«Φοιτητές - φαντάσματα» οι υπό μετεγγραφή της Αρχιτεκτονικής

Καθημερινά στο πρόγραμμα των υπό μετεγγραφή φοιτητών της αρχιτεκτονικής βρίσκεται η αναζήτηση άρθρων μήπως και τυχαία βρούμε κάτι σχετικό με το θέμα μας. 

Σήμερα σε μια τέτοια αναζήτηση βρέθηκα πάνω σε αυτή τη συνέντευξη, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός αναφέρει την αριστεία ώς σφραγίδα. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι γιατί δεν έχει γίνει κάτι ακόμη με τη σφραγίδα που έχουμε εδώ και ένα εξάμηνο εμείς που ακόμα είμαστε οι φοιτητές φαντάσματα. Μια σφραγίδα που όσο ακόμη είμαστε υπό μετεγγραφή δε μας επιτρέπει να παρακολουθούμε μαθήματα στη σχολή ενώ ταυτόχρονα επικυρώνει τη δημιουργία μιας ελίτ που θέλουν να πετύχουν οι καθηγητές της σχολής. 

Εδώ και ένα εξάμηνο δεν έχουμε σταματήσει στιγμή να παλεύουμε για την εφαρμογή του νόμου σύμφωνα με τον οποίο φτιάξαμε τα μηχανογραφικά μας τον Ιούνιο του 2014. Τώρα,18 Φεβρουαρίου 2015, βρισκόμαστε ακόμη μετέωροι. Δεν γνωρίζουμε σε ποια σχολή σπουδάζουμε. Δεν έχουμε χρόνο να δώσουμε ξανά εξετάσεις και σχεδόν όλοι δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα. Δηλαδή να σπουδάσουμε στη σχολή της επιλογής μας αφού αυτό προϋποθέτει να μείνουμε για 5 χρόνια σε κάποια περιφέρεια χωρίς όμως να μπορούμε όπως είπα και προηγουμένως.


Δε ζητάμε κάτι ανέντιμο μόνο να εφαρμοστεί ο νόμος όπως έγινε και στους υπόλοιπους συνομηλίκους μας που πέρασαν σε άλλες σχολές (ενδεικτικά οι σχολές Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και οι Μηχανολόγοι και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που είχαν υπέρογκο αριθμό φοιτητών έκαναν τις εγγραφές όπως κανονικά έπρεπε χωρίς να αφήνουν τόσες οικογένειες να ζουν με το άγχος του αν θα γίνουν ή όχι οι εγγραφές στις εκάστοτε σχολές).

Αν θέλουμε να πιστέψουμε πως ζούμε σε ένα κράτος δικαίου όπου δεν επικρατεί το δίκαιο της πυγμής αλλά πραγματική δικαιοσύνη κάνουμε μια ακόμη έκκληση για βοήθεια. Μια έκκληση να υπάρξει ισότητα ανάμεσα σε εμάς και στους υπολοίπους μετεγγραφέντες που πλέον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στις σχολές τους και να παρέμβετε ώστε να πρυτανεύσει η λογική και να γίνουν και οι δικές μας εγγραφές.

 * Η κυρία Αναστασία Κυριακοπούλου είναι φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr