Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο συνέδριο φοιτητών Ιατρικής στην Ευρώπη Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο συνέδριο φοιτητών Ιατρικής στην Ευρώπη

Και διεθνής πρωτιά της Ιατρικής Σχολής

Το μεγαλύτερο επιστημονικό συνέδριο φοιτητών Ιατρικής στην Ευρώπη, διοργανώνεται για 21η συνεχόμενη χρονιά από την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.), μια μη κερδοσκοπική επιστημονική εταιρεία από φοιτητές για φοιτητές, η οποία συνιστά το μεγαλύτερο και πλέον καταξιωμένο επιστημονικό φορέα φοιτητών ιατρικής στην Ελλάδα με περίπου 4500 μέλη και πλούσιο επιστημονικό και ιατροκοινωνικό έργο.

Το φετινό 21ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (21ο Ε.Σ.Φ.Ι.Ε.) και 9ο Διεθνές Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών , θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 15-17 Μαΐου 2015 στην Αθήνα, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 1500 φοιτητές Ιατρικής από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και 500 Καθηγητές και μέλη ΔΕΠ από τις Ιατρικές Σχολές της χώρας μας μαζί με διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές - Καθηγητές από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.


Η μοναδικότητα του συγκεκριμένου συνεδρίου έγκειται στο γεγονός ότι δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές Ιατρικής να παρουσιάζουν τις δικές τους εργασίες όντας οι ίδιοι ομιλητές, βάζοντάς τους από νωρίς στη διαδικασία παραγωγής επιστημονικού έργου, από τα πρώτα κιόλας βήματα της Ακαδημαϊκής τους ζωής παρέχοντας τους ερεθείσματα για ουσιαστική εμβάθυνση στην Ιατρική Επιστήμη και την επιστημονική έρευνα. Παράλληλα, πέρα από τις θεωρητικές διαλέξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι το 21ο ΕΣΦΙΕ και 9ο Διεθνές Forum παρέχει και ορισμένες σημαντικές καινοτομίες στους συμμετέχοντες φοιτητές Ιατρικής, όπως διοργάνωση και συμμετοχή σε Workshops και Hands-On σεμινάρια για τους φοιτητές Ιατρικής, Ζωντανά Χειρουργεία, Σενάρια Ιατρικής Προσομοίωσης και πολλά ακόμα.

Στο  φετινό συνέδριο, το 9ο Διεθνές Forum πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το American College of Surgeons, το μεγαλύτερο και εγκυρότερο επιστημονικό φορέα διεθνώς, γεγονός που αποτελεί ακόμα ένα στοιχείο που ανεβάζει κατακόρυφα την ποιότητα και το επιστημονικό κύρος του συνεδρίου.

Το συνέδριο απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές ιατρικής, οδοντιατρικής, νοσηλευτικής, συναφών επιστημών υγείας, συνεργαζόμενων με τον Ιατρικό Τομέα σχολών (π.χ. νομική και πολυτεχνείο) καθώς και μεταπτυχιακούς/διδακτορικούς φοιτητές, νέους ιατρούς και νέους επαγγελματίες των Επιστημών Υγείας και Θετικών Επιστημών.

Και διεθνής πρωτιά της Ιατρικής Σχολής

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έγκυρη κατάταξη «universityrankings» ("κατάταξη του Πανεπιστημίου της Σαγκάης" όπως είναι πιο γνωστή) η οποία δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα

(http://www.universityrankings.ch/positions_by_fields/shanghai?year=2014&field=rank_medicine&q=®ion=World&ranking=Shanghai&s=100)

η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πεδίο «Clinical Medicine and Pharmacy» κατατάσσεται στη θέση 110 του κόσμου, πάνω από πολλά γνωστά Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι κατάφερε να ανέλθει περίπου 50 θέσεις στην ίδια κατάταξη σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οπως αναφέρει ο σύλλογος των καθηγητών της Σχολής, το επίτευγμα αυτό είναι πρωτοφανές στα διεθνή δεδομένα καθώς η κρατική επιχορήγηση των Πανεπιστημίων έχει μειωθεί κατά περίπου 80% τα τελευταία 5 χρόνια, με αποτέλεσμα τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα να λειτουργούν με προυπολογισμό αντίστοιχο του 10% του μέσου όρου των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Η κρατική επιχορήγηση του Πανεπιστημίου Αθήνας είναι πολύ μικρότερη από οποιοδήποτε προυπολογισμό Ευρωπαϊκού ή Αμερικανικού Πανεπιστημίου. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους Έλληνες Καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές οι οποίοι υπό αντίξοες συνθήκες καταφέρνουν να ανεβάζουν τη χώρα μας σε υψηλό ακαδημαϊκό διεθνές επίπεδο.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr