Χιλιάδες, Έλληνες, φοιτητές, αναχωρούν, σπουδές, εξωτερικό Χιλιάδες Έλληνες φοιτητές αναχωρούν κάθε χρόνο για σπουδές στο εξωτερικό!

Χιλιάδες Έλληνες φοιτητές αναχωρούν κάθε χρόνο για σπουδές στο εξωτερικό!

Αγγλία, Αμερική και Αυστραλία οι χώρες υποδοχής των νέων φοιτητών * Αναζητούν υποτροφίες ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εργασία μαζί με τις σπουδές τους.

Χιλιάδες Έλληνες φοιτητές αναχωρούν κάθε χρόνο για σπουδές στα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών, προέρχεται από τη Θεσσαλία.


Αναλογικά με τον πληθυσμό, η χώρα μας σήμερα, κατέχει ουσιαστικά τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη -μετά την Κύπρο- σε αριθμό νέων από 18 έως 25 ετών, που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και μεταναστεύουν για σπουδές –κυρίως- στην Αγγλία, ενώ άλλοι προορισμοί τους σύμφωνα με τις προτιμήσεις που έχουν δηλώσει είναι Πανεπιστήμια και Κολέγια των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Μάλιστα από την περιοχή της Θεσσαλίας, από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Αύγουστο του 2015, καταγράφηκε αύξηση κατά 4,7% στον αριθμό των υποβληθεισών αιτήσεων για βίζα (Visa), με προορισμό σπουδές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αυστραλίας, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών, να είναι γυναίκες.

«Το ποσοστό Ελλήνων που μεταναστεύουν στο εξωτερικό για σπουδές, έχει αυξητική τάση, παρά την οικονομική κρίση…», αναφέρει στην «Ε», η σύμβουλος σπουδών κ. Αγγελική Ζιάγκα, που εκπροσωπεί Ομίλους εκπαιδευτικών συμβούλων, για σπουδές στο εξωτερικό.

Η κ. Ζιάγκα, όπως γράφει η εφ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" εξηγεί μάλιστα πως η οικονομική κρίση και η γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα είναι η αιτία αυτής της αύξησης, εξηγώντας αναλυτικά: «Η αύξηση παρουσιάζεται ακριβώς λόγω της κρίσης. Λόγω της κακής κατάστασης στην Ελλάδα και της έλλειψης προοπτικών επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων, όλο και περισσότεροι επιλέγουν να φύγουν και να σπουδάσουν στο εξωτερικό, γνωρίζοντας ότι θα έχουν καλύτερες προοπτικές στην επαγγελματική τους πορεία και πολύ περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά. Άρα όσοι νέοι μεταναστεύουν για σπουδές, το μεγαλύτερο ποσοστό τους, το κάνει για να μείνει για δουλειά στο εξωτερικό.

Μάλιστα αυξήθηκαν και οι υποτροφίες που δίνουν στους νέους εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ είναι γεγονός ότι το εκπαιδευτικό σύστημα χωρών όπως της Αγγλίας, ή και της Αυστραλίας, βοηθά με προγράμματα τους φοιτητές να εργάζονται παράλληλα στο αντικείμενο σπουδών που έχουν επιλέξει, και μάλιστα σε μεγάλες εταιρίες, αποκτώντας έτσι και το προνόμιο της εξειδίκευσης και της εργασιακής εμπειρίας, μέσα στο χρόνο σπουδών τους, το οποίο τους βοηθά στην άμεση απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας, μόλις πάρουν το πτυχίο τους».

Όπως επισημαίνει η ίδια, οι χώρες που επιλέγουν οι νέοι με κύριο στόχο τις σπουδές και μετέπειτα την επαγγελματική αποκατάσταση, είναι η Αγγλία, η Αυστραλία και η Αμερική. Οι κατεξοχήν εκπαιδευτικοί προορισμοί.

Όσον αφορά στην κατηγορία των νέων στην ηλικία άνω των 26 ετών, η κ. Ζιάγκα επισημαίνει: «Οι νέοι από την ηλικία των 26 ετών και άνω, που έχουν ήδη έναν τίτλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή επαγγελματική ειδίκευση, η επιλογή της χώρας γίνεται βάση την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Γίνεται η μετοίκιση μέσω επαγγελματικού τίτλου πιστοποίησης και μετέπειτα η επαγγελματική αποκατάσταση είτε μέσω της διαδικασίας ειδικευμένης μετανάστευσης. Π.χ. για τη χώρα της Αγγλίας, Έλληνες πτυχιούχοι του Οικονομικού τομέα, επιλέγουν να ολοκληρώσουν μια πιστοποίηση από αγγλικούς φορείς π.χ., ACCA, ώστε να έχουν πλεονέκτημα έναντι άλλων υποψηφίων.

Για την Αυστραλία, η λίστα ειδικευμένων επαγγελμάτων δεν έχει μεγάλες αλλαγές από αυτήν του προηγούμενου έτους. Ιατροί και Νοσοκόμοι, Μηχανικοί και Εκπαιδευτικοί βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων. Όμως σε μεγάλη ζήτηση είναι και τα επαγγέλματα του σεφ και τα συναφή με τον τουρισμό γενικότερα.

Αναλυτικότερα για τη μετανάστευση των νέων Ελλήνων, για σπουδές σε Αγγλία και Αυστραλία, η κ. Ζιάγκα μας παραθέτει τα στοιχεία της κίνησης που παρουσιάστηκε τα δύο τελευταία χρόνια:

ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Η Ελλάδα είναι στην πρώτη πεντάδα χωρών που αποστέλλουν μεγάλο αριθμό φοιτητών και συγκεκριμένα στην τέταρτη θέση. Όμως αναλογικά με τον πληθυσμό της, κατέχει ουσιαστικά τη δεύτερη θέση μετά την Κύπρο, σε αριθμό νέων που μεταναστεύουν για σπουδές.

Συγκεκριμένα ο πίνακας κατάταξης έχει ως εξής:

Γερμανοί: 2014-15: 14.060, αντίστοιχα το 2013-14: 14.520

Γάλλοι: 2014-15: 11.500, αντίστοιχα το 2013-14:11.725

Ιρλανδία: 2014-15: 11.490, αντίστοιχα το 2013-14: 12.620

Ελλάδα: 2014-15: 10.670, αντίστοιχα το 2013-14: 10.910

Κύπριοι: 2014-15: 10.295, αντίστοιχα το 2013-14: 10.840

Ιταλοί: 2014-15: 9.550, αντίστοιχα το 2013-14: 8.320

Οι κύριοι τομείς εκπαίδευσης, που προτιμούν είναι οι εξής:

-Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων: 38.7%

-Τεχνολογικές επιστήμες (Μηχανικοί και Τεχνολόγοι Μηχανικοί): 32.7%

-Νομικά: 25.0%

-Αρχιτεκτονική: 24.4%

-Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας: 21.9%

ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

«Για την Αυστραλία, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που ακολουθεί δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οι περισσότεροι (80%) επιλέγουν προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ένα άλλο μικρό ποσοστό να ακολουθεί προγράμματα γλωσσικής εκπαίδευσης», αναφέρει η κ. Ζιάγκα, συμπληρώνοντας: «Κύριοι τομείς επιλογής σπουδών, κατά το περσινό έτος 2014-15, ήταν τα εξής: Οικονομικά, Business & Management, Πωλήσεις και Μάρκετινγκ (52%).

Το ποσοστό φοιτητών που επιλέγουν την Αυστραλία έχει παρουσιάσει αύξηση 6%, και ιδιαίτερα αυτών που επιλέγουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση (18%), ηλικίες από 20 μέχρι και 24 ετών, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, ενώ λιγότεροι είναι αυτοί που μεταναστεύουν μετά τα 30 χρόνια τους, και έχει παρατηρηθεί ότι είναι οι περισσότεροι άνδρες.

Λόγου του κόστους εκπαίδευσης, πολλοί φοιτητές επιλέγουν να αιτηθούν για μια υποτροφία και να καλύπτουν το κόστος διαβίωσης μέσω της εργασίας.

Από την περιοχή της Θεσσαλίας, για το έτος 06/14-08/15 έχουμε αύξηση 4,7% στον αριθμό των υποβληθέντων αιτήσεων για Visa. Με μεγαλύτερο ποσοστό αυτό των γυναικών.

Περιοχές υποδοχής του μεγαλύτερου αριθμού Ελλήνων:

Victoria: 49 992

New South Wales: 31 546

South Australia: 9756

Queensland: 3441

Το 44,8% των Ελλήνων εργάζονται μέσω της ειδικευμένης μετανάστευσης σε θέσεις διεύθυνσης, επαγγελματιών και εκπαίδευσης.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr