Ποιοι είναι οι τρεις φοιτητές που "έβαλαν τα γυαλιά" στις εταιρίες δημοσκοπήσεων Ποιοι είναι οι τρεις φοιτητές που "έβαλαν τα γυαλιά" στις εταιρίες δημοσκοπήσεων

Ποιοι είναι οι τρεις φοιτητές που "έβαλαν τα γυαλιά" στις εταιρίες δημοσκοπήσεων

Μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, οι προβλέψεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων ανατράπηκαν καθολικά, αφήνοντας πολλούς εξ ημών με απορία και σκεπτικισμό. Φωτεινή εξαίρεση η πρωτοβουλία τριών φοιτητών του ΑΠΘ, οι οποίοι διενήργησαν τη δική τους online δημοσκόπηση, προσεγγίζοντας το τελικό αποτέλεσμα με αξιοθαύμαστη ακρίβεια. Το Pathfinder μίλησε με τον Σταμάτη Γκιλφέση, ο οποίος μαζί με τον Ανδρέα Βασιλείου και τη Λαμπρίνα Βετσοπούλου, "έτρεξαν" την άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα.

Όπως όλοι μας έτσι και ο γράφων "χτένιζε" αυτές τις ημέρες τα social media, προσπαθώντας να αφουγκραστεί τον παλμό της δημόσιας σφαίρας, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις απόψεις των συμπολιτών μας.


Λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το μάτι (και το mouse μου) έπεσε στην online έρευνα κάποιων φοιτητών μεταπτυχιακού προγράμματος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

"Θα έχει ενδιαφέρον", σκέφτηκα, "να δούμε το αποτέλεσμα μιας δημοσκόπησης που δεν έχει γίνει για λογαριασμού κάποιου καναλιού ή εφημερίδας, ανεξαρτήτως της θέσης που υποστηρίζει το κάθε ενημερωτικό μέσο".

Κάπως έτσι ξεκίνησα να απαντάω στα online ερωτήματα, διαπιστώνοντας πως, πέραν της σφυγμομέτρησης υπέρ του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ, η έρευνα μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Mια πρωτοβουλία τριών νέων που έγινε viral

Τελικά η έρευνα "σάρωσε" στο Διαδίκτυο, συγκεντρώνοντας 170.000 απαντήσεις, ως τελικό δείγμα, αριθμός πρωτοφανής για ένα φοιτητκό πόνημα. 

"Αρχικά είχαμε 200.000 καταχωρήσεις, ωστόσο αφαιρέσαμε τις διπλές ή πολλαπλές εγγραφές και εν τέλει καταλήξαμε στον συγκεκριμένο αριθμό συμμετοχών. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι παρά την επιτυχία της εκτίμησης του αποτελέσματος που έδωσε την επικράτηση του ΟΧΙ με 63% (έναντι 61,3% του επίσημου αποτελέσματος), το σύνολο των απαντήσεων δεν έχει ακόμα σταθμιστεί στο σύνολό του σε σχέση με τα όλα τα δημογραφικά δεδομένα, καθώς ο όγκος δουλειάς είναι μεγάλος", μου είπε ο Σταμάτης, με ρεαλισμό και προσήλωση στην επιστημονική του συνέπεια.

"Με πιο απλά λόγια, δεν μπορείς να συνάγεις ότι όσοι ψήφισαν την Κυριακή είναι άτομα που μπαίνουν όλοι τακτικά στο Διαδίκτυο, όπου διεξήχθη η δική μας έρευνα. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να πούμε ότι οι συνταξιούχοι που συμμετείχαν στην έρευνά μας, αντιπροσωπεύουν τον μέσο Έλληνα συνταξιούχο και τις συνήθειές του.

Η Λαμπρίνα Βετσοπούλου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια και μία εκ των τριών συντελεστών της online δημοσκόπησης

"Χρειάστηκε να προβούμε σε αρκετές σταθμίσεις, ώστε το τελικό αποτέλεσμα της δημοσκόπησής μας να προσεγγίζει την αντικειμενικότητα. Το ότι τα καταφέραμε τόσο καλά, μπορεί εν τέλει να οφείλεται ίσως και στην τύχη, παρά στη σκληρή δουλειά που ομολογουμένως κάναμε", μου είπε η Λαμπρίνα Βετσοπούλου, εκπρόσωπος του "ωραίου φύλου" στην ερευνητική ομάδα.

Μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα

Μιλώντας για την online έρευνα των τριών φοιτητών, ο Σταμάτης μου γνωστοποίησε ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας: "To 79,5% όσων θεωρούν ως πιο αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης τα άτομα του φιλικού και συγγενικού τους περιβάλλοντος ψήφισαν ΟΧΙ καθώς επίσης και το 76% όσων θεωρούν ως πιο αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης το Διαδίκτυο. Αντιθέτως, η πλειοψηφία όσων θεωρούν ως πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης την τηλεόραση ψήφισε ΝΑΙ σε ποσοστό 73,2%.

Στην συνέχεια ο Σταμάτης μου έδωσε κάποια αποτελέσματα που σχετίζονται με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων: "Το ΟΧΙ επελέγη από το 87% των ανέργων που συμμετείχαν στην έρευνα. Το υψηλότερο ποσοστό του ΝΑΙ καταγράφηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες, αν και πρέπει να σημειώσουμε ότι σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες ανεξαιρέτως υπερίσχυσε το ΟΧΙ.

Ηλικιακά, το ΟΧΙ κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά του στην κατηγορία 18-24, ενώ ενδιαφέρον έχει και η ακτινογραφία των απαντήσεων ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο των ερωτηθέντων. Το ΝΑΙ κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά του στους μεταπτυχιακούς φοιτητές ενώ το ΟΧΙ στους αποφοίτους Γυμνασίου.

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπήρξαν ομάδες ατόμων με πρόθεση να ψηφίσουν ΟΧΙ έστω και με μειοψηφικά ποσοστά, σύμφωνα πάντα με την έρευνα.

Άλλη αξιοσημείωτη παρατήρηση ήταν ότι το 98,3% των ατόμων που ψήφισαν ΝΑΙ επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ την στιγμή που το ίδιο επιθυμούσε το 53,4% των ψηφοφόρων του ΟΧΙ.

Όπως μου είπαν τα παιδιά, κανείς εκ των τριών συμφοιτητών, δεν περίμενε την έκταση και τη διάδοση που θα απολάμβανε η έρευνά τους, χωρίς δυστυχώς να λείψουν και ορισμένοι κακοπροαίρετοι που κατηγόρησαν την προσπάθεια των φοιτητών ως "υποκινούμενη" ή "μη αμερόληπτη". Στην Ελλάδα ζούμε άλλωστε, προσθέτω εγώ.

Από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους τρεις για την καλή δουλειά τους, η οποία όπως μου είπαν έγινε με μοναδικό κίνητρο και όφελος την αγάπη τους για την επιστήμη τους, καθώς έχουν ήδη αφιερώσει πολλές ώρες από την καθημερινότητά τους, για να επεξεργαστούν όσο πιο γρήγορα και καλύτερα γίνεται τα δεδομένα.

Λίαν συντόμως θα έχουμε στη διάθεσή μας και τα αναλυτικά συμπεράσματα. Τα αναμένουμε με ενδιαφέρον.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr