε ζητήθηκε, τι ζητήθηκε και με ποιο τρόπο; 

Ερχόμαστε στη σημερινή μέρα, βρισκόμαστε μεν στην Αθήνα, αλλά σε 14ημερο αυτοπεριορισμό. Κάτι το οποίο μας απομακρύνει από την κλινική μας άσκηση, που για μας τους φοιτητές της Ιατρικής είναι το πιο σημαντικό κομμάτι των σπουδών μας. Για τις αναπληρώσεις των κλινικών που χάθηκαν λόγω πανδημίας, έχει μειωθεί το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα μία κλινική που κανονικά θα διαρκούσε 2 μήνες τώρα να διαρκέσει 1 μήνα με τα νέα δεδομένα. Άρα με τον περιορισμό χάνουμε τη μισή.

Παρακαλούμε όπως γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους των αρμοδίων και έστω και σήμερα να επιλυθεί το ζήτημα. Το αίτημά μας είναι να μπορούμε να παρακολουθήσουμε κανονικά τις κλινικές μας, που είναι και ο λόγος για τον οποίο επιστρέψαμε. Υποτίθεται ότι επιστρέψαμε πριν από τις 25 Μαΐου για να ασκηθούμε χωρίς απουσίες στις κλινικές μας. Αν τότε υπήρχε αυτό το θέμα, ποιος ο λόγος να ναυλωθούν πτήσεις πριν τις 25 Μαΐου; Γιατί να μην επιστρέφαμε με το κανονικό άνοιγμα των αεροδρομίων στα μέσα Ιουνίου, αφού έτσι κι αλλιώς ο 14ημερος αυτοπεριορισμός τελειώνει 8 Ιουνίου;». 

Ομάδα φοιτητών Ιατρικής σε ελληνικά ΑΕΙ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr