Φοιτητής έφτιαξε το έξυπνο app-ξυπνητήρι Tripsleep για να σε ξυπνάει στο λεωφορείο και στο τρένο

Φοιτητής έφτιαξε το έξυπνο app-ξυπνητήρι Tripsleep για να σε ξυπνάει στο λεωφορείο και στο τρένο

Επιστρέφετε από τη δουλειά με το μετρό. Η διαδρομή μεγάλη. Η κούραση ακόμα μεγαλύτερη. Βρήκατε θέση να καθίσετε μέσα στον συρμό. Ακουμπάτε το κεφάλι στο παράθυρο και το κάλεσμα του Μορφέα είναι πολύ κοντά. Αλλά όχι, δεν πρέπει να ενδώσετε. Γιατί αν σας πάρει ο ύπνος, πώς θα ξυπνήσετε εγκαίρως; Μια ομάδα πέντε ατόμων βρήκε τη λύση. Εμπνεύστηκε και δημιούργησε το Tripsleep, μια εφαρμογή η οποία αναλαμβάνει να σας ξυπνήσει λίγο πριν φτάσετε στον προορισμό σας, ώστε να αποβιβαστείτε εγκαίρως.

Μια διαδρομή τριών ωρών μεταξύ Αθήνας και Πάτρας με το ΚΤΕΛ στάθηκε η αφορμή για την ιδέα. Ο εμπνευστής της εφαρμογής, ο 19χρονος φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Γιάννης Μπάτας, αναζητούσε τρόπο να κοιμηθεί χωρίς να χάσει τη στάση. Ταξιδεύοντας με το ΚΤΕΛ από την Αθήνα στην Πάτρα, έβαλε ένα συμβατικό ξυπνητήρι, κάνοντας μια πρόχειρη εκτίμηση της διάρκειας της διαδρομής, αλλά η κίνηση οδήγησε σε καθυστερήσεις κι εκείνος έχασε σχεδόν μία ώρα ύπνου. Κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Tripsleep, που σου επιτρέπει να κοιμηθείς χωρίς άγχος.


Αφού κατεβάσει κανείς την εφαρμογή Tripsleep στο έξυπνο κινητό, αρκούν τρία απλά βήματα για να εξασφαλιστεί λίγη ώρα ξεκούρασης με τη βεβαιότητα της αφύπνισης την κατάλληλη στιγμή. Κατά την επιβίβαση στο μέσο μεταφοράς (όποιο και αν είναι αυτό) πρέπει κανείς να αναζητήσει τον προορισμό του στον χάρτη. Στη συνέχεια να επιλέξει τη χιλιομετρική ακτίνα ειδοποίησης, διευκρινίζοντας την απόσταση πριν από την άφιξη κατά την οποία επιθυμεί να ειδοποιηθεί. Επειτα μπορεί να αφεθεί στα όνειρά του. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το Tripsleep. Αφορά όλα τα μέσα μεταφοράς, όπως αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, ακόμη και πλοία.

app-ξυπνητήρι Tripsleep

Η εφαρμογή έχει ήδη διακριθεί στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό StartupBus Europe, λαμβάνοντας την πρώτη θέση στην κατηγορία Milestones Competition έναντι 45 ομάδων από ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ συγχρόνως έχει συμμετάσχει στους τελικούς τού διαγωνισμού «Get in the Ring» της Νότιας Ευρώπης.

Οι εφαρμογές για τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι αντικείμενο πολλών νέων start ups και, αυτό, γιατί «διευκολύνουν και κάνουν πιο ευχάριστη μια διαδικασία που περιλαμβάνει μια σχετική ταλαιπωρία όπως είναι η διαδρομή με ένα λεωφορείο για παράδειγμα», εξηγεί στην «Κ» ο 23χρονος Κωνσταντίνος Ρέππας, android developer του Tripsleep και σπουδαστής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, που υποστηρίζει πως «ό,τι κάνει την καθημερινότητα πιο ευχάριστη και εύκολη έχει απήχηση». Με τις εφαρμογές για κινητά ασχολούνται κυρίως νέοι, «διότι έχουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν σε ένα εγχείρημα το οποίο δεν θα αποφέρει το πρώτο διάστημα χρήματα», σημειώνει ο 23χρονος, περιγράφοντας τη συνθήκη ως «μια πολυτέλεια των νέων να πάρουν το ρίσκο σε αντίθεση με μεγαλύτερα άτομα, που έχουν υποχρεώσεις».

Απρόβλεπτο

Τι γίνεται όμως όταν τόσοι νέοι επιλέγουν τη νεοφυή επιχειρηματικότητα; «Κάποιοι θα πετύχουν, κάποιοι όχι», εκτιμά ο Κωνσταντίνος Ρέππας, που εξηγεί ότι το αρχικό στάδιο της ιδέας και της υλοποίησής της είναι το πιο εύκολο, αρκεί να υπάρχουν διάθεση και χρόνος. «Το αν κάποια εφαρμογή όμως έχει απήχηση στο κοινό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί κανείς να προβλέψει».

Οι υπόλοιποι της ομάδας είναι ο Γιάννης Καζαντζής, υπεύθυνος marketing (σπουδαστής του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης στο A.ΤΕΙ Αθηνών), ο Γιώργος Μπούμης, IOS developer (απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής, κάτοχος μεταπτυχιακού από το Παρίσι) και η σχεδιάστρια του Tripsleep Ειρήνη Καστή (απόφοιτη του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου).

Στην παρούσα φάση η ομάδα των πέντε του Tripsleep εμπλουτίζει την εφαρμογή, ενώ έχει επικεντρωθεί στα σχόλια των χρηστών για τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων λειτουργιών. Προγραμματίζουν μάλιστα μια λειτουργία που θα αποτρέπει την κλοπή της συσκευής του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Περισσότερα άρθρα που αφορούν τη Φοιτητική Ζωή μπορείτε να δείτε στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr ή ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr