ημερίδα, κινητικότητα φοιτητών, ΕΕ Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την κινητικότητα των φοιτητών στην ΕΕ

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την κινητικότητα των φοιτητών στην ΕΕ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20/2/2016 η συνάντηση με θέματα που αφορούν την κινητικότητα των φοιτητών και ερευνητών στην ΕΕ και τα εργαλεία ανάπτυξης νησιωτικής πολιτικής μέσα από τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου (ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε.)* με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας.


Σε μια κατάμεστη από νέους αίθουσα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, αναπτύχθηκαν από τους πλέον αρμόδιους τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα Erasmus+, EURES και EURAXESS που αφορούν την κινητικότητα των φοιτητών, των νέων και των ερευνητών. Ο Διευθυντής της ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. κ. Κων/νος Ζήφος καλωσόρισε τους καλεσμένους και ειδικά τον κ. Άρη Περουλάκη, Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Ο κ. Περουλάκης στην ομιλία του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μέχρι σήμερα συνεργασία με την ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. ενώ τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους νέους και ειδικότερα για τους νέους της υπαίθρου.

Το δεύτερο μέρος της εσπερίδας που αφορούσε την νεανική επιχειρηματικότητα συντόνισε ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας κ. Αρμόδιος Δρίκος ενώ πραγματοποιήθηκαν ομιλίες – παρεμβάσεις από τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τον κ. Χάρη Κούντουρο, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Πρόεδρο της ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. κα Βασιλική Παπαδημητρίου - Ξεπαπαδάκη, τον κ. Ιωάννη Φλεβάρη, Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον πρώην Βουλευτή κ. Βασίλειο Υψηλάντη και την κα Ρένα Παυλάκη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε.

Στις τοποθετήσεις τονίσθηκε η ιδιαιτερότητα του νησιώτικου χώρου και του νησιώτικου επιχειρείν. Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα κινητικότητας και η υποστήριξη που παρέχεται από φορείς όπως το Εθνικό συμβούλιο νεολαίας στοχεύουν στην εξοικείωση των νέων με έννοιες σχετικές με την επιχειρηματικότητα ώστε να διακρίνουν ευκαιρίες, διεκδικώντας την επαγγελματική αποκατάσταση σε Εθνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Πρόεδρος της ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. κ. Βασιλική Παπαδημητρίου – Ξεπαπαδάκη, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων στα νησιά μας και κυρίως στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων αλλά και στη βιωσιμότητά τους. Τόνισε ότι στα νέα προγράμματα που σχεδιάζονται για να υλοποιηθούν από την ΑΝΔΩ, προβλέπονται ειδικά μέτρα για τους νέους και πριμοδότηση στην ένταξη των επενδύσεών τους.

Η κ. Παυλάκη Ρένα, με την ιδιότητά της ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΝΔΩ, πρότεινε τη λειτουργία «Hot Spots» ενημέρωσης για το σύνολο των προγραμμάτων που υλοποιούνται στον νομό μας, καθώς παρουσιάζεται σημαντικότατη έλλειψη και στην ενημέρωση των νησιωτών. Τις δύο εκδηλώσεις μπορείτε να τις παρακολουθήσετε εδώ: http://www.ustream.tv/recorded/83443879 και http://www.ustream.tv/ recorded/83448938

*Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ρόδου λειτουργεί στα γραφεία της ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε.. Αποτελεί μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου EUROPE DIRECT που αριθμεί 500 Κέντρα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων 18 βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Ο τομέας ευθύνης του Κέντρου είναι όλος ο νομός Δωδεκανήσου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει στα γραφεία αυτά ενημερωτικά φυλλάδια που διανέμονται δωρεάν, επιλογή επίσημων κοινοτικών εκδόσεων, προνομιακή πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων της ΕΕ και επιμόρφωση των στελεχών τους. Το κέντρο θα φιλοξενείται στα γραφεία της ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε. μέχρι το τέλος του 2017.

Περισσότερες πληροφορίες: 28ης Οκτωβρίου 72, Ρόδος 85131, τηλ: 2241075323 – εσωτερικό 28,  στο www.ando.gr/europedirect/home και στο Facebook:  Europe Direct Rhodos.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr