ρύθμιση φορολογία, φοιτητών, τεκμήρια φοιτητές, φορολογία φοιτητών Έρχεται ρύθμιση για την προστασία των φοιτητών από τα τεκμήρια

Έρχεται ρύθμιση για την προστασία των φοιτητών από τα τεκμήρια

Την προαναγγελία για την νομοθετική ρύθμιση στο φορολογικό για τους άνεργους και τους φοιτητές έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προωθεί διάταξη η οποία θα απαλλάσσει από φόρους τους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα το προηγούμενο έτος.


Η διάταξη θα είναι η εφαρμογή και για το φορολογικό έτος 2015 της ευνοϊκής διάταξης της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 4330/2015 με την οποία προβλεπόταν ότι τα τεκμαρτά εισοδήματα αυτών των περιπτώσεων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και όχι των ελευθέρων επαγγελματιών έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν με φόρο και προκαταβολή φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 6.000 ευρώ, όχι όμως χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 4330/2015 εξάλειψαν πέρυσι αυτόν τον κίνδυνο καθώς προέβλεπαν ότι:
α) Όταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωση έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα, τότε το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ.
β) Εάν το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 26%.

Ουσιαστικά με τις διατάξεις αυτές χορηγήθηκαν πέρυσι φορολογικές ελαφρύνσεις σε περιστασιακά και ευκαιριακά απασχολούμενους, (σε ανέργους, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.). Οι πολίτες αυτοί συνήθως δεν αποκτούν εισοδήματα πάνω από 6.000 ευρώ το χρόνο από τις περιστασιακές τους απασχολήσεις αλλά επειδή τα τεκμήρια τούς προσδιόριζαν πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα κινδύνευαν – αν δεν εφαρμοζόταν οι διατάξεις αυτές - να πληρώσουν υπέρογκους φόρους υπολογισμένους με συντελεστή 26% τόσο επί του δηλωθέντος εισοδήματος όσο και επί των πολύ μεγάλων ποσών της διαφοράς μεταξύ του χαμηλού δηλωθέντος εισοδήματός τους και του υψηλού τεκμαρτού εισοδήματος. Επιπλέον θα καλούνταν να καταβάλουν και προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογισμένη τότε με συντελεστή 55% επί του υπέρογκου φόρου που θα προέκυπτε με τον συντελεστή 26%!

Την ίδια στιγμή, ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε ότι η φοροδιαφυγή είναι εθνική υπόθεση και υπογράμμισε ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να ζητούν απόδειξη από όποια συναλλαγή και αν κάνει, γιατί αν δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα έσοδα στο κράτος, τότε θα πρέπει να παίρνονται δύσκολες αποφάσεις.

Αναφερόμενος στο αφορολόγητο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει σύνδεση του αφορολόγητου με το πλαστικό χρήμα και συμπλήρωσε: «όσοι δικαιούνται αφορολόγητο, θα πρέπει ένα μέρος του να χτίζεται με πλαστικό χρήμα. Υπάρχουν όμως και άλλοι πολίτες που δεν δικαιούνται αφορολόγητο. Αυτοί θα πρέπει να ζητούν αποδείξεις, ενώ σε ότι αφορά το πλαστικό χρήμα δεν θα πάμε από την πρώτη εφαρμογή του να το επιβάλλουμε σε όλη την Ελλάδα και σε όλες τις ηλικίες. Από μία ηλικία και πάνω, περίπου εκεί στα 70, θα εξαιρεθούν από αυτό το μέτρο οι άνθρωποι καθώς και σε περιοχές απομακρυσμένες, θα εξαιρεθούν και εκεί».

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα ώστε όλοι να μαζεύουν αποδείξεις ανεξάρτητα από το πλαστικό χρήμα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μαζεύονται οι αποδείξεις με βάση το πραγματικό εισόδημα.

Τέλος, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε: «θα κατατεθεί σήμερα ή αύριο στη Βουλή, σχετική διάταξη με την οποία, κάθε επιχείρηση, όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο κάνει δωρεά προς το δημόσιο, στους φορείς του δημοσίου αυτό θα γίνεται πλέον χωρίς ΦΠΑ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr