Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης - Οι δράσεις τους, φάρος πολιτισμού

Στην οδό Πετροπουλάκηδων 3, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε έναν φιλόξενο ιδιόκτητο χώρο στεγάζεται ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης. Η ιστορία του είναι μακρά, αφού ιδρύθηκε το 1946 και λειτουργεί ανελλιπώς από το 1975 μέχρι σήμερα. 

Τα νεαρά Ποντιόπουλα του συλλόγου, ασχολούνται με τη λύρα και τους ποντιακούς χορούς, τηρούν τα ποντιακά έθιμα, διαβάζουν ποντιακά βιβλία και υλοποιούν δράσεις και έξυπνα παιχνίδια με θέμα τον Πόντο, διαγωνισμούς ποντιακής μαγειρικής κ.ά., αποδεικνύοντας έτσι ότι φοιτητική ζωή και παράδοση μπορούν να συνυπάρξουν δημιουργικά.


Το ανδρικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης

Έξι από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου (ο πρόεδρος Χρήστος Μεντεσίδης, ο ταμίας Αλέξανδρος Μελίδης, ο Βαλέριος Μωυσίδης, ο Γιώργος Χατζηκυριακίδης, η γενική γραμματέας Κυριακή Ζαμανίδου και η ειδική γραμματέας Μάρθα Χαριτίδου) μίλησαν στο pontos-news.gr με κέφι, ζωντάνια και αγάπη για αυτό που κάνουν, παρουσιάζοντας το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης.

«Πολλά από τα Ποντιόπουλα που ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη να σπουδάσουμε, νιώθαμε την ανάγκη να οργανώσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας με δραστηριότητες ανάλογες με αυτές που είχαμε στις πόλεις μας. Οι γονείς μας μάς έμαθαν από το Δημοτικό να συμμετέχουμε σε ποντιακές εκδηλώσεις, σε ποντιακούς χορούς, σε θεατρικές ομάδες κτλ. Ο σύλλογος μας έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσουμε αυτά που κάναμε και να γίνουμε όλοι μία παρέα με κοινά ενδιαφέροντα» λέει η Κυριακή Ζαμανίδου, φοιτήτρια στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

«Είμαστε ομάδα. Περνάμε πολλές ώρες στο εντευκτήριο του συλλόγου και έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας σχέσεις εμπιστοσύνης. Εδώ είναι το στέκι μας. Δεν νιώθουμε την ανάγκη να βγούμε για καφέ η για άλλου είδους διασκέδαση. Το κάνουμε σπάνια, και πάντα όλοι μαζί. Η ενασχόλησή μας εδώ είναι ψυχαγωγία, γνώση, εμπειρία, συμμετοχή, αλληλεγγύη – είναι ένας συνεχής αγώνας για τη διάσωση και μετάδοση της πλούσιας πολιτιστικής μας παράδοσης και της ιστορίας μας. Τα μέλη μας καθημερινά πολλαπλασιάζονται. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Πόντιοι, και συνεχίζουμε το έργο των προκατόχων μας με σεβασμό στην κληρονομιά που μας άφησαν», λέει από την πλευρά του ο Χρήστος Μεντεσίδης, φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ημερολόγιο 2015 και βιβλιοθήκη

Το ημερολόγιο του συλλόγου για το 2015, το οποίο είναι αφιερωμένο στους αγίους του Πόντου, βρίσκεται κρεμασμένο στον τοίχο δίπλα στη μεγάλη δανειστική βιβλιοθήκη.

Το ημερολόγιο του συλλόγου για το 2015, το οποίο είναι αφιερωμένο στους αγίους του Πόντου, βρίσκεται κρεμασμένο στον τοίχο δίπλα στη μεγάλη δανειστική βιβλιοθήκη.

Όπως λέει ο Αλέξανδρος Μελίδης, φοιτητής της Γεωπονικής Σχολής, ο Ιανουάριος (Καλαντάρτ’ς) αφιερώνεται στον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα, ο Φεβρουάριος (Κούντουρον) στον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη, ο Μάρτιος (Μάρτ’ς) στον Όσιο Χριστόδουλο τον θαυματουργό, ο Απρίλιος (Απρίλτ΄ς) στον Όσιο Γρηγόριο από τη Νικομήδεια, ο Μάιος (Καλομηνάς) στον Άγιο Ευθύμιο τον Ιερομάρτυρα, ο Ιούνιος (Κερασινός) στον νεομάρτυρα Άγιο Ιωάννη Τραπεζούντος, ο Ιούλιος (Χορτοθέρτ’ς) στον Όσιο Αθανάσιο τον εν Άθω, ο Αύγουστος (Αλωνάρτ'ς) στον Άγιο Ιωάννη, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο Σεπτέμβριος (Σταυρίτες) στον Άγιο Μάμα, ο Οκτώβριος (Τρυγομηνάς) στον Όσιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο, ο Νοέμβριος (Αεργίτ’ς) στον Όσιο Γεώργιο Καρσλίδη τον Ομολογητή, και ο Δεκέμβριος (Χριστιανάρτ’ς) στην Αγία Βαρβάρα τη μεγαλομάρτυρα.

Έντονες πινελιές από Πόντο υπάρχουν στους τοίχους και στις προθήκες της βιβλιοθήκης, για την οποία μίλησε η Μάρθα Χαριτίδου, η νηπιαγωγός της παρέας.

«Είναι μια παραδοσιακή βιβλιοθήκη, εμπλουτισμένη με πολλά βιβλία. Έχουμε ελληνική και ξένη πεζογραφία, ποίηση, θέατρο, βυζαντινή λογοτεχνία, φιλοσοφία, βιβλία τέχνης, ποντιακή λογοτεχνία και ποίηση κ.ά. Τα δανείζουμε σε όλους τους φοιτητές, ακόμη και αν δεν είναι μέλη μας», είπε η Μάρθα.

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος αναφέρεται στις δράσεις (ομιλίες και συζητήσεις) που πραγματοποιούν τις Πέμπτες, με θέματα που απασχολούν τα μέλη αλλά και ευρύτερα την κοινωνία. Επίσης κάθε Πέμπτη στο «Ράδιο Ακρίτες 102,3» τα μέλη του συλλόγου κάνουν εκπομπή, με ποικιλία θεμάτων και ποντιακή μουσική.

Στον κάτω χώρο του εντευκτηρίου ξενάγησε το pontos-news.gr η Κυριακή Ζαμανίδου, η αρχαιολόγος της παρέας. Εκεί γίνονται τα ποντιακά γλέντια και οι πρόβες των χορευτικών, με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας του Γιώργου Οφλίδη. Ακόμη, στο χώρο αυτόν ετοιμάζονται οι σακούλες με τρόφιμα για άπορους Θεσσαλονικείς, τα οποία μοιράζει ο σύλλογος.

Υποδοχή πρωτοετών φοιτητών

Τα αγόρια δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν και στην ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία συμμετέχει στο 2ο Ποντίων League.

Ανάδειξη της Γενοκτονίας

Ο Γιώργος Χατζηκυριακίδης, ο μαθηματικός της παρέας, απάντησε στο ερώτημα για ποιο λόγο να επιλέξει κάποιος Πόντιος φοιτητής να γίνει μέλος του συλλόγου.

«Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης έχει καθαρά πολιτιστικό χαρακτήρα και σκοπό τη δραστηριοποίηση των μελών του σε θέματα που αφορούν την ποντιακή παράδοση και τη διάδοσή της. Ένας από τους σκοπούς του συλλόγου μας είναι η δημιουργία δράσεων για την ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων, με απώτερο στόχο τη διεθνή αναγνώριση. Επιπλέον ο χρόνος έδειξε πως μέσα στο σύλλογο γεννιούνται γερές φιλίες. Είμαστε μια όμορφη παρέα με κοινά ενδιαφέροντα», τόνισε ο Γιώργος.

«Οι φοιτητές να μην σταματήσουνε ποτέ να ονειρεύονται και να χαμογελάνε. Η ενασχόληση με τις ρίζες μάς θωρακίζει και μας δυναμώνει».

Αυτή την περίοδο τα μέλη του συλλόγου δουλεύουν πυρετωδώς για τη διοργάνωση του ετήσιου χορού, στις 28 Μαρτίου, στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ. Από αυτόν βγαίνουν τα έξοδα όλης της χρονιάς. 

Παιχνίδια με θέμα τον Πόντο

Σιγά-σιγά αρχίζουν να προσέρχονται μέλη του συλλόγου για την πρόβα του χορευτικού. Μεταξύ αυτών και η Ελπινίκη Ιωαννίδου, η οποία μας μιλά για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που ετοιμάζει ο σύλλογος, και το επιμελείται η ίδια, με την ιστορία του Πόντου.

«Αρχικά σκεφτήκαμε να το κατασκευάσουμε για εμάς τους ίδιους, για να παίζουμε και να περνάμε όμορφα μαθαίνοντας, αλλά στη συνέχεια είδαμε ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να διαδώσουμε την ιστορία του Πόντου, τα ήθη και τα έθιμά μας και σε άλλους συμφοιτητές μας. Ακόμη είμαστε στο σημείο της έρευνας των ερωτήσεων και των απαντήσεων και με ποιο τρόπο θα τις συμπεριλάβουμε στο παιχνίδι, καθώς δεν θα έχει μόνο καρτέλες. Θα χρησιμοποιηθούν και άλλα υλικά, όπως πλαστελίνη κτλ.», λέει.

Η ομάδα παιχνιδιού

Αμέσως μετά το λόγο παίρνει η Γεωργία Παπαδοπούλου –μέλος κι αυτή του χορευτικού του συλλόγου–, η οποία αναφέρει ότι στις δραστηριότητες του συλλόγου εντάσσεται κι ένα άλλο παιχνίδι με θέμα τον Πόντο. Αυτό περιλαμβάνει δράσεις σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, λέγεται «το κυνήγι του θησαυρού» και συμμετέχουν ποντιακοί σύλλογοι της πόλης.

«Δεν αποφασίσαμε ακόμη το θέμα για το 2ο κυνήγι θησαυρού. Πέρυσι το θέμα ήταν “Γίνετε κι εσείς Αργοναύτες και βρείτε το χρυσόμαλλο δέρας”. Οι σύλλογοι που συμμετείχαν έλυσαν γρίφους, απάντησαν σε ερωτήσεις, τραγούδησαν, χόρεψαν, έπαιξαν, γεύτηκαν ποντιακές γεύσεις, ενώ το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε, δόθηκε σε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Το ίδιο θα γίνει και φέτος», λέει η Γεωργία. 

1ο Κυνήγι Θησαυρού: Οι νικητές

Σε ό,τι αφορά άλλες δράσεις που ετοιμάζει ο σύλλογος για το επόμενο διάστημα, είναι η συμμετοχή σε ημερίδα του ΑΠΘ που θα πραγματοποιηθεί στη Θεολογική Σχολή στις 14 Μαΐου και θα έχει θέμα «Εκκλησιαστική ζωή στον Πόντο». Επίσης, μετά το Πάσχα θα ταξιδέψουν στο Βελιγράδι, προκειμένου να συναντήσουν τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο, που ασχολείται με την παράδοση, «AKUD Mika Mitrović - Jarac».

Στο τέλος η συζήτηση πήγε στην οικονομική κρίση και πώς την βιώνουν οι φοιτητές. Όπως υποστηρίζουν, θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς που καταφέρνουν να σπουδάζουν σε άλλη πόλη, όταν πολλοί συνομήλικοί τους εγκαταλείπουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικών προβλημάτων. Γι’ αυτό σκοπεύουν να αποφοιτήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου να επιστρέψουν στις πόλεις τους και να βοηθήσουν τις οικογένειές τους.

Στο ράδιο ακρίτες 102,3 για την εκπομπή τους

«Οι φοιτητές να μην σταματήσουνε ποτέ να ονειρεύονται και να χαμογελάνε. Η ενασχόληση με τις ρίζες μάς θωρακίζει και μας δυναμώνει. Οι συμφοιτητές μας (Πόντιοι, Θρακιώτες, Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, Μικρασιάτες κ.ά.) να ασχοληθούν με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων τους, και θα νιώσουν σίγουρα καλύτερα», είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα που στέλνει προς τους συμφοιτητές του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης.

Αναστασία Χατζηλασκαράκη - pontos-news.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr