πληρώσουν, ακριβά, φοιτητές, αύξηση, ΦΠΑ Θα πληρώσουν ακριβά οι φοιτητές την αύξηση του ΦΠΑ

Θα πληρώσουν ακριβά οι φοιτητές την αύξηση του ΦΠΑ

Χωρίς κάρτα σίτισης μένουν με το καλημέρα της νέας ακαδημαϊκής περιόδου χιλιάδες φοιτητές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας. Η αδυναμία του υπουργείου να ενισχύσει τη υπάρχουσα χρηματοδότηση και ταυτόχρονα η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, προκάλεσε αυτόματα τη μείωση στις διαθέσιμες μερίδες, με αποτέλεσμα όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να κόβουν και να ράβουν επί των δικαιούχων. Μόνο στο Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο 700 φοιτητές μένουν εκτός δωρεάν σίτισης με το θέμα να έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Η κάρτα των 700 φοιτητών στο Ρέθυμνο δεν ανανεώθηκε αυτό το εξάμηνο και από τα 2.100 άτομα που σιτίζονταν δωρεάν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μέχρι και το προηγούμενο εξάμηνο, ο αριθμός πλέον δεν ξεπερνάει τους 1.400 φοιτητές.


Στο ΤΕΙ Κρήτης η σίτιση είναι διασφαλισμένη μέχρι το τέλος του χρόνου. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος σε πρώτη φάση δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού φοιτητών από το δικαίωμα της σίτισης, τουλάχιστον σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, όμως, οι πρακτικές έχουν γίνει πιο αυστηρές και κάρτες σίτισης φοιτητών που τελειώνουν τις σπουδές τους δεν δίδονται σε άλλους φοιτητές, ενώ γίνεται και αυστηρός έλεγχος μεταξύ των δικαιούχων, προκειμένου να μη χρειαστεί να υπάρξει περικοπή στον αριθμό.

Το πρόβλημα με τη σίτιση πάντως, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οικογένειες φοιτητών εν μέσω οικονομικής κρίσης, και με δεδομένο ότι δωρεάν σίτιση δικαιούνται οι φοιτητές από οικογένειες χαμηλών οικονομικά στρωμάτων.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr