Εμπειρίες Erasmus - Κορίνα Δευτεραίου: Το ΙΚΥ με βοήθησε να βρεθώ στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εμπειρίες Erasmus - Κορίνα Δευτεραίου: Το ΙΚΥ με βοήθησε να βρεθώ στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ιστορία επιτυχίας της Κορίνας Δευτεραίου η οποία υπήρξε πολλαπλή υπότροφος του ΙΚΥ καθώς υπήρξε Υπότροφος για μεταπτυχιακές σπουδές 2013/14, Προπτυχιακή υπότροφος ενώ πήρε και υποτροφία από το ΙΚΥ για Πρακτική Erasmus!

Η σχέση μου με το ΙΚΥ ξεκίνησε ήδη από τα προπτυχιακά μου χρόνια στην Κέρκυρα, στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο όταν με την ολοκλήρωση του πρώτου έτους των σπουδών μου η γραμματεία της σχολής με ενημέρωσε ότι λόγω του ότι είχα την υψηλότερη βαθμολογία της σχολής στις εξετάσεις του πρώτου έτους θα λάμβανα ως επιβράβευση από το ΙΚΥ ένα χρηματικό ποσό. Δεν γνώριζα την ύπαρξη αυτού του θεσμού, και ως εκ τούτου η έκπληξη ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη.


Το ΙΚΥ με βοήθησε να πραγματοποιήσω και ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά μου που ήταν να βρεθώ στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία είχα ασχοληθεί ήδη από τα μαθητικά μου χρόνια καθώς μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον αυτός ο ιδιαίτερος θεσμός που επηρεάζει την καθημερινότητά μας χωρίς να το ξέρουμε. Έτσι το τελευταίο εξάμηνο των σπουδών μου το πραγματοποίησα στο Ινστιτούτο Μεταφραστών και Διερμηνέων στις Βρυξέλλες (Institut Supérieur de Traducteurs et Interprètes, ISTI) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. H εμπειρία ήταν ανεκτίμητη και θα μπορούσα να αφιερώσω πολλές γραμμές για αυτή, ωστόσο θα αρκεστώ στο να πω ότι το να ζεις σε μια ξένη χώρα και το να φοιτάς σε ένα ξένο πανεπιστήμιο σε κάνει πολύ πιο ανοικτό άνθρωπο και σου προσφέρει μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών μου σπουδών, από όπου αποφοίτησα με άριστα και είχα την τιμή να διαβάσω τον όρκο, νόμιζα ότι είχε ολοκληρωθεί και η σχέση μου με το ΙΚΥ, το οποίο μου είχε προσφέρει μια σημαντική επιβράβευση που έδωσε περαιτέρω ώθηση στις σπουδές μου και ένα υπέροχο εξάμηνο στις Βρυξέλλες που ήταν καθοριστικό για τις μεταπτυχιακές μου σπουδές. Ωστόσο, όταν είχα ολοκληρώσει ήδη το πρώτο έτος στις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο διετές Π.Μ.Σ. «Ευρωπαϊκές & Διεθνείς Σπουδές» στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είδα εντελώς τυχαία μια προκήρυξη του ΙΚΥ για «Μεταπτυχιακές Υποτροφίες ΕΣΠΑ Πρώτου Κύκλου 2013-2014» και έκανα την αίτηση. Με την έναρξη του δεύτερου έτους των σπουδών μου, το ΙΚΥ μου ανακοίνωσε ότι θα λάμβανα την υποτροφία. Η χαρά και η συγκίνησή μου ήταν απερίγραπτη καθώς ένιωσα ότι οι κόποι μου δικαιώνονται και το ΙΚΥ για άλλη μια φορά με στηρίζει με έμπρακτο τρόπο και φυσικά η οικονομική βοήθεια ήταν τεράστια δεδομένου και ότι προέρχομαι από τη Λευκάδα και είχα αυξημένα έξοδα για να παρακολουθώ το μεταπτυχιακό μου στην Αθήνα.

Η βοήθεια που έχω λάβει από το ΙΚΥ πέρα από οικονομική είναι και ψυχολογική καθώς η επιβράβευση είναι πολύ σημαντικό κίνητρο για να προσπαθεί κάποιος πάντα για το καλύτερο. Τέλος, είναι σημαντικό πλεονέκτημα και για το βιογραφικό μου καθώς έχει σχολιαστεί θετικά στις συνεντεύξεις στις οποίες έχω κάνει και πλέον εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορώ παρά να νιώθω ευγνωμοσύνη για το ΙΚΥ και εύχομαι να συνεχίσει το έργο του.  

Κορίνα Δευτεραίου

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr