Να εμβολιαστούν οι φοιτητές (και) κατά της μηνιγγίτιδας W

Να εμβολιαστούν οι φοιτητές (και) κατά της μηνιγγίτιδας W

Οι νεαροί που θα φοιτήσουν εφέτος το φθινόπωρο για πρώτη φορά σε βρετανικά πανεπιστήμια πρέπει να εμβολιαστούν εναντίον της μηνιγγίτιδας, αναφέρουν οι υγειονομικές Αρχές της Γηραιάς Αλβιώνας.

Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός Public Health England (PHE) στους νεαρούς φοιτητές συνιστάται ένα εμβόλιο που προστατεύει από τέσσερα στελέχη του μηνιγγιτιδόκοκκου, συμπεριλαμβανομένου του W, τα κρούσματα του οποίου αυξάνονται διαρκώς.


Οι ειδικοί λένε ότι οι πρωτοετείς φοιτητές κινδυνεύουν ιδιαιτέρως από μηνιγγίτιδα διότι θα έρθουν σε στενή επαφή με άγνωστους ανθρώπους, ορισμένοι εκ των οποίω εν αγνοία τους φέρουν τα υπαίτια βακτήρια.

Σε ανάλογες συστάσεις έχουν προχωρήσει οι Αρχές σε Σκωτία και Ουαλία.

Το εμβόλιο που συνιστάται λέγεται MenACWY και συνιστάται από πέρυσι στους φοιτητές των βρετανικών πανεπιστημίων. Το εμβόλιο αυτό προστατεύει από τα στελέχη A, C, Yκαι W του μηνιγγιτιδόκοκκου, ο οποίος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες βακτηριακής μηνιγγίτιδας.

Οι βρετανοί αξιωματούχοι προχώρησαν σε αυτή τη σύσταση διότι ανησυχούν για ένα «ιδιαίτερα επιθετικό στέλεχος» του στελέχους W, το οποίο τους τελευταίους 12 μήνες έχει προκαλέσει σχεδόν 200 κρούσματα μηνιγγίτιδας στην Αγγλία έναντι 22 το 2009.

Η μηνιγγίτιδα W αποβαίνει μοιραία στο σχεδόν 10% των περιπτώσεων και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως κώφωση, επιληψία και ακρωτηριασμούς, λένε.

Ο εμβολιασμός συνιστάται στους πρωτοετείς φοιτητές ηλικίας κάτω των 25 ετών,, ενώ γενικώς ενθαρρύνονται οι νέοι (17-18 ετών) να εμβολιαστούν, ανεξαρτήτως από το αν θα πάνε στο πανεπιστήμιο ή όχι.

«Ο εμβολιασμός θα σώσει ζωές και θα αποτρέψει πολλές αναπηρίες», δήλωσε η δρ Μέρι Ράμσεϊ, από το PHE.

Στη Βρετανία έχει επίσης μπει στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού το εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα Β, η οποία επίσης απειλεί τους φοιτητές.

Υγεια - Τα νέα

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr