Κίνδυνος εξόδου των νέων για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό λόγω capital controls Κίνδυνος εξόδου των νέων για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό λόγω capital controls

Κίνδυνος εξόδου των νέων για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό λόγω capital controls

Σε έντονο προβληματισμό βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες, που είτε τα παιδιά τους ετοιμάζονται για σπουδές εντός ή εκτός Ελλάδος είτε φοιτούν ήδη το εξωτερικό.

Η οικονομική αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστότητας έχει εγκλωβίσει οικογένειες που αδυνατούν να σχεδιάσουν και να αποφασίσουν για το εκπαιδευτικό μέλλον των παιδιών τους.


Ηδη τα προβλήματα οικονομικής κάλυψης φοιτητών που βρίσκονται στο εξωτερικό έχουν κάνει την εμφάνισή τους, όπως γράφει το pelop, καθώς έχουν εξαντληθεί τα όποια αποθέματα υπήρχαν. Οι γονείς με τις κλειστές τράπεζες δεν μπορούν -ίσως και δεν έχουν- να τους στείλουν τα απαραίτητα χρήματα, τη στιγμή που προβλήματα υπάρχουν και με τη χρήση στο εξωτερικό πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα.

Επίσης, όπως μας μετέφεραν γονείς, πρόβλημα υπάρχει και με φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus.

«Ο γιος μου βρίσκεται στην Αγγλία κι ενώ είχαμε συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού να του καταβάλλουμε το ενοίκιο κάθε μήνα, τώρα μας ζητάει τη συνολική εξόφληση του ποσού των ενοικίων, φοβούμενος ότι δεν θα μπορέσουμε να τον πληρώσουμε λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Πώς λοιπόν να καλύψουμε τα χρήματα αυτά με τα 60 ευρώ που παίρνουμε την ημέρα;» μας είπε μητέρα η οποία αναζητά τρόπο για να καλύψει το πρόβλημα που προέκυψε. Μάλιστα, όπως μας ανέφερε η ίδια, αντιμέτωποι με τα ίδιο αίτημα βρίσκονται σχεδόν όλοι οι φοιτητές που βρίσκονται σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι ενοικιαστές φοβούνται μήπως δεν εισπράξουν τα ενοίκιά τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus κάθε χρόνο μετακινούνται σε ξένα πανεπιστήμια περί τις 3.500 φοιτητές.

Σε προβληματισμό βρίσκονται και οι οικογένειες των φοιτητών που αναμένεται να αναχωρήσουν για κάποια σκανδιναβική χώρα τον Αύγουστο, είτε για να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή για να ξεκινήσουν τον κύκλο σπουδών τους σε ξένο πανεπιστήμιο. «Θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε τα έξοδα;» είναι το ερώτημα που οι επικρατούσες συνθήκες δεν τους αφήνουν περιθώρια να απαντήσουν. Σε αυτή την κατάσταση είναι εγκλωβισμένες δεκάδες οικογένειες που έχουν πληρώσει αεροπορικά εισιτήρια και την προκαταβολή του ενοικίου της κατοικίας του παιδιού τους.

Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως μας ανέφερε η πρύτανις Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, στην παρούσα φάση «είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων. Συνεχίζουμε να λειτουργούμε με τα δεδομένα που έχουμε και περιμένουμε».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr