Φοιτητές, έρχονται, αυξήσεις, εισιτήρια, ΜΜΜ,OASA,ΟΑΣΑ,astiko,αστικό Φοιτητές έρχονται αυξήσεις στην τιμή των εισιτηρίων στα ΜΜΜ

Φοιτητές έρχονται αυξήσεις στην τιμή των εισιτηρίων στα ΜΜΜ

Αυξήσεις στην τιμή των εισιτηρίων στα ΜΜΜ εκτιμάται πως θα φέρει η υπαγωγή τους στον συντελεστή ΦΠΑ 23%- από το 13% που ίσχυε μέχρι τέρα- καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον να απορροφηθεί. 

Αυτήν την στιγμή το αρμόδιο υπουργείο αναζητεί λύσεις ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καθημερινοί χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς και σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης σχεδιάζει να μην περάσει στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών η αύξηση του ΦΠΑ, άλλα μόνο στα εισιτήρια που πωλούνται από τα γκισέ.


Το πρόβλημα που προκύπτει από αυτή την λύση όμως, είναι από πού θα καλυφθούν τα επιπλέον έσοδα που είχαν υπολογιστεί. Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», αν δεν υπάρχει «μαγική λύση», τα ισοδύναμα θα πρέπει να καλυφθούν από τα εισιτήρια που πωλούνται από τα γκισέ.

Δηλαδή, θα πρέπει η τιμή των μεμονωμένων εισιτηρίων να εκτιναχθεί στα ύψη από το 1,20 ευρώ που πωλείται σήμερα. Στην περίπτωση πάντως που εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου υπολογίζεται να αυξηθεί στο 1,30 ευρώ από 1,20 ευρώ και του μειωμένου εισιτηρίου στο 0,65 ευρώ από 0,60 ευρώ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Σπίρτζης έχει δηλώσει πως η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, γιατί έχουν εκδοθεί εισιτήρια, έχουν πουληθεί σε πολίτες και για να εκδοθούν νέα απαιτούνται διαδικασίες που χρειάζονται αρκετούς μήνες.

Ποιο θα είναι το κόστος του φοιτητικού εισιτηρίου;

Πάντως, αν η διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων του ΦΠΑ εφαρμοστεί οριζόντια, αυτό σημαίνει ότι η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου θα διαμορφωθεί στο 1,30 από 1,20 ευρώ και του μειωμένου εισιτηρίου στο 0,65 ευρώ από 0,60 που ισχύει σήμερα.

Αντίστοιχα η τιμή των μηνιαίων καρτών θα αυξηθεί από τα 30 στα 33 ευρώ για την κάρτα που ισχύει για όλα τα μέσα και από τα 45 στα 49,5 ευρώ για την κάρτα που εξυπηρετεί και τις διαδρομές προς το αεροδρόμιο.

Όσον αφορά στις τιμές των μειωμένων καρτών, θα αυξηθούν  από 15 ευρώ, στα 16,5 και από 23 ευρώ στα 25.

Μάλιστα, η νέα αυτή τιμολογιακή πολιτική θα βασίζεται στη δυνατότητα εφαρμογής ζωνών στα εισιτήρια, να υπολογίζεται για παράδειγμα στην τελική τιμή η απόσταση που διανύει ο επιβάτης, καθώς και η ώρα μετακίνησης με ΜΜΜ.

Περισσότερα Φοιτητικά Νέα ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr