Οι φοιτητές στο εξωτερικό στο έλεος του σπιτονοικοκύρη

Οι φοιτητές στο εξωτερικό στο έλεος του σπιτονοικοκύρη

Θέσεις σε υπερπλήρεις "κοιτώνες" διαφημίζονται στο διαδίκτυο, με τους ενοικιαστές να καλούνται να πληρώσουν έως και $150 την εβδομάδα για να στριμώχνονται με άλλους 7 συγκατοίκους σε διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια.

Οι παράνομες συνθήκες στέγασης και οι εξωφρενικές τιμές όπως αναφέρει ο "Νέος Κόσμος" εγείρουν ανησυχίες για εκμετάλλευση κυρίως ξένων φοιτητών, που συνήθως δεν έχουν καλή γνώση των δικαιωμάτων τους ως ενοικιαστές.


Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου της Αυστραλιανής Ένωσης για διεθνείς φοιτητές, Karen Cochrane, η έλλειψη ενημέρωσης είναι ο κύριος λόγος που καθιστά αυτά τα άτομα εξαιρετικά ευάλωτα στην αγορά. 

"Σίγουρα θα υπάρχουν άτομα που εκμεταλλεύονται τους φοιτητές από το εξωτερικό, και όσο περισσότεροι καταφθάνουν τόσο περισσότερο θα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης", σχολιάζει, αναφέροντας ενδεικτικά μια από τις χειρότερες περιπτώσεις που είχε υπόψιν της με έξι φοιτητές να στεγάζονται σε ένα δωμάτιο με χωρίσματα από χαρτόνι.

Παρ' ότι η Fairfax media είχε θίξει το ζήτημα αισχροκέρδειας και παράνομης ενοικίασης σε σχετική έρευνα πριν από δύο χρόνια, οι τοπικές και πολιτειακές αρχές φαίνεται πως εξακολουθούν να παραμένουν αδρανείς.

"Όταν κοιτάμε για παράδειγμα στο Gumtree [ιστοσελίδα αγγελιών για πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών], βλέπουμε συνήθως διαφημίσεις για καταλύματα που ξέρουμε ότι είναι ή φαίνονται να λειτουργούν ως rooming houses. Δεν νομίζω όμως ότι κινητοποιείται κάποιος από την πολιτειακή κυβέρνηση ή την τοπική αυτοδιοίκηση να ερευνήσει εάν είναι καταγεγραμμένα [ως rooming houses] και αν οι διαχειριστές τους έχουν σχετική άδεια", εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαστών Βικτώριας, Mark O'Brien.

Όπως επισημαίνει μάλιστα, χρειάζεται επειγόντως συνεργασία μεταξύ της πολιτείας και των κατά τόπους δήμων προκειμένου να επισπευθούν οι έλεγχοι σε παράνομα ενοικιασμένες κατοικίες.

Ο Δήμος Μελβούρνης από την πλευρά του δηλώνει ότι έχει ερευνήσει καταγγελίες για 40 κατοικίες μη δηλωμένες ως rooming houses και ότι παρακολουθεί συστηματικά τις αγγελίες ενοικιάσεων στις διαδικτυακές πλατφόρμες Facebook και Gumtree.

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που στρέφονται στην συγκατοίκηση στο ίδιο υπνοδωμάτιο, δεδομένου ότι οι τιμές των ενοικίων αυξάνονται συνεχώς και παρατηρείται έλλειψη κενών δωματίων με προσιτό κόστος.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr