Σύλλογος Φοιτητικής Εστίας Αθήνας,οικότροφοι, παλέψουμε μαζί Σύλλογος της Φοιτητικής Εστίας Αθήνας (ΦΕΑ): Όλοι οι οικότροφοι θα "παλέψουμε" μαζί

Σύλλογος της Φοιτητικής Εστίας Αθήνας: Όλοι οι οικότροφοι θα "παλέψουμε" μαζί

Μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου της Φοιτητικής Εστίας Αθήνας (ΦΕΑ) και την πρόσκληση φοιτητών από άλλες εστίες δημιουργήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή Φοιτητικών Εστιών Αττικής για ανταλλαγή απόψεων και πείρας, αλλά και για την προσπάθεια συντονισμού δράσης όλων των εστιών της Αττικής. Η Συντονιστική Επιτροπή γεννήθηκε κάτω από το βάρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι οικότροφοι στις εστίες τους.

«Η επίθεση που δεχόμαστε οι οικότροφοι φοιτητές δεν μπορεί να συναντήσει σοβαρά εμπόδια όσο το κίνημα δε μαζικοποιείται, όσο δε μαζικοποιούνται οι δράσεις των συλλόγων μας, τα αιτήματά μας δεν αποκτούν επιθετικό περιεχόμενο. Γι' αυτό το λόγο θεωρούμε ότι η κοινή δράση όλων των εστιών μπορεί να πιέσει περισσότερο, να δημιουργήσει μεγαλύτερα ρήγματα, να δώσει περισσότερο θάρρος και δύναμη στους οικότροφους να παλέψουμε για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις εστίες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής.


Επισημαίνοντας ότι η αιτία γι' αυτήν την κατάσταση βρίσκεται στην υποχρηματοδότηση, σημειώνει ότι «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έδωσε 35 δισ. πακέτο ανάπτυξης σε επιχειρηματικούς ομίλους και 12 δισ. στις τράπεζες, που το ΙΝΕΔΙΒΙΜ προκηρύσσει διαγωνισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας χιλιάδων ευρώ, οι εστίες μας βρίσκονται σε μαρασμό:

  • Στη ΦΕΑ, βγαίνει σκουριασμένο νερό από τις βρύσες, οι τοίχοι και οι τουαλέτες έχουν μούχλα.
  • Στη ΦΕΠΑ, το Β' κτίριο είναι σε τραγική κατάσταση με ανύπαρκτη θέρμανση και δωμάτια να βγαίνουν ακατάλληλα λόγω υγρασίας, η φύλαξη δε φτάνει ούτε για ζήτω, ζεστό νερό μόνο για λίγες ώρες στη Γ' και στη Δ'.
  • Στην παλιά εστία του ΕΜΠ δεν υπάρχει θέρμανση, σκάνε τα ταβάνια με την πρώτη βροχή.
  • Στη ΝΦΕΕΜΠ όταν προκύπτουν προβλήματα συντήρησης, για παράδειγμα με τη θέρμανση σε ορισμένα κτίρια, μέχρι να επισκευαστούν... έχει τελειώσει και ο χειμώνας».

«Ολοι οι οικότροφοι, καταλήγει, μαζί παλεύουμε για:

  • Επισκευή και ανακαίνιση όλων των εστιών με κρατική δαπάνη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους οικότροφους μέσα στην εστία.
  • Πλήρη εξοπλισμό των εστιών σε έπιπλα και μηχανήματα.
  • Θέρμανση και ζεστό νερό για όλες τις μέρες του χειμώνα.
  • Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ σε όλες τις εστίες.
  • Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους και όχι για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών σκοπών.
  • Για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία να ενοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα».

Υγρασία και μούχλα σε ταβάνια και τοίχους είναι συχνή εικόνα στη ΦΕΑ

Αυτοψία χωρίς δεσμεύσεις από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Βρύσες που βγάζουν καφέ νερό από τη σκουριά. Σοβάδες να πέφτουν σε διαδρόμους και τουαλέτες. Αίθουσες που αντί να αξιοποιηθούν ως αίθουσες ψυχαγωγίας είναι κλειστές...

Την κατάσταση που επικρατεί στη ΦΕΑ, μετά τις έντονες πιέσεις και επανειλημμένες κινητοποιήσεις του Συλλόγου Οικοτρόφων της ΦΕΑ, διαπίστωσε κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας του Ιδρύματος Νεότητας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), με επικεφαλής τη διευθύνουσα σύμβουλο, Αννα Μαυρουδή, χτες το πρωί. Ενώ εκκρεμεί το ζήτημα της σίτισης, καθώς 160 φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας και του Παντείου Πανεπιστημίου δεν σιτίζονται στην εστία όπου μένουν.

Για τα συγκεκριμένα προβλήματα η διευθύνουσα σύμβουλος ζήτησε να σταλούν εγγράφως τα αιτήματα, ουσιαστικά δε δεσμεύτηκε για το αν και πότε θα λυθούν, ενώ για τη σίτιση ισχυρίστηκε ότι δεν έχει λυθεί εξαιτίας λαθών στις λίστες που στάλθηκαν από τις διοικήσεις των σχολών.

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων της ΦΕΑ διαμηνύει ότι θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις αν δεν επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της σίτισης.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr