Παρέμβαση φοιτητών στην 82η Σύνοδο Πρυτάνεων (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Παρέμβαση φοιτητών στην 82η Σύνοδο Πρυτάνεων (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Την παρέμβαση στην αίθουσα ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, όπου θα γίνει η σύνοδος των πρυτάνεων των πανεπιστημίων της χώρας, έκαναν μέλη φοιτητικών συλλόγων.

Οι φοιτητές μπήκαν στην αίθουσα κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της παιδείας.


Τι υποστηρίζουν οι φοιτητές

"Θεωρούμε ότι η κατάσταση στην εκπαίδευση έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο. Τα πορίσματα του εθνικού διαλόγου έρχονται να ευθυγραμμίσουν την κατάσταση σε σχέση με τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα με το ζοφερό τοπίο που υπάρχει στην αγορά εργασίας. Για μας τα πορίσματα του εθνικού διάλογου έχουν συγκεκριμένο στόχο αυτό της διάλυσης των πτυχίων και της μεταφοράς των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων σε κύκλους σπουδών έξω από τα ίδια τα πτυχία. Εμείς δηλώνουμε ότι το φοιτητικό κίνημα δεν θα επιτρέψει τέτοια υποβάθμιση των σπουδών και των εφοδίων που παίρνουμε από το πανεπιστήμιο", τόνισε η Πέννυ Κουτσού φοιτήτρια της Φιλοσοφικής.

O πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέας Ζαπράνης, άκουσε τα αιτήματα τους, πρότεινε στους φοιτητές να συμμετέχει αντιπροσωπεία τους στη σύνοδο, ωστόσο αυτοί αρνήθηκαν τονίζοντας πως θα παραμείνουν στην αίθουσα μέχρι να ακυρωθεί.

Τελικά η Σύνοδος ξεκίνησε το απόγευμα με δύο ώρες καθυστέρησης, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

"Καταλαβαίνω τα αιτήματα των παιδιών. Αυτό όμως που δεν μπορώ δικαιολογήσω είναι το ένα και μοναδικό αίτημα να ακυρωθεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Δήλωσα επανειλημμένως και σε όλους τους τόνους ότι εγώ προσωπικά και οι συνάδελφοί μου είμαστε διατεθειμένοι να τους ακούσουμε. Τα αιτήματά τους είναι λογικά, είναι δίκαια με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας. Οι πρυτάνεις και η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσής φυσικά και τα αφουγκράζεται, φυσικά προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και φυσικά οι πρυτάνεις είναι αρωγοί στην προσπάθεια του κάθε υπουργείου σε αυτή τη κατεύθυνση. Νομίζω ότι τα παιδιά δεν έχουν την πληροφόρηση η οποία χρειάζεται. Αυτό τους πρότεινα εγώ σήμερα. Να καθίσουν μαζί μας, να τους ακούσουμε, να ακούσουν τι έχουμε να τους πούμε", τόνισε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης για την παρέμβαση των φοιτητών και πρόσθεσε:

"Δεν γνώριζαν καν πια είναι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Ήρθαν, είπαν τα συνθήματα τους ξανά και ξανά και κώφευαν όταν τους ζητούσα να καθίσουν και να τους ακούσουμε"

Τα αιτήματα τα οποία θέτουν είναι και δικά μας πάγια αιτήματα προς κάθε υπουργό Παιδείας".

Πληροφορίες από thestival και φωτογραφίες από EUROKINISSI

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr