ΣΥΡΙΖΑ: Στο στόχαστρο του ΥΠΑΙΘ και τα δωρεάν συγγράμματα των φοιτητών

ΣΥΡΙΖΑ: Στο στόχαστρο του ΥΠΑΙΘ και τα δωρεάν συγγράμματα των φοιτητών

Από τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές του υπουργείου Παιδείας δε θα μπορούσαν να γλυτώσουν ούτε τα δωρεάν συγγράμματα των φοιτητών. Πέρα από κάθε εκπαιδευτική, κοινωνική και νομική πραγματικότητα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έθεσε τελεσίγραφο στους εκδότες, σύμφωνα με το οποίο έπρεπε μέχρι τα μέσα Μαΐου να παρέχουν το 25% των διανεμόμενων συγγραμμάτων σε ηλεκτρονική μορφή, πέραν της έντυπης.

Σε συνάντηση του γενικού γραμματέα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αποστόλη Δημητρόπουλου με το Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ) και τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) τονίστηκε πως αν οι εκδότες δεν υποκύψουν στον εκβιασμό, δε θα μπορέσουν να μοιράσουν ούτε τα έντυπα συγγράμματα στους φοιτητές. Πρόκειται για ενέργεια που υπονομεύει, πρώτα και κύρια, την εκπαιδευτική διαδικασία στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο.


Το υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να γνωρίζει πως η πρότασή του είναι επιπόλαιη και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους φοιτητές, στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στους εκδότες:

1. Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει τεχνικό ζήτημα. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα ψηφιακό σύστημα που να μην «σπάει» και να μη μετατρέπεται σε πειρατική πλατφόρμα - ελεύθερη για όλους. Παράλληλα αρνείται να δημοσιοποιήσει συγκεκριμένες προτάσεις για την κατοχύρωση της ασφάλειας της πλατφόρμας.

2. Δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως νομοθετική προετοιμασία για τις ρυθμίσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας τόσο σοβαρής μετάβασης. Η νομοθεσία θα πρέπει να περιλαμβάνει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων από την παράνομη διακίνηση των ηλεκτρονικών βιβλίων, αλλά και τους τρόπους ελέγχου ώστε ένα τέτοιο μέτρο να μην υπονομεύσει τη βιωσιμότητα των εκδοτικών οίκων.

3. Η κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων είναι μία περίπλοκη διαδικασία στην εποχή της ψηφιακής συνθήκης. Απαιτείται ευρεία διαβούλευση, λεπτομερή νομική επεξεργασία και -κυρίως- προϋποθέτει μια Πολιτεία με ελεγκτικούς μηχανισμούς που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φροντίσει να διαλύσει σε πολλούς τομείς.

4. Οι συμβατικές απαιτήσεις ξένων εκδοτών για τα βιβλία που μεταφράζονται και εκδίδονται ως ηλεκτρονικά βιβλία, υπόκεινται σε διαφορετικά τιμολόγια, είναι εξαιρετικά αυστηρές και κυρίως ασύμφορα υψηλές.

5. Εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί η πλατφόρμα Κάλλιπος, στην οποία υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε επιστημονικά και εκπαιδευτικά βιβλία. Το αποθετήριο διευρύνεται συνεχώς με βιβλία από επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίων που προτιμούν να συνάψουν συμβάσεις για ανοικτή πρόσβαση. Άρα ήδη υπάρχει ένας τρόπος πρόσβασης σε ψηφιακά βιβλία.

Η αγορά του ελληνόγλωσσου βιβλίου είναι εξαιρετικά μικρή. Οι εκδότες είναι στην μεγάλη πλειοψηφία τους, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δίνουν έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα επιβίωσης. Η αγορά του βιβλίου συρρικνώνεται, η δημοσίευση και διακίνηση επιστημονικών βιβλίων αντιμετωπίζει ολοένα και πιο σοβαρές δυσκολίες. Και ενώ χρειάζεται η παρέμβαση της Πολιτείας για να προστατέψει ένα απαραίτητο πολιτισμικό αγαθό, οι παράλογες απαιτήσεις του υπουργείου Παιδείας θα συμβάλλουν στην παραπέρα συρρίκνωση της επιστημονικής και εκδοτικής δραστηριότητας.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε πρωτοβουλία απαξίωσης της σημαντικής αυτής παροχής προς την κοινωνία - τη δωρεάν διάθεση ακαδημαϊκών βιβλίων προς τους φοιτητές. Να σταματήσει τους αιφνιδιασμούς τη στιγμή που δεν καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις που κατοχυρώνουν την προστασία του βιβλίου και των πνευματικών δικαιωμάτων. Το υπουργείο πρέπει επιτέλους να καταλάβει πως οι εκβιασμοί και οι προχειρότητες δεν έχουν θέση στην άσκηση μιας σοβαρής δημόσιας πολιτικής για την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

ΕΠΕΚΕ Παιδείας
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΕΡΕΥΝΑ: Έντυπο ή ηλεκτρονικό δωρεάν Σύγγραμμα; Τι απάντησαν οι φοιτητές της χώρας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr