Τα εργαστήρια ξεκινούν και οι Κύπριοι φοιτητές παραμένουν "εγκλωβισμένοι" στην Κύπρο –"Χάνουμε την χρονιά μας"

Τα εργαστήρια ξεκινούν και οι Κύπριοι φοιτητές παραμένουν "εγκλωβισμένοι" στην Κύπρο –"Χάνουμε την χρονιά μας"

Ομάδα φοιτητών της Ιατρικής σε σχολές της Ελλάδος, που βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι στην Κύπρο και δεν μπορούν να επιστρέψουν στις σχολές τους, με επιστολή τους εκπέμπουν SOS για να μπορέσουν να επιστρέψουν εγκαίρως στα εργαστήρια τους ώστε να μην χαθεί η χρονιά για αυτούς.

Οι εν λόγω φοιτητές επιρρίπτουν ευθύνες στις αρχές της Δημοκρατίας για καθυστερημένα διαβήματα και ενέργειες, ζητώντας όπως γίνει άμεσα κάποια ενέργεια η οποία θα τους επιτρέψει τη μετάβαση τους στην Ελλάδα.


Αρκετοί από εμάς επιστρέψαμε στην Κύπρο πριν κλείσουν τα αεροδρόμια, αναφέρουν στην επιστολή τους, μη γνωρίζοντας τις διαστάσεις που θα έπαιρνε η νέα αυτή πραγματικότητα. Οι τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρες για εμάς καθώς παρά τις προσπάθειές μας δεν κατέστη δυνατόν να επιστρέψουμε στην χώρα των σπουδών μας.

«Τις τελευταίες αυτές εβδομάδες προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με όλα τα αρμόδια υπουργεία, προξενεία, αερομεταφορείς, φοιτητικές παρατάξεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα», καταγγέλλουν. «Από την αρχή ο Υπουργός παιδείας είχε δεσμευθεί ότι θα κάνει το παν να επιστρέψουμε πίσω στις σχολές μας στην ώρα μας. Ο ίδιος ο Υπουργός Μεταφορών σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι η Κύπρος έχει δεχθεί Έλληνες φοιτητές να επιστρέψουν πίσω στο Πανεπιστήμιο στην Κύπρο και ότι και η Ελλάδα θα πράξει το ίδιο. Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο οποίο κάποιοι από εμάς φοιτούμε, αλλά δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από τον Πρόεδρο της Ιατρικής σχολής. Το μόνο μήνυμα που στάλθηκε προς όλους τους φοιτητές ήταν ότι θα πρέπει να μεριμνήσουμε για την έγκαιρη επιστροφή στην Ελλάδα, ώστε μέχρι τις 25 Μαΐου να έχει ολοκληρωθεί η περίοδος καραντίνας των 14 ημερών που προβλέπεται σε ειδικές περιπτώσεις». Οι φοιτητές επισημαίνουν ότι το Υπουργείο Παιδείας δημιούργησε ειδική πλατφόρμα στην οποία έπρεπε να εγγραφούν όσοι φοιτητές επιθυμούν να επιστρέψουν, με επιλογή τριών διαφορετικών ημερομηνιών και η πλατφόρμα έληγε στις 12 Μαίου, ενώ στις 11 του Μάη όλοι οι φοιτητές που έχουν υποχρεωτικά εργαστήρια-κλινικές έπρεπε ήδη να βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ακολούθησε η λειτουργία νέας πλατφόρμας που έληγε στις 15 Μαίου, υποστηρίζει η ομάδα φοιτητών της Ιατρικής, και διερωτώνται πώς γίνεται να είχαν ως πρώτη επιλογή ημερομηνία επιστροφής 6 με 15 του Μάη αφού η πλατφόρμα ήταν ανοικτή μέχρι τις 15 του μήνα.

«Γιατί το υπουργείο δεν προνόησε από την αρχή να ζητήσει αυτά τα στοιχεία και έγινε όλη αυτή η καθυστέρηση», επισημαίνουν. «Έλληνες συμφοιτητές μας οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι στην Γερμανία κατάφεραν να επιστρέψουν, χωρίς να εμπίπτουν στα κριτήρια επαναπατρισμού, ύστερα από πολλές πιέσεις προς το Ελληνικό κράτος.

Το Υπουργείο Παιδείας μας άφησε στο έλεος. Δεν χάνουμε απλώς ένα εξάμηνο, αλλά έναν ολόκληρο χρόνο, γιατί αν δεν παρακολουθήσουμε τα εργαστήρια-κλινικές μας, αυτόματα τα χρωστάμε το εαρινό εξάμηνο του επόμενου χρόνου».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr