Οι φοιτητές γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ρόδου

Οι φοιτητές γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ρόδου

«Επένδυση στο μέλλον» είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιεί ο συμπατριώτης μας διαπρεπής καθηγητής Πανεπιστημίου στην Αμερική, κ. Ηλίας Τομάζος, ο οποίος φέρνει κάθε χρόνο στη Ρόδο ομογενείς φοιτητές οι οποίοι γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές μας εκεί.

Προχθές, ο κ. Τομάζος, συνοδευόμενος από φοιτητές, επισκέφθηκε τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο.


Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις τους, ο Δήμαρχος, αφού τον καλωσόρισε λέγοντας  ότι διατηρεί την ελληνική παιδεία στην Αμερική, ανέφερε ότι ο κ. Τομάζος έχει θέσει ως στόχο τα παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς που κατάγονται από ελληνικές οικογένειες, να έρχονται στην Ελλάδα και πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, όταν ήταν Νομάρχης ο κ. Σάββας Καραγιάννης και συνεχίστηκε ενώ παραχωρήθηκε ένα χώρος στη Μεσαιωνική Πόλη όπου κάθε χρόνο έρχονται φοιτητές και πανεπιστημιακοί και κάνουν μαθήματα εκεί όπως και στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, επαναβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν αυτό το μεγαλεπίβολο και φιλόδοξο σχέδιο, να έχουν αυτή τη διασύνδεση με τον απόδημο ελληνισμό και έχουν διάφορες σκέψεις. Μία από αυτές είναι ότι προσπαθούν, μέσα από την ακίνητη περιουσία του Δήμου, αν μπορέσουν να βρουν κάποιο χώρο ούτως ώστε να έχει το project αυτό μία πιο μόνιμη έδρα, με περισσότερους φοιτητές, σε ετήσια βάση, με τη φροντίδα του ελληνικού οργανισμού παιδείας στην Αμερική, ώστε να έχουν τη δυνατότητα όλα αυτά τα ελληνόπουλα να έρχονται και να κάνουν κάποια μαθήματα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά στη Ρόδο.

Και δήλωσε ο Δήμαρχος:

«Πιστεύω ότι, μ’ αυτό τον τρόπο, αφενός τους κάνουμε τους καλύτερους πρεσβευτές του νησιού μας, της Ρόδου, της πατρίδας μας και αυτοί γνωρίζουν από κοντά τον πολιτισμό, την ιστορία, τις επιστήμες της πατρίδας μας και αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα είναι χρήσιμοι αύριο για την Ελλάδα και για τη Ρόδο, για την πατρίδα μας που τώρα που έχουμε αυτά τα τεράστια προβλήματα είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε».

Από την πλευρά του, ο κ. Τομάζος, θυμήθηκε ότι όλες τις τοπικές αρχές, Δήμαρχοι και Νομάρχες, βοήθησαν και τους ευχαρίστησε. Είπε ότι έχουν σχέση με όλες τις περιοχές της χώρας αλλά στα Δωδεκάνησα έχουν μεγάλη ευαισθησία για τα προβλήματα του απόδημου ελληνισμού. Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί για τον αγώνα που δίνει στην Αμερική ο απόδημος ελληνισμός για τη γλώσσα αλλά και για την επιβίωσή του, όχι την οικονομική αλλά σε άλλα επίπεδα και γι’ αυτό φέρνουν τα παιδιά εδώ.

Σύμφωνα με τον κ. Τομάζο, η παραχώρηση του κτιρίου στην Παλιά Πόλη τους έχει βοηθήσει πάρα πολύ και ευχαρίστησε τόσο τον πρώην Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη όσο και τον κ. Χατζηδιάκο.

Σήμερα, εστιάζουν στο πως θα ενδυναμώνουν και θα επεκτείνουν λίγο την παρουσίασή τους εδώ επειδή, όπως είπε, τυχαίνει στην Αμερική η παιδεία να έχει κέντρα ελληνικών σπουδών, έχουν δικές τους εκγαταστάσεις, εκκλησάκια, εκπαιδευτικά κτίρια, θέατρο υπαίθριο, Καλλιμάρμαρο και για 31 χρόνια φέρνουν μαθητές τους στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έχουν εξάμηνα με το πανεπιστήμιο του Αιγαίου και θέλουν να κάνουν «το σπίτι τους» γιατί τα παιδιά τρίτης και τέταρτης γενιάς θέλουν να τα βοηθήσουν να κάθονται περισσότερο εδώ.

Η σκέψη είναι πως θα βοηθήσουν να εξασφαλίζεται η διαμονή των παιδιών, κάτι που θα βοηθήσει και στην εικόνα με τα αμερικάνικα πανεπιστήμια.

«Οι φοιτητές γίνονται οι καλύτεροι πρευσβευτές της Ρόδου», είπε ο κ. Τομάζος και πολλά από αυτά έχουν μεγάλες θέσεις όπως ένα παιδί που είναι βοηθός γερουσιαστή και μία κοπέλα που εργάζεται στο ESPN και αφιερώνουν ημέρες για τη Ρόδο.

«Είναι επένδυση για το μέλλον, με την εκπαίδευση δεν χάνουμε ποτέ», κατέληξε ο κ. Τομάζος.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr