Υπ. Παιδείας: Επαναφέρει τη συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές!

Η νέα ηγεσία του υπουργείου θα επαναφέρει τη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές για την ανάδειξη πρύτανη σε κάθε ΑΕΙ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» πρόκειται για επιστροφή στην εποχή του νόμου-πλαισίου που ψηφίστηκε το 1982 επί ΠΑΣΟΚ και στις στρεβλώσεις που παρήγαγε με την αποθέωση της κομματοκρατίας και της «ανεξέλεγκτης» ισχύος των φοιτητικών παρατάξεων.

Η οπισθοδρόμηση, όπως εκφράζεται με την επαναθεσμοθέτηση της φοιτητικής συμμετοχής, αναμένεται να προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις από πανεπιστημιακούς, όπως προκαλεί και η εξαγγελία περί κατάργησης των Συμβουλίων.


Ειδηκότερα σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Η Καθημερινή»

1. Οι φοιτητές θα αποκτήσουν εκ νέου δικαίωμα ψήφου στις πρυτανικές εκλογές, όπως και οι διοικητικοί υπάλληλοι. Με τον ισχύοντα νόμο 4009 ψηφίζουν μόνο οι πανεπιστημιακοί. Βέβαια, δεν έχει αποφασισθεί ποια θα είναι η βαρύτητα της ψήφου των φοιτητών. Δηλαδή, εξετάζεται εάν το αποτέλεσμα των φοιτητών θα αποτελεί το 40% του συνόλου των ψήφων, εάν το ποσοστό αυτό μειωθεί ή εάν η βαρύτητα της ψήφου των φοιτητών θα συναρτάται με το ποσοστό της συμμετοχής τους στις εκλογές.

2. Η φοιτητική συμμετοχή στις πρυτανικές εκλογές θα θεσμοθετηθεί με μεταβατικό νόμο, όπως χαρακτηρίζεται από το υπ. Παιδείας. Οι διατάξεις του θα ρυθμίζουν τις άμεσες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας (π.χ. κατάργηση των Συμβουλίων, ορισμός νέου συστήματος ανάδειξης των πρυτανικών αρχών) και κατόπιν θα ενταχθούν σε ένα νέο νόμο-πλαίσιο.

3. Δεν θα παυθούν οι πρυτάνεις που έχουν εκλεγεί με τον νόμο 4009. Κάτι που προκαλεί αντιδράσεις από «σκληροπυρηνικούς» πανεπιστημιακούς του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν καθαίρεση των νυν πρυτάνεων. Αντίθετα, η ηγεσία του υπ. Παιδείας θεωρεί ότι μια καθαίρεση θα προκαλέσει όξυνση και διχασμό στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

4. Για τη διαμόρφωση πρότασης για τον νέο νόμο-πλαίσιο θα οριστεί επιτροπή σοφών από το υπουργείο και κατόπιν θα γίνει διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία. Η νέα ηγεσία δεν αποκλείει από το τραπέζι του διαλόγου ιδέες για θεσμοθέτηση Συμβουλίου στα ΑΕΙ το οποίο δεν θα έχει τιμωρητικό ρόλο, ως προς τη λογοδοσία του πρύτανη για τις πράξεις του, αλλά συμβουλευτικό. Επίσης, ο κ. Μπαλτάς δεν θέλει να επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου πριν αυτό καταργηθεί από τον νόμο 4009. Χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να βάλουμε το ερώτημα του ασύλου σε πολύ πιο λογικούς όρους, ευελπιστώντας ότι τα φαινόμενα βίας εντός των ΑΕΙ θα μειωθούν στο ελάχιστο, αν δεν εξαφανιστούν τελείως, επειδή η νέα κυβέρνηση είναι μια άλλου είδους κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθιερώνει το άσυλο, παρότι πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ», σχολίασε στην «Κ» πανεπιστημιακός του ΕΚΠΑ. Και συμπλήρωσε: «Οι δηλώσεις του κ. Μπαλτά είναι αντιφατικές και υποδηλώνουν εμμονή σε εξωτικές ιδεοληψίες»

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr