Φοιτητές προσοχή, Νέος ιός, υπολογιστή Φοιτητές προσοχή! Νέος ιός «κλειδώνει» τον υπολογιστή και για να ξεκλειδώσει ζητά χρήματα

Φοιτητές προσοχή! Νέος ιός «κλειδώνει» τον υπολογιστή και για να ξεκλειδώσει ζητά χρήματα

Σήμα κινδύνου στέλνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για νέο ιό ο οποίος κλειδώνει ηλεκτρονικό υπολογιστή και για να ξεκλειδώσει ζητά χρήματα.

Ο νέος ονομάζεται Locky και κολλάει μέσω e-mail ή όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ιστοσελίδες και επηρεάζει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος.


Στόχος του κακόβουλου λογισμικού είναι η καταβολή χρηματικών ποσών προκειμένου να ξεκλειδωθούν – αποκρυπτογραφηθούν τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη και έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό αποτελεί εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού «Cryptolocker» ή «Ransomware», συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware.

Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το κακόβουλο αυτό λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί – κλειδώνει διαφόρους τύπους ψηφιακών αρχείων, (ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, etc.), που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, δίνοντας τους την κατάληξη ‘’locky’’.

Η καταβολή του χρηματικού ποσού προτείνεται να γίνει, μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC), κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται στον χρήστη, με υποδείξεις και οδηγίες για την πληρωμή.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους χρήστες του διαδικτύου να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο, ενώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το προαναφερόμενο κακόβουλο λογισμικό.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr