Με δανεικά αντιμετώπισαν τα capital controls οι φοιτητέ Με δανεικά αντιμετώπισαν τα capital controls οι φοιτητές του εξωτερικού

Με δανεικά αντιμετώπισαν τα capital controls οι φοιτητές του εξωτερικού

Φοιτητές που σπουδάζουν στην Ευρώπη χρειάστηκε να δανειστούν από γνωστούς και φίλους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ρευστότητας, καθώς οι οικογένειές τους στην Ελλάδα δεν μπορούσαν να τους στείλουν χρήματα - Κινδυνεύαμε ακόμα και με δικαστικές περιπέτειες, λένε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Τις επιπτώσεις των capital controls στην καθημερινότητα τους περιγράφουν Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Από τα πιο απλά πράγματα όπως η πληρωμή του ενοικίου, μέχρι την πληρωμή κοινοχρήστων ή μιας μετακόμισης. 


Βρέθηκαν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν και μέσα σε μια μέρα ήρθαν αντιμέτωποι με τους νόμους της χώρας διαμονής τους, επειδή δεν ήταν συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες, οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έδειχναν κατανόηση στους ανεξόφλητους λογαριασμούς των ελληνικών νοικοκυριών, οι Έλληνες φοιτητές που ζουν στον εξωτερικό, έδιναν τον δικό τους αγώνα προκειμένου να εξηγήσουν και να πείσουν ξένες τράπεζες, φορείς και εταιρείες ενοικίασης ότι δεν είναι κακοπληρωτές, καθώς οι δικοί τους ανεξόφλητοι λογαριασμοί οφείλονται στην επιβολή capital controls των ελληνικών τραπεζών.  

Η Νάντια Φαλτακά και ο Κώστας Παπαδημητρίου ζουν στην Αγγλία. Και οι δυο σπούδασαν Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μάθαιναν για την ελληνική κρίση από τους γονείς τους και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όμως  τις τελευταίες ημέρες όπως περιγράφουν στο protothema.gr βίωσαν τις συνέπειες των capital controls ίσως, περισσότερο από όλους τους Έλληνες που μένουν Ελλάδα. 

Πώς να εξηγήσει κάποιος σε μία χώρα που όλα δουλεύουν “ρολόι” και οι τράπεζες λειτουργούν και τα Σάββατα, ότι στις ελληνικές είχε μπει “λουκέτο”; Ή ότι οι πιο τυχεροί ήταν όσοι διέθεταν κάρτα αναλήψεως αφού μπορούσαν να έχουν ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ;

Τα capital controls παρολίγον να την οδηγήσουν στη βρετανική δικαιοσύνη

«Επί μιάμιση εβδομάδα είχα στο πορτοφόλι μου 10 αγγλικές λύρες ενώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί μου έφταναν τα 750 ευρώ. Στην Αγγλία, αν δεν πληρώσεις μέχρι την αναγραφόμενη προθεσμία τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, τότε κινδυνεύεις να βρεθείς ακόμα και στις δικαστικές αίθουσες. Εκείνες τις μέρες έπρεπε να αφήσω το σπίτι όπου έμενα στην Οξφόρδη, να πληρώσω τους τελευταίους λογαριασμούς, να μετακομίσω σε άλλο σπίτι στο Λονδίνο, να καταβάλλω στη μεταφορική εταιρεία, το ποσό των 150 ευρώ, να πληρώσω το εισιτήριο μου και να έχω ένα μικρό ποσό για τα έξοδα μου. Στην Αγγλία, δεν μπορείς να πεις θα τα πληρώσω όλα αυτά τον άλλο μήνα, ή θα ξενοικιάσω το σπίτι και θα χρωστώ ένα νοίκι στον ιδιοκτήτη. Κινδυνεύεις εκτός από το πρόστιμο, να έρθεις αντιμέτωπος και με την βρετανική δικαιοσύνη» λέει η 22χρονη Νάντια Φαλτάκα, που σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της  Οξφόρδης. 

 Νάντια Φαλτακά

Οι γονείς της δεν πρόλαβαν να της στείλουν τα χρήματα το πρωί της Παρασκευής της 27ης Ιουνίου, γιατί επρόκειτο για μία συναλλαγή που θα μπορούσε να συμβεί και το πρωί της Δευτέρας. Η ανακοίνωση όμως του δημοψηφίσματος από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα με συνέπεια το κλείσιμο των τραπεζών είχε σαν αποτέλεσμα να τεθεί θέμα στη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό.

Τον δικό του Γολγοθά πέρασε και ο φοιτητής Κώστας Παπαδημητρίου, ο οποίος δεν μπορούσε να λάβει χρήματα από την Ελλάδα για να πληρώσει το νοίκι του. «Μόλις ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, τα πράγματα δυσκόλεψαν αρκετά για εμάς που σπουδάζουμε στο εξωτερικό. Κινδύνευσα να πληρώσω πρόστιμο επειδή οι γονείς μου δεν μπορούσαν να μου στείλουν 400 λίρες. Ευτυχώς το ποσό δεν ήταν μεγάλο και το δανείστηκα για να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου. Αν δεν το έκανα θα ακολουθούσαν ένα σωρό προβλήματα», λέει στο protothema.gr ο νεαρός φοιτητής.

Κώστας Παπαδημητρίου

Όπως παραδέχεται ο ίδιος, ήταν ένας από τους τυχερούς φοιτητές, «γιατί εκείνες τις μέρες ταξίδευαν από την Ελλάδα κάποιοι γνωστοί μου οι οποίοι μου έφεραν τα χρήματα που δεν μπορούσαν οι γονείς μου να τα στείλουν μέσω τραπέζης. Επίσης, να πω ότι όσοι φοιτητές απευθύνθηκαν στην ελληνική πρεσβεία νομίζοντας ότι θα βρεθεί λύση, απογοητεύτηκαν, καθώς όπως ορθά έλεγαν οι εργαζόμενοι: “δεν είμαστε τράπεζα, δεν πραγματοποιούμε χρηματικές συναλλαγές”. Δυστυχώς, εξαιτίας των capital controls η αγγλική τράπεζα στην οποία διατηρώ τραπεζικό λογαριασμό, δεν πραγματοποιούσε άμεσα τις όποιες συναλλαγές μου αλλά με καθυστέρηση μίας ημέρας κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr