Όμιλος Πρακτικής Άσκησης Erasmus+ του ΟΠΑ

Όμιλος Πρακτικής Άσκησης Erasmus+ του ΟΠΑ

Μία ακόμα ευκαιρία για φοιτητές και προσωπικό: Αλλα έξι πανεπιστήμια και τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων «φέρνει κοντά» το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσα από τη λειτουργία του Ομίλου Πρακτικής Άσκησης Erasmus+, που λειτουργεί από το 2014 με μεγάλη επιτυχία. 0 Όμιλος, μάλιστα, έχει πλούσιο έργο στην ενίσχυση προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών και προσωπικού.

Αρχικά ο Όμιλος απαρτιζόταν από πέντε ΑΕΙ της χώρας, δηλαδή το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (συντονιστής), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. 'Επειτα από επιτυχή επαναξιολόγηση της υποβληθείσας αίτησης, φέτος από εξωτερικούς αξιολογητές του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) προστέθηκαν στον Όμιλο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.


Βασικός σκοπός του Ομίλου του ΟΠΑ είναι η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης φοιτητών στο εξωτερικό με στόχο την απόκτηση πολύτιμης πρακτικής εμπειρίας, αλλά και η κινητικότητα προσωπικού για διδασκαλία ή επιμόρφωση.

Κεντρικό πυλώνα της αποτελεσματικής λειτουργίας του Ομίλου αποτελεί η δημιουργία πρότυπων διαδικασιών σε κάθε επίπεδο λειτουργίας, καθώς και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος κινητικότητας, που αξιοποιεί πλήρως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Ιδρύματος που συμμετέχει, αποσκοπώντας στην 

"Η εμπειρία πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό δεν μπορεί παρά να ωφελήσει τους φοιτητές, καθώς μπορούν να εργαστούν σε οργανισμό μιας από τις επιλέξιμες ευρωπάίκές χώρες της προτίμησής τους."

ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας μεταξύ των εταίρων. Επίσης, αξιοποιείται το δίκτυο αποφοίτων των Ιδρυμάτων για τη δημιουργία νέων Θέσεων πρακτικής άσκησης. Στο πλαίσιο του Ομίλου του ΟΠΑ, υποστηρίζεται και ενθαρρύνεται η κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού με ειδικές δεξιότητες.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προετοιμασία φοιτητών που αναζητούν θέσεις πρακτικής άσκησης, καθώς προσφέρεται η δυνατότητα διά ζώσης (ατομικές συνεδρίες) ή ηλεκτρονικής συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα όπως μεθοδολογία αναζήτησης Θέσεων, σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και συνοδευτικής επιστολής, συνέντευξη επιλογής. Οι υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης προσφέρονται σε όλη τη διάρκεια του ακαδημάίκού έτους και είναι διαθέσιμες στους φοιτητές όλων των Ιδρυμάτων που μετέχουν στον Όμιλο του ΟΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τη διάχυση της πληροφόρησης σχετικά με Θέσεις απασχόλησης, περιόδους ή διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και άλλα συναφή Θέματα, αξιοποιούνται πλήρως οι νέες τεχνολογίες μέσω λειτουργίας σχετικής ιστοσελίδας, αλλά και προφίλ σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης. Συμφωνίες κινητικότητας για πρακτική άσκηση υπογράφονται μεταξύ Ιδρυμάτων προέλευσης και οργανισμών/εταιρειών υποδοχής και φοιτητών, σύμφωνα με τους όρους και τους κανόνες πρακτικής άσκησης που είναι Θεσμοθετημένοι από την Εθνική Μονάδα Erasmus+. Αντίστοιχα, για τη διδασκαλία ή επιμόρφωση μελών προσωπικού υπογράφονται συμφωνίες μεταξύ Ιδρυμάτων προέλευσης, Ιδρυμάτων αποστολής και μετακινούμενων μελών προσωπικού.

Το ακαδημάίκό έτος 2017-2018 ο Όμιλος Πρακτικής Άσκησης Erasmus+ του ΟΠΑ συνεχίζει τη λειτουργία του με εντατικότερους ρυθμούς, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους φοιτητές να κάνουν πρακτική άσκηση σε Θέματα του γνωστικού τους αντικειμένου. Το ΟΠΑ, ως συντονιστής του Ομίλου, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάλληλη διαχείριση του προγράμματος, τηρώντας πιστά τις οδηγίες και τους κανόνες της Ευρωπάίκής Επιτροπής και της Εθνικής Μονάδας, με στόχο την εύρυθμη διεξαγωγή του και τη σωστή διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών που συνθέτουν τον θεσμό αυτόν. Επιπλέον, το πανεπιστήμιο επικεντρώνεται στη συνεχή βελτίωση των λειτουργιών πρακτικής άσκησης, με την εφαρμογή σύγχρονης μεθοδολογίας προς όφελος των μετακινουμένων φοιτητών και μελών προσωπικού και των 8 συμμετεχόντων Ιδρυμάτων.

Η εμπειρία πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό δεν μπορεί παρά να ωφελήσει τους φοιτητές, καθώς μπορούν να εργαστούν σε εταιρεία/οργανισμό μιας από τις επιλέξιμες ευρωπάίκές χώρες της προτίμησής τους, να εμπλουτίσουν σημαντικά το βιογραφικό τους και, φυσικά, να διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες, διερευνώντας νέες δυνατότητες απασχόλησης και σταδιοδρομίας. 

* των Κλεοπάτρας Ντέλιου, Στελέχούς Γραφείού Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, και Μυρτώς Ραφαηλίδου, Υπεύθυνης Ομίλου για τη διαχείριση τον Mobίlity ΤοοΙ+ και της πλατφόρμας γλωσσικών τεστ OLS στην «ΟΠΑ NEWS»

ΟΠΑ: Το πρόγραμμα της εξεταστικής Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr