Εrasmus: Φοιτητές βοηθούν φοιτητές

Εrasmus: Φοιτητές βοηθούν φοιτητές

Με μότο Φοιτητές Βοηθούν Φοιτητές ή αλλιώς Students Helping Students, που αποτελεί τον βασικό άξονα στον οποίο στηρίζονται οι δράσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με συμφοιτητές τους από άλλες χώρες, με διαφορετικές κουλτούρες, να ανταλλάξουν ιδέες και πρακτικές, να αλληλεπιδράσουν και να δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας, γκρεμίζοντας τείχη και εμπόδια!

«Βασικό μέλημα είναι η ζωή του εισερχόμενου φοιτητή Εrasmus να γίνει όσο ευκολότερη γίνεται, βοηθώντας τον ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες της παραμονής του στην πόλη μας αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του μοναδικού ταξιδιού του» λέει στη «Ραδιοτηλεόραση» ο Σπύρος Τζέγκας, φοιτητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Συλλόγου ESN-AUA Athens.


«Erasmus Student Network, μια ιδέα που ξεκίνησε στην Κοπεγχάγη της Δανίας το 1990, και έφτασε να είναι ένας από τους μεγαλύτερους μη κερδοσκοπικούς εθελοντικούς φοιτητικούς οργανισμούς της Ευρώπης, που έχει στηρίξει και βοηθήσει αμέτρητους φοιτητές! Στην οικογένειά του ανήκουμε και εμείς, ο Σύλλογος Φοιτητών Erasmus Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών ή, απλούστερα, ESN AUA Athens!» εξηγεί ο Σπύρος, ορίζοντας το πλαίσιο λειτουργίας του Συλλόγου Φοιτητών Erasmus.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σύστημα των buddies, κατά το οποίο ένας Έλληνας φοιτητής αναλαμβάνει να ‘‘υιοθετήσει’’ έναν εισερχόμενο φοιτητή Erasmus, ώστε, πριν ακόμα έρθει στην  Αθήνα, ο φοιτητής αυτός να έχει ένα άτομο να απευθυνθεί για τις ερωτήσεις του αλλά και έναν πιθανό μελλοντικό φίλο!

Στο πλαίσιο των εθελοντικών δράσεών τους, φοιτητές του Γεωπονικού, μέλη του Συλλόγου Εθελοντών Φοιτητών Erasmus, συγκέντρωσαν τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής και ρούχα, τα οποία παρέδωσαν στον Δήμο Μάνδρας, με σκοπό τη στήριξη των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Επιπλέον, σε μια κίνηση ευαισθητοποίησης και αγάπης για το περιβάλλον, διοργάνωσαν Ημέρα Καθαρισμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου από τα σκουπίδια, ενώ μέλη της «Ομάδας Εθελοντισμού ΓΠΑ» μάζεψαν από το Δενδροκομείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών 400 κιλά πορτοκάλια, τα οποία παρέδωσαν στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων.

Μια από τις πολυάριθμες δράσεις στις οποίες οι εθελοντές φοιτητές καλούνται να συντονιστούν και να λειτουργήσουν συλλογικά ως ομάδα είναι τα συνέδρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο, στα οποία συμμετέχουν σύλλογοι όλων των πανεπιστημίων της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

O φοιτητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Συλλόγου ESN-AUA Athens, Σπύρος Τζέγκας, με τους φοιτητές του Erasmus.

Ένα από αυτά ήταν και το ετήσιο θερινό συνέδριο που διεξήχθη στην Καστοριά, όπου ο Σύλλογος Φοιτητών Erasmus+ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών τιμήθηκε με τον τίτλο του ESN GREECE της Καλύτερης Συνεργασίας 2016-17 για τη συνδιοργάνωση με το ESN-TEI Δυτικής Μακεδονίας του Εθνικού Συνεδρίου ΝΡ-Ιούλιος 2017.

«Μια σημαντική βράβευση, που αποδεικνύει στην πράξη ότι η άριστη συνεργασία και το καλό κλίμα, η επικοινωνία και η συλλογική δουλειά συντελούν στην αριστεία» λέει ο Σπύρος Τζέγκας, εκπροσωπώντας τον σύλλογο του Γεωπονικού και τονίζει ότι ο πήχης για το 2018 έχει τοποθετηθεί ψηλά!

Ο Δημήτρης Λεμονής, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Εrasmus του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, σ’ ενα στιγμιότυπο από το συνέδριο, που αποδεικνύει το καλό κλίμα και την άριστη συνεργασία των φοιτητών.

Ο Δημήτρης Λεμονής, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Εrasmus του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, μας μεταφέρει τη δική του οπτική:

«Το βραβείο αυτό για τον σύλλογό μας ουσιαστικά αποτελεί την επιβεβαίωση της άψογης συνεργασίας που είχαμε με το ESN AUA και την κορυφαία στιγμή μιας ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ των δύο συλλόγων. Με βάση την αρχή ‘‘Οι φοιτητές βοηθούν φοιτητές’’, οργανώνουμε δράσεις που στοχεύουν στην προώθηση της κινητικότητας στην Ελλάδα καθώς και στην ένταξη των φοιτητών Erasmus στη χώρα μας».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr