Ελλάδα αδυνατεί, ξένους φοιτητές, Αναλυτικά Στοιχεία Η Ελλάδα αδυνατεί να προσελκύσει ξένους φοιτητές [Αναλυτικά Στοιχεία]

Η Ελλάδα αδυνατεί να προσελκύσει ξένους φοιτητές [Αναλυτικά Στοιχεία]

Η Ελλάδα χάνει δυνητικούς σπουδαστές, καθώς αδρανεί να διεκδικήσει μια θέση στην κούρσα της προσέλκυσης ξένων φοιτητών. Ενδεικτικά, η Βρετανία – η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους ξένους φοιτητές– προχωρά σε στήριξη των μεταπτυχιακών της προγραμμάτων με χορήγηση δανείων. Εκεί σπουδάζουν σήμερα περί τους 12.000 Ελληνες, με μικρή πτώση σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Ωστόσο στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σε αντίθεση με τα ΑΕΙ των χώρων της Ευρώπης, δεν συμβαίνει το... ελάχιστο: δεν οργανώνονται αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα. Την ίδια στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν συνδράμει στην προσπάθεια των ελληνικών κολεγίων να προσελκύσουν σπουδαστές από χώρες όπως η Κίνα. Με βάση τον ΟΟΣΑ, σε όλο τον κόσμο, εκτός της χώρας τους, σπουδάζουν περί τα 4,5 εκατ. φοιτητές, εκ των οποίων το 53% από χώρες της Ασίας, και κυρίως την Κίνα.

Ειδικότερα, όπως γράφει η Καθημερινή, και σύμφωνα με τα στοιχεία του Βρετανικού Συμβουλίου, 11.605 Ελληνες σπούδαζαν σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα βρετανικών ΑΕΙ το 2014, με τους αριθμούς να αποτυπώνουν μείωση σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Το 2008-2009 στη Βρετανία σπούδαζαν 13.380 Ελληνες. Η μείωση αποδίδεται στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι θα ήταν μεγαλύτερη εάν πολλοί νέοι 20-30 ετών δεν επέλεγαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, προσδοκώντας να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί βρίσκοντας δουλειά.


Φέτος η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει δάνεια έως και 10.000 βρετανικές λίρες σε όσους παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά πλήρους φοίτησης έως και διετούς διάρκειας σε όλους τους τομείς. Δάνεια θα χορηγούνται και σε φοιτητές τμημάτων μερικής παρακολούθησης καθώς και για εξ αποστάσεως. Τα πρώτα δάνεια θα δοθούν το 2016-2017. Οι δικαιούχοι δανείου πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας ή Βόρειας Ιρλανδίας, να μην κατέχουν άλλον μεταπτυχιακό τίτλο και να είναι μόνιμοι κάτοικοι χώρας της Ε.Ε. Το δάνειο, που χορηγείται ανεξάρτητα από την οικογενειακή οικονομική κατάσταση του υποψηφίου, στις περισσότερες περιπτώσεις θα καλύπτει όλο το κόστος των διδάκτρων, αφού στα περισσότερα μεταπτυχιακά το μέσο κόστος είναι 8.000 βρετανικές λίρες. Για όσους λάβουν δάνειο τη χρονιά 2016-17, η αποπληρωμή ξεκινά το 2019, με την προϋπόθεση ο απόφοιτος να κερδίζει πάνω από 21.000 λίρες ετησίως (δεν έχει σημασία σε ποια χώρα θα ζει).

Παρά τη στρατηγική πολλών χωρών να διεκδικήσουν μερίδιο στην αγορά της διεθνούς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Ελλάδα στον τομέα αυτό είναι αδρανής. Ενδεικτικά, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων σε επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας εκφράζει την ανησυχία του, δεδομένου ότι πλησιάζει η περίοδος που αποφασίζονται οι συνεργασίες με το δίκτυο πρακτόρων, καθώς και η περίοδος των μεγάλων διεθνών εκπαιδευτικών εκθέσεων. Ο Σύνδεσμος ζητάει από τον υπουργό Νίκο Φίλη να ενημερώσει τις κινεζικές αρχές για τη θέση των κολεγίων στο ελληνικό και ευρωπαϊκό σύστημα, ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν Κινέζους σπουδαστές στα αγγλόφωνα προγράμματά τους.

Περισσότερα άρθρα που αφορούν τη Φοιτητική Ζωή μπορείτε να δείτε στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr ή ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr