Γρίφος η συμμετοχή των Φοιτητών στη Σύγκλητο

Γρίφος η συμμετοχή των Φοιτητών στη Σύγκλητο

Επανέρχεται στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας η φοιτητική συμμετοχή στους τομείς, στα τμήματα και στη Σύγκλητο. Πιο συγκεκριμένα οι φοιτητές δεν θα συμμετάσχουν στην εκλογή μονοπρόσωπων οργάνων (πρόεδρος, κοσμήτορας, πρύτανης, αντιπρύτανης).

Η συμμετοχή στη Σύγκλητο παραμένει γρίφος, αφού προϋποθέτει το να καταφέρουν να δικτυωθούν σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. «Θα πρέπει να βρουν δημοκρατικούς τρόπους εκπροσώπησης και νομίζουμε ότι η συμβολή των φοιτητών δεν πρέπει να μας τρομάζει» τόνισε την Πέμπτη 6/4 ο Κ. Γαβρόγλου σε Συνέντευξη Τύπου.


Δείτε αναλυτικά μέσα από τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr τις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω μόνο μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις να κάνω. Πρώτα - πρώτα λέτε στα συλλογικά όργανα στα Πανεπιστήμια θα δοθεί θεσμικά λόγος στους φοιτητές και θα επανέλθει η φοιτητική συμμετοχή στους Τομείς, τα Τμήματα και τη Σύγκλητο. Αλλά δεν το διευκρινίζετε ακριβώς αυτό. Δηλαδή όταν λέτε ότι θα επανέλθουν, ως τι. Σε τι ποσοστό; Γιατί τώρα αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι ένας ο φοιτητής, αν δεν κάνω λάθος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γι' αυτό λέμε να το βγάλουμε στη διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα να ακούσουμε και απόψεις μέσα στο διάλογο. Όταν βγαίνει για διαβούλευση κάτι, πραγματικά υπάρχει μια απίστευτη συμμετοχή.

Όπως επίσης θα κάνουμε και κάτι άλλο, θα στείλουμε σε όλα τα μέλη του διδακτικού προσωπικού των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, τους ερευνητές των Ερευνητικών Κέντρων και το προσωπικό που είναι το επιστημονικό προσωπικό των Πανεπιστημίων που είναι όλοι αυτοί γύρω στους 21.000 άτομα, προσωπικά στον καθένα τις διευκρινίσεις -έχουμε το μηχανισμό να το κάνουμε αυτό- επ’ αυτών των ζητημάτων, θα θέλουμε απόψεις τους, όπως επίσης και από τη διαβούλευση και νομίζουμε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα μας έρθουν και αυτές οι αντιδράσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί επαναφέρετε στη Σύγκλητο τους φοιτητές ξανά; Υπάρχει κάποιος λόγος;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αν θυμάστε παλιά στο παρελθόν είχαμε πολλές διαφωνίες, πολλούς τσακωμούς, επεισόδια στα Πανεπιστήμια με τις Συγκλήτους και τα λοιπά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως είδατε και σε αυτό που σας μοιράσαμε, έχουμε μια μανία για την κοινωνική συναίνεση. Τώρα η κοινωνική συναίνεση όπως ξέρετε είναι πέρα των προθέσεων και των επιθυμιών του όποιου Υπουργού. Είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα.

Εμείς λέμε ότι οι φοιτητές έχουν πολλά να πουν. Έχουν πολύ περισσότερα να πουν στους Τομείς και τα Τμήματα τους που τους αφορά ως προς τα προγράμματα σπουδών, ως προς τον τρόπο που γίνονται τα μαθήματα και τα λοιπά, εκεί θα είναι ενδεχομένως και λίγο πιο ενισχυμένοι. Θα πρέπει να βρουν δημοκρατικούς τρόπους εκπροσώπησης και νομίζουμε ότι η συμβολή των φοιτητών δεν πρέπει να μας τρομάζει. Αντιθέτως πρέπει να την παίρνουμε υπόψη στους προβληματισμούς μας.

Περισσότερα για τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Μείνετε συντονισμένοι στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, το Μεγαλύτερο Φοιτητικό Portal της χώρας για την καθημερινή σας φοιτητική ενημέρωση!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr