Η Φοιτήτρια που άνοιξε παράθυρο στον «κόσμο» των φοιτητών

Η Φοιτήτρια που άνοιξε παράθυρο στον «κόσμο» των φοιτητών

Είναι μόλις 21 ετών και έχει ήδη στο ενεργητικό της την ίδρυση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «MUNDUS- The Model United Nations Association of the University of Lille II», του οποίου και είναι πρόεδρος.

Πρόκειται για τη Δάφνη Αργυράκη, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, η οποία σπουδάζει πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Λιλ (Lille) στη Γαλλία (βρίσκεται στο δεύτερο έτος) και δίνει - μέσα από την ίδρυση του οργανισμού- την ευκαιρία σε φοιτητές να αναδείξουν σημαντικά θέματα μέσα από τη δύναμη του διαλόγου, της διαπραγμάτευσης και της αλληλοκατανόησης.


Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η κ. Αργυράκη υπογραμμίζει ότι ο «MUNDUS», που έχει περίπου 50 ενεργά μέλη, προάγει την ιδέα της διεθνούς κοινότητας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Οργανισμός δίνει την ευκαιρία σε όσους συμμετέχουν να γνωρίσουν πώς ο διάλογος, ο σεβασμός προς το διαφορετικό και η αλληλοκατανόηση μπορούν να αποτελέσουν τα κατάλληλα μέσα για την εξάπλωση πρωτοπόρων ιδεών και την καταπολέμηση φυλετικών ή σεξιστικών προκαταλήψεων.

Έχοντας ήδη την απαραίτητη ώθηση από το σχολείο της, (στα 16 της χρόνια, ένα μοντέλο προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο συμμετείχαν μαθητές από όλα τα σχολεία της Θεσσαλονίκης), η κ. Αργυράκη προχώρησε στη δημιουργία του «MUNDUS», με στόχο να έρθουν οι νέοι πιο κοντά, να δοθούν ευκαιρίες σε όλους τους φοιτητές ανεξάρτητα από την προέλευση και την οικονομική τους δυνατότητα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες οι οποίες είναι ιδιαίτερα εκπαιδευτικές για τους ίδιους και θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν κάποιες επαγγελματικές ικανότητες οι οποίες είναι -μεταξύ άλλων- και απαραίτητες για τη μετέπειτα καριέρα τους.

Ο οργανισμός «MUNDUS» απευθύνεται σε φοιτητές της Λιλ και πιο ευρύτερα της Γαλλίας. Ιδρύθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2015, διαθέτει περίπου 50 ενεργά μέλη, είναι αυτόνομος και τελεί υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου της Λιλ, σημειώνει η κ. Αργυράκη. Σκοπός του οργανισμού είναι η οργάνωση αποστολών και η συμμετοχή των φοιτητών σε συζητήσεις προσομοίωσης των επιτροπών των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εκπαίδευση στον διεθνή διάλογο, τις διαπραγματεύσεις, καθώς και η ενθάρρυνση της γλωσσομάθειας και των ηγετικών πρωτοβουλιών.

O «MUNDUS» -προσθέτει η κ. Αργυράκη- ανήκει σε ένα ευρύτερο δίκτυο οργανισμών που είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αλλά και γενικότερα στον κόσμο. Στον οργανισμό συμμετέχουν φοιτητές από όλον τον κόσμο: Γάλλοι, Έλληνες, Ιταλοί, Τσέχοι, Μαροκινοί, Μεξικάνοι, Άγγλοι, από την Υεμένη κ.ά. Ο οργανισμός δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν οργανωτικές εμπειρίες, να πάρουν πρωτοβουλίες ηγεσίας και να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις δικές τους ιδέες για το πώς μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, επισημαίνει.

Η κ. Αργυράκη μέσω του «MUNDUS» προετοιμάζει τους φοιτητές στην επιχειρηματολογία σε θέματα επικαιρότητας (προσφυγικό, αντιμετώπιση τρομοκρατίας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα) και οι φοιτητές συμμετέχουν σε διεθνή συνέδρια και δραστηριότητες με θέμα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ιδίως δε για το προσφυγικό ζήτημα η κ. Αργυράκη σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι, πρόκειται για ένα θέμα που προβληματίζει τις κοινωνίες της Ευρώπης και μέσα από τα σεμινάρια και τις συζητήσεις που γίνονται στον οργανισμό, οι νέοι μπορούν να δουν πιο αντικειμενικά ότι δεν υπάρχει μόνο μία πλευρά τόσο σ’ αυτό το ζήτημα, όσο και σε άλλα που βρίσκονται στο «προσκήνιο».

Μάλιστα, μία διάσταση του ζητήματος που -όπως λέει η κ. Αργυράκη- έχει συζητηθεί πάρα πολύ στον «MUNDUS» είναι ότι «συζητάμε πάρα πολλές φορές τι γίνεται στις χώρες προέλευσης και στις χώρες που δέχονται τους πρόσφυγες, αλλά, συνάμα, ξεχνάμε τις προκλήσεις που πρέπει να περάσουν από τη χώρα προέλευσης έως τη χώρα φιλοξενίας- ότι κατά τη διάρκεια της διαδρομής (που κάνουν) τα δικαιώματά τους χάνονται».

Σύμφωνα με την ίδια, μέσα από τη συζήτηση αναδεικνύονται λύσεις πέρα από τις «συμβατικές» όπως πρόσβαση των προσφύγων στο σύστημα υγείας ή στο σύστημα εκπαίδευσης και «περνάμε σε ένα άλλο στάδιο που συνειδητοποιούμε τα προβλήματα και προτείνουμε μηχανισμούς που μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία [...]».

«Mundus» σημαίνει στα λατινικά «κόσμος» και η κ. Αργυράκη που «κυνηγά» τα όνειρα και τους στόχους της, προτρέπει τους νέους να κάνουν το ίδιο, να μην φοβούνται και να έχουν θάρρος και υπομονή και να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες με στόχο το γενικότερο καλό.

«Για μένα είναι φοβερό τι μπορεί να γίνει αν πραγματικά κάποιος έχει το θάρρος και την υπομονή, θέλει πολύ υπομονή για να «χτιστεί», τι μπορεί να γίνει [...] Μπορεί να δημιουργηθούν υπέροχα πράγματα», επισημαίνει.

*Τα λοιπά μέλη του διοικητικού συμβουλίου (2016-2017) του MUNDUS είναι: Αντιπρόεδρος Lo Mboungou-Niangui, ταμίας Lucie Schniderová, γραμματέας Soa-Laure Bouchez, υπεύθυνη χρηματοδότησης Typhaine Caris,υπεύθυνη δραστηριοτήτων Dior Basse και υπεύθυνος επικοινωνίας Yann Feurté.

Περισσότερα Διεθνή Φοιτητικά Νέα μπορείτε να δείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr