ΕΥΔΟΞΟΣ: Το 2,5% των φοιτητών δεν έλαβε όλα τα βιβλία του εξαμήνου

ΕΥΔΟΞΟΣ: Το 2,5% των φοιτητών δεν έλαβε όλα τα βιβλία του εξαμήνου

Εύδοξος - Φοιτητικά Συγγράμματα: Φοιτητές καταγγέλλουν ακόμη πως ένα μεγάλο ποσοστό που δεν συμπεριλαμβάνεται στο 2,5% έχει παραλάβει τα συγγράμματα του λίγο πριν την έναρξη της εξεταστικής ή αφότου έχει δώσει το μάθημα.

Τι αναφέρουν οι εκδότες για τη Διανομή των φοιτητικών συγγραμμάτων Εαρινού Εξαμήνου 2020:


''Πριν από λίγες μέρες, ολοκληρώθηκε η διανομή διδακτικών συγγραμμάτων στους φοιτητές κατ' οίκον. Πρόκειται για ένα εγχείρημα πρωτόγνωρο από κάθε άποψη, το οποίο κόντρα σε κάθε λογική πρόβλεψη, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Η απόφαση που, λόγω κορονοϊού, ελήφθη για γενικό lockdown, συνεπαγόταν πως οι φοιτητές θα έμεναν χωρίς βιβλία, καθώς τα βιβλιοπωλεία και τα Πανεπιστήμια θα έμεναν κλειστά επ' αόριστον. Η λύση της διανομής των συγγραμμάτων κατ' οίκον ήταν η μόνη εφικτή και η μόνη που θα έφερνε αποτέλεσμα και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και πολλοί φοιτητές μακριά από τις πόλεις των ιδρυμάτων στα οποία φοιτούν" αναφέρει ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ).

Και συνεχίζει: "Οι δηλώσεις συγγραμμάτων των φοιτητών ξεπέρασε σε αριθμό κάθε προηγούμενο δείχνοντας την επιθυμία τους και την ανάγκη τους να προμηθευτούν, και φέτος, τα βιβλία τους. Οι εκδότες από τα τέλη Απριλίου, όταν και τελείωσαν οι δηλώσεις των φοιτητών, ξεκίνησαν την αποστολή των συγγραμμάτων στους τόπους κατοικίας των φοιτητών, σε συνεργασία με εταιρίες κούριερ. Σήμερα, δύο μήνες μετά μπορούμε να νιώθουμε υπερήφανοι για την έκβαση του εγχειρήματος αυτού, διότι μέσα από αναρίθμητες δυσκολίες ( συντονισμός εκατοντάδων εκδοτικών εταιριών με το σύνολο σχεδόν των εταιριών κούριερ στην Ελλάδα, καθημερινή επικοινωνία με φοιτητές τηλεφωνικώς ή με mail, ατέλειωτες εργατοώρες συσκευασιών βιβλίων, προβλήματα που συνεχώς προέκυπταν κατά την ροή της διαδικασίας) το συνολικό ποσοστό επιτυχών παραδόσεων συγγραμμάτων στα σπίτια των φοιτητών, ξεπέρασε το 97,5-98%. Είναι κάτι παραπάνω από θετικό το τελικό αποτέλεσμα, ειδικά αν συνυπολογίσουμε το πρωτόγνωρο του εγχειρήματος, αλλά και τον φόρτο των εταιριών κούριερ λόγω lockdown.

Οι εκδότες επιστημονικών βιβλίων ξεκίνησαν και ολοκλήρωσαν το τεράστια χρονοβόρο και κοστοβόρο αυτό εγχείρημα, γνωρίζοντας ότι θα κληθούν να καταβάλουν πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά για την διανομή των βιβλίων, σε μια περίοδο μάλιστα που ήταν κλειστά και τα βιβλιοπωλεία και, γενικά, η συνολική οικονομία της χώρας δεχόταν αλλεπάλληλα χτυπήματα. Το συνολικό ποσό που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Το αναλάβαμε εξολοκλήρου, παρότι είναι για πολλούς συναδέλφους δυσβάσταχτο, διότι είμαστε μέλη του κοινωνικού συνόλου και ξέρουμε πολύ καλά πόσο σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας αποτελούν οι φοιτητές- άλλωστε πολλοί εκδότες είναι και γονείς φοιτητών. Πρόκειται με άλλα λόγια για μια πολύ μεγάλη κοινωνική προσφορά του κλάδου μας στην ελληνική εκπαίδευση.

Ζητάμε την κατανόηση όσων φοιτητών (περίπου 2-2,5%) δεν έλαβαν κάποια βιβλία τους, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι και για τις εταιρίες κούριερ ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία εν μέσω συνολικής πρωτόγνωρης κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση αξίζουν και αυτές τα εύσημα, αφού έφεραν σε πέρας σε πολύ υψηλό ποσοστό την αποστολή τους. Ας έχουμε επίσης υπόψη ότι και μέσω των βιβλιοπωλείων η παράδοση των συγγραμμάτων δεν υπερβαίνει το 96-97% ετησίως.

Τέλος, ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να επιταχύνει τις διαδικασίες πληρωμών προς τους εκδότες για να μπορέσουμε να είμαστε εντάξει απέναντι σε όλες μας τις υποχρεώσεις, είτε τακτικές, είτε έκτακτες. Ας υπολογίσει καθένας τι έχει ν' αντιμετωπίσει μια επιχείρηση στα μέσα του έτους ( ετήσιος φόρος, Ε.Φ.Κ.Α., κ.λπ.) και ας προσθέσει και το έκτακτο έξοδο που προέκυψε με την διανομή συγγραμμάτων κατ' οίκον. Στην πολύ δύσκολη αυτή στιγμή είναι ζωτικής πλέον σημασίας να εξοφληθούμε όσο γίνεται ταχύτερα όλα τα προηγούμενα εξάμηνα πριν το εαρινό εξάμηνο 2019-2020. Θεωρούμε ότι θα είναι εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας μια έμπρακτη απόδειξη ότι εκτιμά την κοινωνική προσφορά του κλάδου μας προς τους φοιτητές των ελληνικών Πανεπιστημίων.''

*Τις επιστολές σας (ως φοιτητές) σχετικά με τα φοιτητικά συγγράμματα μπορείτε να τις στέλνετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr