Η ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για την κινητοποίηση στις 11 Ιούνη Η ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για την κινητοποίηση στις 11 Ιούνη

ΟΛΟΙ στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη!

Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να περιμένουν

Διεκδικούμε τη ζωή που μας στερούν Ε.Ε.-κυβερνήσεις


Όλοι εμείς οι φοιτητές και σπουδαστές που έχουμε το μέλλον μπροστά μας δεν το χαρίζουμε σε κανέναν, θέλουμε και παλεύουμε για να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα, να δουλέψουμε και να προσφέρουμε στο αντικείμενο μας.

Οι εκβιασμοί από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι αν δεν υπάρξει νέα αντιλαϊκή συμφωνία θα «χρεοκοπήσουμε», αποδεικνύουν ότι έχουμε συνέχιση των εκβιασμών της προηγούμενης συγκυβέρνησης. Θέλουν να εκφοβίσουν το λαό που βρίσκεται σε «μόνιμη χρεοκοπία», για να αποδεχτεί τη νέα συμφωνία-μνημόνιο.

Οι μάσκες πέφτουν! Τα παραμύθια των «κόκκινων γραμμών» της συγκυβέρνησης έγιναν πράσινο φώς για νέα επίθεση στο λαό και τη νεολαία. Ενώ το «σκίσιμο» των μνημονίων ήταν τελικά «σχήμα λόγου» για τη συγκυβέρνηση.

Τα παραμύθια τους ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις είναι «λόγια του αέρα», αφού η διατήρηση του σημερινού αντιλαϊκού πλαισίου και τα νέα σκληρά μέτρα που ετοιμάζονται με τη νέα συμφωνία, οδηγούν σε μείωση του λαϊκού εισοδήματος.

Το τεράστιο κόστος σπουδών συνεχίζει να βαραίνει τις πλάτες των οικογενειών μας. Παραμένουν οι μειωμένοι προϋπολογισμοί , αρπάζονται και τα ελάχιστα αποθεματικά των Ιδρυμάτων μας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οδηγώντας τις σχολές μας σε «οικονομικό στραγγαλισμό».

Παραμένουν οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την Παιδεία, οι αντιδραστικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων, που στερούν την ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση και μετατρέπουν τους αποφοίτους σε «κυνηγούς» σκόρπιων δεξιοτήτων. Αυτή η πολιτική οδηγεί το πανεπιστήμιο να λειτουργεί σαν επιχείρηση, τους φοιτητές-πελάτες και την γνώση-πανάκριβο εμπόρευμα.

Η ανεργία για τους απόφοιτους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ αγγίζει  «κόκκινο». Χιλιάδες δουλεύουν σε κακοπληρωμένα προγράμματα με ημερομηνία λήξης, με ελαστικές σχέσεις εργασίας χωρίς δικαιώματα, πολλοί δεν δουλεύουν στο αντικείμενό τους, ενώ άλλοι αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό.

Να μην χαθεί άλλος χρόνος

Οι ζωές μας δεν αντέχουν άλλα μέτρα

Παραμένουν εδώ τα τεράστια εμπόδια στις σπουδές και τη ζωή μας. Ενώ διατηρούνται  μνημόνια, μεσοπρόθεσμα, ΕΝΦΙΑ, «μνημονιακά χαράτσια» και όσα ακόμα μάτωσαν εμάς και τις οικογένειες μας. Ταυτόχρονα η νέα συμφωνία που προετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προβλέπει νέα σκληρά μέτρα, για να πληρώνουμε ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε υποθηκεύοντας έτσι τη ζωή και τα δικαιώματα μας!

Είναι η ώρα να παλέψουμε για όσα δικαιούμαστε στις σπουδές, στη δουλειά και τη ζωή

Η θέση όλων εμάς, των φοιτητών και των σπουδαστών, βρίσκεται στην απέναντι όχθη από τους εταίρους, τους δανειστές, τις δεσμεύσεις, τους κανόνες της ΕΕ και την πολιτική που ενισχύει τα μονοπώλια. Απέναντι σε όλους αυτούς που διαπραγματεύονται τι άλλο θα χάσουμε. Η θέση μας βρίσκεται στον κοινό αγώνα με το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Έτσι παίρνουμε και δίνουμε τεράστια δύναμη.

Η επιδίωξη της συγκυβέρνησης να κάνει το φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα  χειροκροτητή στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία δεν θα περάσει! Καμία ανοχή σε νέα μνημόνια και αντιλαϊκές συμφωνίες! Κατάργηση των προηγούμενων μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων!

Εδώ και τώρα

κόντρα στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς να διεκδικήσουμε:

  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Ούτε ευρώ για σίτιση-στέγαση-µετακίνηση-βιβλία-αναλώσιµα.
  • Επαρκή κρατική χρηματοδότηση και επιστροφή των «κουρεμένων» αποθεματικών.
  • Διαγραφή των χρεών των ΑΕΙ και ΤΕΙ προς όλες τις δημόσιες εταιρίες ηλεκτρισμού, νερού, τηλεφώνου, θέρμανσης!
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Όχι στη μετατροπή της επιστημονικής γνώσης σε εφήμερη κατάρτιση και άθροισμα δεξιοτήτων.
  • Να καταργηθεί τώρα το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ για την Παιδεία.
  • Ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, µε όλη τη γνώση σε αυτό, χωρίς κύκλους σπουδών, ώστε το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενο σπουδών.
  • Σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπή μισθό και εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών. Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που διαχωρίζει τους εργαζόμενους με βάση την ηλικία, να καταργηθούν τα σκλαβοπάζαρα των ελαστικών σχέσεων εργασίας, κανένας νέος εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751€.

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μνημόνια, φτώχεια και ανεργία!

Με τη δύναμη μας και τους αγώνες μας μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Αυτό είναι το όπλο που πρέπει να αξιοποιήσουμε! Με ζωντανούς αγωνιστικούς συλλόγους και μαχητικά όργανα που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων. Για επιστητή και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες, στην οργάνωση, στα συνθήματα της πραγματικής ρήξης και ανατροπής.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr