Φοιτητές συναντήθηκαν με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου (εικόνες) Φοιτητές συναντήθηκαν με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου (εικόνες)

Φοιτητές συναντήθηκαν με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου

Συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΘΥΕΣΠΑ

Φοιτητές και καθηγητές από τμήματα Ελληνικών Σπουδών 78 Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 29 χώρες, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΘΥΕΣΠΑ (Θερινές Υποτροφίες Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών), υποδέχθηκε στη Βουλή, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου.


Οι φοιτητές και οι καθηγητές προέρχονται από χώρες όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισπανία, η Ιταλία, η Λευκορωσία, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σερβία και η Τουρκία.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους φοιτητές, επεσήμανε: «Έρχεστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή που η Ελλάδα, οι Έλληνες και η κοινωνία δίνουν έναν αγώνα ύπαρξης, ο οποίος είναι ταυτόχρονα ένας αγώνας δημοκρατίας, ένας αγώνας για την αξιοπρέπεια, για τα δικαιώματά μας, για όλα αυτά που διδάσκεστε ότι είναι πανανθρώπινες αξίες και σίγουρα αξίες που έχουν κατοχυρωθεί από αυτόν εδώ τον τόπο και που βρίσκονται σε πολύ σκληρή δοκιμασία.

Είναι μια πραγματικά ιστορική περίοδος. Για πρώτη φορά, μετά από 40 χρόνια, διεξήχθη δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Η Βουλή το αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία πριν από δέκα μέρες και σήμερα δίνεται σε όλα τα επίπεδα μέσα στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο ένας αγώνας για να υπερασπιστούμε και να θωρακίσουμε όλα εκείνα που είναι για εμάς, ως γενιές και ως κοινωνίες, είναι κεκτημένα καθώς έχουν κατακτηθεί από τις προηγούμενες γενιές. Παρόλα αυτά δοκιμάζονται και αμφισβητούνται. Είναι ένα συλλογικό στοίχημα να τα υπερασπιστούμε και να τα ενδυναμώσουμε».

Η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους φοιτητές και τους καθηγητές του ΘΥΕΣΠΑ  για τις εργασίες και το Προκαταρκτικό Πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, το οποίο παρέδωσε στους φοιτητές επισημαίνοντας με έμφαση: «Επειδή η διαδικασία επιφόρτισης των κοινωνιών με χρέη είναι μια διαδικασία που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, έχει μια σημασία να γίνεται συνείδηση τι πραγματικά συμβαίνει. Κάθε παιδί που γεννιέται σήμερα στην Ελλάδα χρωστά 32,500 ευρώ».

Τέλος, η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τους φοιτητές να γίνουν «οι καλύτεροι πρέσβεις της Ελλάδας του ελληνικού λαού και των νέων γενεών της Ελλάδας που δίνουν έναν αγώνα και για να μπορούν να σπουδάζουν και για να μπορούν να δουλεύουν και για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη και αυτά είναι δικαιώματα που δεν πρέπει να τίθενται σε δοκιμασία για κανέναν λαό και για καμία ανθρώπινη ύπαρξη».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr