φοιτητές, σεφ, Erasmus, Θεσσαλονίκη  Φοιτητές Erasmus 8 διαφορετικών χωρών γίνονται σεφ και παρουσιάζουν τα παραδοσιακά τους φαγητά [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Οι φοιτητές Erasmus 8 διαφορετικών χωρών γίνονται σεφ και παρουσιάζουν τα παραδοσιακά τους φαγητά [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Δεν άκουγες σχεδόν καθόλου ελληνικά χθες στο Δημαρχείο. Έλληνες φοιτητές, Γερμανοί φοιτητές, Ισπανοί φοιτητές, Πορτογάλοι φοιτητές, Τούρκοι φοιτητές, Αρμένιοι φοιτητές, Πολωνοί φοιτητές και Βαλκάνιοι φοιτητές μιλούσαν στη γλώσσα που οι περισσότεροι έχουν κοινή, την Αγγλική. Στο στολισμένο φουαγέ του δημαρχείου, οι φοιτητές γιόρτασαν ένα πρώιμο εορταστικό διεθνές δείπνο φτιαγμένο απ΄τα χεράκια τους.

Το τραπέζωμα οργανώθηκε από τo Δίκτυο Φοιτητών Erasmus και απευθυνόταν σε όλους τους κατοίκους της πόλης, αλλά οι νέοι ήταν αυτοί που τελικά  αψήφησαν το κρύο σήμερα και γέμισαν τη μεγάλη αίθουσα.


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Με αξεσουάρ πλαστικά πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα, γέμισαν τα πιάτα τους με νοστιμότατες παραδοσιακές συνταγές από τις πατρίδες των ξένων φοιτητών. Και  όσοι διατείνονται ότι οι νέοι δεν μαγειρεύουν σήμερα, να φάνε τη γλώσσα τους. Η Ελλάδα βέβαια έδωσε το παρών με ένα τραπέζι αντάξιο της πόλης που έχει αποκτήσει μέγιστη φήμη για το καλό φαγητό.

Σκοπός του γεύματος ήταν η σύσφιξη των σχέσεων και η ανταλλαγή πολιτισμού μέσω των γεύσεων και της μουσικής σε μια εποχή που η ξενοφοβία και ο ρατσισμός κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Το International Dinner γίνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά με τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και πολλών άλλων τοπικών οργανώσεων όπως η Άρσις, η Θετική Φωνή, οι Paranue, ο Ελληνοσερβικός Σύλλογος Γυναικών και χορευτικές ομάδες λάτιν και hip hop, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση όχι μόνο μαγειρεύοντας αλλά παρουσιάζοντας εντυπωσιακούς χορούς και μουσικά κομμάτια με κρουστά.

Το γεύμα ξεκίνησε στις 18.00 στο Φουαγιέ Χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης και τράβηξε μέχρι αργά το βράδυ.

Στο ελληνικό τραπέζι δοκιμάσαμε παστίτσιο, γεμιστά, σπανακόπιτα, κοτόπιτα και τυρόπιτα, τραχανά και ψητές μελιτζάνες με τυρί, μουσακά και ξυδάτο χταπόδι, πρασοτηγανιά και σπανακόρυζο, αλλά και χαλβά, ακανέ, κορμό με μπσκότα, γαλακτομπούρεκο, μηλόπιτα κ.α. Μπράβο στα παιδιά!

Οι άλλες χώρες έδωσαν το παρών με μικρότερη ποικιλία εδεσμάτων (λογικό αφού μαγείρευαν εκτός έδρας), αλλά κατάφεραν να δώσουν το στίγμα της κουζίνας της χώρας τους με τα πιο παραδοσιακά φαγητά:

Αρμενία: Ντολμάδες, Λαβάς (η παραδοσιακή αρμένικη λεπτή πίτα) και γατά (ένα γλυκό μεταξύ κέικ και μπισκότου)…

Γερμανία: Μακαρονοσαλάτα, πατατοσαλάτα, λουκάνικα και γερμανικό ψωμί, ζάουερ κράουτ (σαλάτα με μαγειρεμένο λάχανο)…

Ισπανία: Τορτίγες, Πίντσος (τάπας) και φριξουέλος, φιλέτε εμπανάο και χουέβος ρελένος, σαγκρία και παντουμάτσα

Τσεχία: Στρούντελ με μήλα και πίτα

Ιταλία: τιραμισού, τούρτα σοκολάτα, πίτσα και φυσικά πάστα, πάστα, πάστα

Πολωνία: Πλακί, σαλάτα λαχανκών, κοκοσάνκι, μηλόπιτα

Γαλλία: Κρέπες, τάρτα μήλου, Μπριος, κις λορέν

Τουρκία: Λουκούμια, Κισίρ, μαντί και σαρμάδες

Άλλες χώρες που πήραν μέρος ήταν: Πορτογαλία, Σλοβακία, Κύπρος, Κροατία, Αυστρία, Βέλγιο.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr