Φοιτητή Ενημερώσου: Αλλαγή ώρας και οι νέες ώρες κοινής ησυχίας / Τι απαγορεύεται

Φοιτητή Ενημερώσου: Αλλαγή ώρας και οι νέες ώρες κοινής ησυχίας / Τι απαγορεύεται

Φοιτητή, μία επιπλέον ώρα ύπνου θα κερδίσουμε τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου 2022 (δηλαδή στις 30/10), οπότε θα αρχίσει να ισχύει η χειμερινή ώρα. Στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες του ρολογιού θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν 03:00.

«Το μέτρο δεν πρόκειται να καταργηθεί – τουλάχιστον φέτος – και η αλλαγή ώρας φέτος θα γίνει κανονικά όπως κάθε φορά», τόνισε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.


Η αλλαγή της ώρας είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα το ζήτημα της κατάργησης του συγκεκριμένου μέτρου και της εναλλαγής μεταξύ χειμερινής και θερινής ώρας και αντίστροφα.  

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, ενώ παράλληλα άφησε τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

αλλαγή ώρας 2022

Τι γίνεται αυτή τη στιγμή; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται επί του παρόντος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκής υποστήριξη για την πρόταση και σε αυτό το σημείο, δεν είναι σαφές πότε και αν ποτέ, η ΕΕ θα απαλλαγεί από το μέτρο.

Ώρες κοινής ησυχίας: Ποιο είναι το χειμερινό ωράριο - Τι απαγορεύεται

Σε ισχύ έχει μπεί από την 1η Οκτωβρίου το χειμερινό ωράριο για τις ώρες κοινής ησυχίας.

Συγκεκριμένα, οι ώρες κοινής ησυχίας κατά τη χειμερινή περίοδο είναι από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.

Η περίοδος διάρκειας του χειμερινού ωραρίου ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου και λήγει την 31ή Μαρτίου.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει αναφέρει σε σχετικά μηνύματά της πως οι παραβάτες των διατάξεων της εν λόγω Αστυνομικής Διάταξης, διώκονται σε βαθμό πταίσματος. Συνεπώς, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην Αστυνομία για βεβαίωση της παράβασης, καθώς και να υποβάλλουν Έγκληση σε βάρος των παραβατών.

Τι απαγορεύεται κατά τις ώρες κοινής ησυχίας

  • Εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.
  • Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.
  • Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.
  • Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.
  • Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.
  • Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.

Γονείς φοιτητών ζητούν να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα

Νέα απόφαση ΣτΕ: Συνταγματική η Πανεπιστημιακή Αστυνομία / Δεν παραβιάζεται η Ακαδημαϊκή Ελευθερία

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr