Xωρίς καμία Εστία βρίσκονται τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Γεωπονικό, το Πάντειο και το Χαροκόπειο...

Μία ακόμα ευκαιρία για την ανακούφιση εκατοντάδων οικογενειών από την περιφέρεια που τα παιδιά τους σπουδάζουν στην Αθήνα φαίνεται πως έχει χαθεί, παρά τις εξαγγελίες του περασμένου χρόνου ότι το κλειστό ξενοδοχείο «La Mirage», που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας (ΜΤΑ), στην Ομόνοια, θα μετατρεπόταν σε Φοιτητική Εστία. Παρά τις διαδοχικές συναντήσεις και τα χαμόγελα των τότε αρμόδιων υπουργών, Πάνου Παναγιωτόπουλου και Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, η τελική πρόταση του Ταμείου δεν υπογράφηκε ποτέ από το υπουργείο Παιδείας, με το Μετοχικό Ταμείο να ψάχνει σήμερα ιδιώτη για να το νοικιάσει. 

Την ίδια στιγμή που οι προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων και του υπουργείου Παιδείας μειώνονται σταθερά, καταγράφεται απουσία σχεδίου αξιοποίησης άδειων δημόσιων κτιρίων σε όλη την Αττική, αφού κανείς δεν τα εκμεταλλεύεται.

Το οξυμμένο πρόβλημα στέγασης χιλιάδων φοιτητών παραμένει ιδιαίτερα έντονο, παρ’ όλη τη βοήθεια που δόθηκε με τις μεταγραφές, κάτι που καταγράφεται και στις αιτήσεις στέγασης. Ταυτόχρονα χωρίς καμία Εστία βρίσκονται τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Γεωπονικό, το Πάντειο και το Χαροκόπειο, τα οποία δέχονται κάθε χρόνο περίπου 8.000 με 10.000 νέους φοιτητές και είτε κλείνουν συμφωνίες με ξενοδοχεία για ελάχιστο αριθμό φοιτητών είτε «δανείζονται» από τις εστίες άλλων Ιδρυμάτων. 


Με το ξενοδοχείο «La Mirage» να παραμένει κλειστό από το 2008, ύστερα από αδυναμία τού τότε ενοικιαστή του, λόγω της οικονομικής κρίσης, να το συντηρεί και να πληρώνει το νοίκι στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, γεννήθηκαν οι πρώτες σκέψεις για μετατροπή σε Εστία από το 2011. Τότε σε μία προσπάθεια τόσο του Δήμου Αθηναίων όσο και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) δόθηκε προτεραιότητα στα ανενεργά δημόσια κτίρια (τα οποία δεν είναι και λίγα) να αξιοποιηθούν, βοηθώντας εκατοντάδες φοιτητές αλλά και δίνοντας παράλληλα πνοή και ζωντάνια στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών. 

Στο επίκεντρο τέθηκαν, κυρίως, τα πρώην εμβληματικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, ώστε να προσελκυσθούν νέοι άνθρωποι με δυναμική παρουσία και να ξαναγεννηθεί η περιοχή της Ομόνοιας. Η χρηματοδότηση της δράσης θα γινόταν από το Πράσινο Ταμείο, φορέας υλοποίησης θα ήταν ο Δήμος Αθηναίων, ώστε ο επόμενος Σεπτέμβριος (του 2012) να το βρει έτοιμο για τη νέα πανεπιστημιακή χρονιά. 

Κάτι τέτοιο δεν έγινε πότε, με τις νέες ηγεσίες των υπουργείων Αμυνας και Παιδείας να συμφωνούν να χρησιμοποιηθεί το ξενοδοχείο από το υπουργείο Παιδείας για να στεγάσει 400 νέους από την περιφέρεια, οι οποίοι φοιτούν στα Ιδρύματα του κέντρου της Αθήνας και έχουν και τους περισσότερους εισακτέους και ενεργούς φοιτητές (ΕΚΠΑ, ΑΣΟΕΕ, Πάντειος). Η παραχώρησή του θα έδινε ένα εισόδημα στο ΜΤΑ, στέγη σε φοιτητές που έχουν ανάγκη και θα δημιουργούσε «μια κυψέλη φοιτητών, νέων αξιόλογων ανθρώπων, σ’ ένα δύσκολο σημείο της Αθήνας, οι οποίοι θα δίνουν το δικό τους τόνο στην καθημερινότητα, που τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας πρέπει να αλλάξει», όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο τότε ΥΕΘΑ.

Ομως, όπως αποδεικνύεται από σχετικό έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, παρά τις αρχικές συμφωνίες των δύο υπουργείων, αυτές έμειναν χωρίς απάντηση και υπογραφή παρά τις οχλήσεις, όπως επισημαίνουν, με τα έξοδα και τους λογαριασμούς για το κτίριο να τρέχουν. Ετσι, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αποφάσισε την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για τη μίσθωση του ξενοδοχείου, με ελεύθερη τιμή διαπραγμάτευσης, λαμβάνοντας υπόψη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο, «τη μη ανταπόκριση του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, καθώς και του εποπτεύοντος υπουργείου, στις οχλήσεις του ΜΤΑ».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος, Παναγιώτης Μανούρης, επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ότι η συμφωνία δεν υπογράφηκε ποτέ λόγω των υπέρογκων ποσών που ζητούσε το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, δηλαδή των 35.000 ευρώ για ενοίκιο το μήνα, ενώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Παιδείας, οι επισκευές που χρειαζόταν άγγιζαν τις 700.000 ευρώ.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι καλώς δεν υπογράφηκε η συμφωνία, γιατί τα χρήματα ήταν πάρα πολλά. Το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης αυτή τη στιγμή κάνει οικονομική διαχείριση των εστιών. Για την ανέγερση νέων εστιών ή των προβλημάτων που έχουν προκύψει με δωμάτια ξενοδοχείων αποκλειστική ευθύνη πλέον έχουν τα ίδια τα Ιδρύματα».

Αντιδράσεις όμως προκαλεί στις πρυτανικές αρχές και τους προέδρους των ΤΕΙ αυτή η ρύθμιση, καθώς στην πλειονότητά τους διαφωνούν με τη νέα ευθύνη που έχουν αναλάβει ως προς τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών, με κάποιες εστίες, όπως την Εστία στην οδό Δροσοπούλου του Οικονομικού Πανεπιστημίου, να έχει κλείσει λόγω των σοβαρών οικονομικών δυσκολιών που υπάρχουν. 

Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι έχουν καταγράψει τρεις ακόμα περιπτώσεις κτιρίων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως εστίες όπως την ανενεργή Μαθητική Εστία Αγ. Αναργύρων, που βρίσκεται δίπλα στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» και τη διαχειρίζεται το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, το κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αθηνών, και το αναξιοποίητο κτίριο εντός του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. 

Μόνο το 2% των περσινών πρωτοετών βρήκε δωμάτιο

Το 2013 στο ΕΚΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία των γραμματειών, μπήκαν 1.630 πρωτοετείς φοιτητές από την περιφέρεια και υπήρχαν μόνο 46 δωμάτια κενά για όλους τους φοιτητές, με τις αιτήσεις κάθε χρόνο να ξεπερνούν τις 500, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια είναι αρκετά χαμηλά (οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ). Συμφώνα με τα στοιχεία, από το σύνολο των περσινών πρωτοετών, οι οποίοι ανήλθαν σε 74.440, δωμάτιο σε Εστία παρέχεται σε 7.435 άτομα, δηλαδή μόνο στο 2%. Στην Πάτρα το 2011 είχαν γίνει 300 αιτήσεις για 100 διαθέσιμα δωμάτια, ενώ τον Οκτώβριο του 2012 έγιναν 350 αιτήσεις για 50 διαθέσιμα δωμάτια, με το 60%-70% των φοιτητών να προέρχεται από άλλη πόλη.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr