Η Ακαδημία Αθηνών θα βραβεύσει τους τρεις φοιτητές για τις ηρωικές πράξεις τους!

Η Ακαδημία Αθηνών θα βραβεύσει τους τρεις φοιτητές για τις ηρωικές πράξεις τους!

Φοιτητικές Ειδήσεις: Στους τρεις φοιτητές «νεαρούς και ηρωικούς επιβάτες» της αμαξοστοιχίας Intercity, Ανδρέα Αλικανιώτη, Μιχάλη Κλάψη και Άγγελο Τσιαμούρα, «οι οποίοι επιδεικνύοντας αίσθημα αλτρουισμού και αλληλεγγύης στον ύψιστο βαθμό, παρά το ότι και οι ίδιοι ήταν τραυματίες, προσέτρεξαν αυθορμήτως σε βοήθεια ανήμπορων, πολύ σοβαρότερα τραυματισμένων, συνεπιβατών τους, σώζοντάς τους κυριολεκτικώς τη ζωή κατά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, στις 28 Φεβρουαρίου 2023», θα απονείμει το Βραβείο «Νικολάου Καρόλου» της Γ' Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, για πράξη ή δράση κοινωνικής αρετής και ευποιίας, η Ακαδημία Αθηνών.

Φοιτητής Ανδρέας Αλικανιώτης: Έκανα αυτό που ένιωθα να κάνω ως άνθρωπος 

Ο 20χρονος φοιτητής, Ανδρέας Αλικανιώτης, επέβαινε στο δεύτερο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική στα Τέμπη.


Μετά τη σύγκρουση των τρένων- κι ενώ είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά- ο 20χρονος έσπασε το τζάμι και έσωσε τουλάχιστον άλλους δέκα επιβάτες, σύμφωνα με την ανάρτηση της γιατρού Ειρήνης Τζιαστούδη.

«Έκανα αυτό που ένιωθα να κάνω ως άνθρωπος», είπε ο 20χρονος.  

«Εκείνη την ώρα έγινε η σύγκρουση. Την ώρα της έκρηξης βρέθηκα στον αέρα μαζί με τρεις συμφοιτητές μου, όλοι βρισκόμασταν στο δεύτερο βαγόνι» περιέγραψε και συμπλήρωσε πως παντού γύρω του υπήρχε σκοτάδι και έβλεπε φωτιά και σπινθήρες, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική.

Ο ίδιος και οι φίλοι του κατάφεραν να πηδήξουν από το παράθυρο και βοήθησαν όσο κόσμο μπορούσαν να φύγει. Όσοι ήταν σε θέση, πηδούσαν από ύψος 3-4 μέτρων.

«Ο κόσμος έφευγε μακριά από τη φωτιά, μιλούσε στα κινητά, άλλοι ήταν σωριασμένοι στο χωράφι, άλλοι πάλευαν με τον πόνο και την αγωνία αν θα καταφέρουν να ζήσουν.

Εκείνη την ώρα σκέφτηκα τρία πράγμα. Αναρωτιόμουν αν είναι αλήθεια αυτό που συνέβη, ότι θα φύγω και δεν θα προλάβω να χαιρετήσω τους δικούς μου ανθρώπους και τουλάχιστον να φύγω ακαριαία, να μην καώ ζωντανός» σημείωσε, εν συνεχεία.

Μόλις συνειδητοποίησε πως είναι καλά, «είχα την ψυχραιμία να βοηθήσω κόσμο να βγει και δεν ήμουν μόνος μου σε αυτό. Όλοι όσοι μπορούσαμε βοηθήσαμε».

Περισσότερα για τον φοιτητή, Ανδρέα Αλικανιώτη, εδώ.

Μιχάλης Κλάψης: Βρήκα μωρό ζωντανό κάτω από το κάθισμα

Ο 20χρονος φοιτητής Μιχάλης Κλάψης βρισκόταν στο βαγόνι «3» της μοιραίας αμαξοστοιχίας του δυστυχήματος των Τεμπών.

Μετά τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, ο νεαρός φοιτητής, αφού επέζησε της φονικής μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων, έσπευσε να βοηθήσει όσους χρειάζονταν βοήθεια.

Όσα περιέγραψε για εκείνες τις δραματικές στιγμές περιγράφουν την κατάσταση που επικρατούσε στο σημείο της τραγωδίας.

«Μια μητέρα, που τη στιγμή της σύγκρουσης τάιζε το μωρό της, το έχασε και ευτυχώς το βρήκα ζωντανό κάτω από το κάθισμά μου», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Μιχάλης Κλάψης.

Ο νεαρός, αφού κατάφερε να βγάλει από το βαγόνι τη μητέρα και το μωρό της από ένα σπασμένο τζάμι, επέστρεψε και κατάφερε να απεγκλωβίσει μία ακόμα κοπέλα που οι λαμαρίνες είχαν σκεπάσει το μισό της σώμα, μαζί με το αγόρι της που εκλιπαρούσε για βοήθεια.

«Όταν βγήκα έξω και είδα την εικόνα τότε κατάλαβα το μέγεθος της καταστροφής» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η εικόνα των νεκρών και οι κραυγές δεν θα φύγουν από τη μνήμη του.

Περισσότερα για τον φοιτητή, Μιχάλη Κλάψη, εδώ.

Ο φοιτητής Άγγελος Τσιαμούρας βοήθησε στο να σωθούν 16 άτομα

"Το να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας αυτό μας κάνει ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ όχι ήρωες. Εγώ αγκάλιασα τη μάνα μου και τον πατέρα μου, εγώ είμαι ζωντανός και πονάω που χάθηκαν τόσες αθώες ψυχές. Που δεν καταφέραμε να σώσουμε έναν ακόμη...έναν παραπάνω. Μου τηλεφώνησαν μανάδες και με ρώτησαν "Ειδες το παιδί μου; ξέρεις αν είναι ζωντανό;" Εγω τι να πω; ποιος θα απαντήσει σε αυτούς τους γονείς; Μια προσευχή και ένα κεράκι μπορώ να ανάψω... θεέ μου αγκάλιασε τους αγγέλους σου".

Η παραπάνω είναι μια ανάρτηση που έκανε ο 18χρονος φοιτητής Άγγελος Τσιαμούρας. 

Ο  Άγγελος είχε την έννοια να βοηθήσει τους συνεπιβάτες του, όχι μόνο στο δικό του βαγόνι, αλλά όσο μπορούσε και στα υπόλοιπα. Οι δηλώσεις του και οι περιγραφές του έχουν κάνει το γύρο των ΜΜΕ και του διαδικτύου, κερδίζοντας την εκτίμηση και το θαυμασμό όλων για την ηρωική στάση του.  Ο νεαρός ανέφερε πως το Σαββατοκύριακο ήταν στην Πάτρα για το καρναβάλι, και γυρνούσε στην Θεσσαλονίκη όπου και σπουδάζει στο τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων. «Δεν είμαι ήρωας, μη με αποκαλείτε έτσι. Εκανα απλά το καθήκον μου, έναντι των συνανθρώπων μου» λέει ο Άγγελος, συγκλονίζοντας με το μεγαλείο της ψυχής του.

«Νιώσαμε τρία ταρακουνήματα, το ένα πιο ασθενές σε σχέση με το άλλο κι αμέσως καταλάβαμε σε τι κίνδυνο βρισκόμασταν» είπε στην «Πελοπόννησο» περιγράφοντας τις φρικιαστικές στιγμες.«Δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο, πέρα από το ότι έπρεπε να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου. Μαζί με τον φίλο μου Γιώργο τρέξαμε στα βαγόνια 3 και 4 για να σώσουμε, όσο το δυνατόν, περισσότερο κόσμο και καταφέραμε μαζί με τους διασώστες να βγάλουμε 16 άτομα. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ότι έπρεπε να σώσω ακόμη ένα άτομο.

Τίποτα άλλο! Η αδρεναλίνη είχε χτυπήσει κόκκινο. Στο βαγόνι Νο 3 είδαμε πολλούς νεκρούς. Δεν μπορούσες να κάνεις, δυστυχώς, πολλά πράγματα. Η φωτιά είχε επεκταθεί. Το βαγόνι Νο 1 διαλύθηκε αμέσως, το βαγόνι Νο 2 καταστράφηκε από τη φωτιά. Δεν είμαι ήρωας, μη με αποκαλείτε έτσι. Εκανα απλά το καθήκον μου, έναντι των συνανθρώπων μου. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών. Ελπίζω η Πολιτεία, πλέον, ν’ αναλάβει τις ευθύνες της, για να μην επαναληφθούν παρόμοιες τραγωδίες και στο μέλλον».

Περισσότερα για τον φοιτητή, Άγγελο Τσιαμούρα, εδώ.

Ζωντανά η βράβευση των τριών φοιτητών

Όπως διευκρινίζει το κορυφαίο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, κατά την Πανηγυρική Συνεδρία του για τον εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, που θα μεταδοθεί ζωντανά την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 και ώρα 19.00 από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών, στο πρόσωπο των τριών νέων «τιμώνται, αυτονοήτως, και όλοι εκείνοι οι οποίοι έπραξαν αναλόγως, αλλά δεν έγιναν, δυστυχώς, γνωστά τα ονόματά τους, καθώς και όσοι συμμετείχαν στη συγκινητική πάνδημη, επί τόπου, αιμοδοσία υπέρ των πολυτραυματιών λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας, που είχαν άμεση ανάγκη μεγάλων ποσοτήτων αίματος».

Στη Συνεδρία, τον πανηγυρικό λόγο με θέμα «Παλιγγενεσία, Γλώσσα, Διασπορά» θα εκφωνήσει ο Ακαδημαϊκός Αλέξανδρος Νεχαμάς.

Στη συνέχεια, θα απονεμηθεί το Αριστείο των Θετικών Επιστημών έτους 2023 στη Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη συμβολή της στην πρόοδο της Επιστήμης του Θαλασσίου Περιβάλλοντος. Τέλος, θα ανακοινωθεί η προκήρυξη του Αριστείου των Γραμμάτων για το έτος 2024.

Τέμπη: Προθεσμία στους δύο σταθμάρχες και τον επιθεωρητή για τις απολογίες τους

Προθεσμία έλαβαν οι δύο σταθμάρχες και ο επιθεωρητής κυκλοφορίας, που βαρύνονται με κατηγορίες, όσον αφορά στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο σταθμάρχες πήραν πενθήμερη προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 24 Μαρτίου για τις απολογίες τους, ενώ το τρίτο άτομο που αναμενόταν να απολογηθεί ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή της Λάρισας, ζήτησε και έλαβε προθεσμία έως την Πέμπτη 30 Μαρτίου.

Και οι τρεις είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και ειδικότερα διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή.

Η ποινή που προβλέπεται για την πρώτη κατηγορία είναι από 10 χρόνια έως ισόβια.

Υπενθυμίζεται, πως ο 59χρονος προφυλακισθείς για την υπόθεση φαίνεται να είπε στην κατάθεσή τους πως οι συνάδελφοί του τελείωναν τη βάρδιά τους στις 23:00, αλλά έφυγαν ο ένας 50 και ο άλλος 40 λεπτά νωρίτερα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr