Να συνεχιστεί η σίτιση των φοιτητών που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες

Να συνεχιστεί η σίτιση των φοιτητών που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, για τη σίτιση των φοιτητών που διαμένουν στη Φοιτητική Εστία Αθηνών, τη Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Φοιτητική Εστία ΕΜΠ και τις Νέες Φοιτητικές Εστίες ΕΜΠ τους καλοκαιρινούς μήνες, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:


«Στις τέσσερις φοιτητικές εστίες των ΑΕΙ της Αθήνας παραμένουν τους καλοκαιρινούς μήνες εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες που εργάζονται, κάνουν την πρακτική τους άσκηση, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή δεν επιθυμούν να επιστρέψουν την περίοδο αυτή στον τόπο καταγωγής τους.

Για άλλη μία χρονιά η σίτιση των φοιτητών αυτών για τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι εξασφαλισμένη. Συγκεκριμένα, τα εστιατόρια της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, της Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ και των Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ έκλεισαν στις 14 Ιουλίου και θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και το τέλος του Αυγούστου, ενώ το εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών πρόκειται να κλείσει στο τέλος του Ιουλίου.

Ευθύνη για αυτή την κατάσταση έχουν όλες οι κυβερνήσεις που παρέδωσαν μία τόσο βασική λειτουργία της φοιτητικής μέριμνας σε εργολαβίες, με τραγικά αποτελέσματα για τη διαβίωση των φοιτητών στις εστίες. Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί αφήνουν τους οικότροφους χωρίς σίτιση.

Οι φοιτητές των εστιών είναι παιδιά οικογενειών που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και έχουν πάρει δωμάτιο με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Τη συγκεκριμένη περίοδο μάλιστα που τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς τους αντιμετωπίζουν το κύμα της ακρίβειας, που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθειά τους να σπουδάσουν, η διακοπή της δωρεάν σίτισης για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαράδεκτη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους τα εστιατόρια των φοιτητικών εστιών για τους καλοκαιρινούς μήνες και να αναβαθμιστεί η ποιότητα του φαγητού που παραμένει, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των φοιτητών, απαράδεκτη.

- Να σταματήσει η παράδοση λειτουργιών φοιτητικής μέριμνας, όπως της σίτισης, σε εργολάβους, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και δωρεάν πρόσβαση όλων των φοιτητών σε αυτές και να προχωρήσει η ανακαίνιση και επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων των εστιών μέσα στο καλοκαίρι».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr