Νομοσχέδιο ΑΕΙ: Αποφασίστηκε να μην κληθούν οι εκπρόσωποι των φοιτητών για να διατυπώσουν τις απόψεις τους

Νομοσχέδιο ΑΕΙ: Αποφασίστηκε να μην κληθούν οι εκπρόσωποι των φοιτητών για να διατυπώσουν τις απόψεις τους

Η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να μην κληθούν οι εκπρόσωποι των φοιτητών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ν. Φίλης: Απουσιάζουν οι φοιτητές. Συζητάμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο αφορά κατεξοχήν το μέλλον της νέας γενιάς και δεν υπάρχει εκπροσώπηση φοιτητών. Υπάρχουν φορείς, υπάρχουν διοικητικά συμβούλια, υπάρχει το Συντονιστικό των κινητοποιήσεων των φοιτητικών συλλόγων στην Αθήνα, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει εκπροσώπηση συμφωνημένα, με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της έλλειψης της συγκρότησης της ΕΦΕΕ, εκπροσώπων φοιτητών στην Επιτροπή.


Μ. Τζούφη: Πρέπει να καλέσετε και φοιτητικούς συλλόγους. Δεν μπορεί, δεν γίνεται σε νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση να μην υπάρχει εκπροσώπηση των φοιτητών. Δεν γίνεται. Πρέπει να καλέσετε αντιπροσωπευτικά. Σας ανέφερα σχολές, οι οποίες πράγματι και πολυάνθρωπες είναι όσον αφορά τους φοιτητές και αντιπροσωπευτικές αυτού που εσείς ονομάζετε αριστεία. Δεν γίνεται να μην καλέσετε φοιτητικούς συλλόγους.

Β. Διγαλάκης (Πρόεδρος της Επιτροπής): Η δική μου εισήγηση είναι αυτή. Επιμένω, δεν μπορούμε να διακρίνουμε και να διαχωρίσουμε κάποια πανεπιστήμια από άλλα. Δεν υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση φοιτητών σε πανελλαδικό επίπεδο. Η εισήγησή μου παραμένει.

Μ. Τζούφη: Αυτή, κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δικαιούνται όμως οι φοιτητές να έρθουν να τοποθετηθούν. Η Ιατρική Σχολή της Αθήνας είναι από τις μεγαλύτερες σχολές, το ξέρετε και εσείς, αντιπροσωπεύει ένα πολύ μεγάλο αριθμό και φοιτητών, αλλά και ανθρώπων που έχουν δώσει πολύ μεγάλη μάχη και για τη γνώση και για την αριστεία που σας αρέσει. Δε γίνεται να μην τους καλέσετε. Ο ΣΦΙΑ είναι ιστορικός σύλλογος.

Β. Διγαλάκης: Κάποιος άλλος θέλει να τοποθετηθεί στο θέμα αυτό;
Τον λόγο έχει ο κ. Μπαραλιάκος.

Μπαρλιάκος Ξενοφών (Εισηγητής της Πλειοψηφίας): Σχετικά με τους φοιτητές, από τη στιγμή που δεν υπάρχει θεσμοθετημένο συμβούλιο φοιτητών, που προβλέπει αυτό το νομοσχέδιο, πώς μπορούμε να καλέσουμε; Με ποιο κριτήριο μπορούμε να καλέσουμε τους φοιτητές, με τις παρατάξεις, με τα πανεπιστήμια, με ποιο με ποιο κριτήριο;

Μ. Τζούφη: Είναι μεγάλοι σύλλογοι, κύριε Μπαραλιάκο. Ο ΣΦΙΑ είναι ιστορικός σύλλογος πάρα πολλών χρόνων.

Μπαρλιάκος Ξενοφών: Όλοι οι σύλλογοι είναι μεγάλοι δεν υπάρχει μεγάλος και μικρός, γιατί να μπούμε σε αυτή την διαδικασία;

Μ. Τζούφη: Λέμε ενδεικτικά, σας προτείναμε να καλέσετε και άλλους. Είναι δυνατόν να έχουμε νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς τους φοιτητές; Εσείς το καταλαβαίνετε ως λογικό; Δηλαδή, τα υποκείμενα του νόμου πλαισίου χωρίς τους φοιτητές;

Μπαρλιάκος Ξενοφών: Είναι δυνατόν να καλέσουμε εκπροσώπους από όλες τις παρατάξεις;
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημο θεσμοθετημένο εθνικό όργανο πώς; Με ποιο τρόπο;

Μ. Τζούφη: Δεν εξελέγησαν με διαδικασίες εκλογικές; Με δημοκρατικές διαδικασίες;

Χαρά Κεφαλίδου (Ειδική Αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής): Αν μπορώ να βοηθήσω, έχει γίνει μια κατάθεση 8 φοιτητικών συλλόγων. Υπάρχει εκλεγμένο προεδρείο.

Μ. Τζούφη: Είναι εκλεγμένοι από δημοκρατικές εκλογές, όπως γίνονταν όλα τα χρόνια.

Χαρά Κεφαλίδου: Να πούμε ότι θέλουμε να έχουμε μία εκπροσώπηση από τους φοιτητές και ας δούμε ποιους από αυτούς τους 8 ή και τους 8 να καλέσουμε. Ας κάνουμε μια παραχώρηση.

Σία Αναγνωστοπούλου: Κύριε Πρόεδρε, είναι υποχρέωσή μας να τους καλέσουμε.

Β. Διγαλάκης: Κυρία Αναγνωστοπούλου, συζητείται σε επίπεδο Εισηγητών και Ειδικών Αγορητών. Θα ακούσουμε τη γνώμη και θα βγει απόφαση.

Χαρά Κεφαλίδου: Κύριε Πρόεδρε, είναι καλό να υπάρχει εκπροσώπηση φοιτητών. Εξάλλου όλη αυτή η ιστορία γίνεται για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Είναι 8 οι φοιτητικοί σύλλογοι, φρεσκοεκλεγμένοι, με εκπροσωπήσεις. Ας ακούσουμε όχι και τους 8. Μπορεί να μη μπορούν να έρθουν κιόλας οι άνθρωποι, δεν ξέρω αν θα γίνει και διαδικτυακά, αλλά ας έχουμε μία εικόνα τι σκέφτονται τα νέα παιδιά, για τις σπουδές τους, για το μέλλον τους, για το πώς βλέπουν το ελληνικό πανεπιστήμιο.

Ν. Φίλης: Ας μην είναι μόνο 8 να ακουστούν κι άλλες προτάσεις.

Χαρά Κεφαλίδου: Απλά επειδή είναι ατέρμονο αυτό, να μην παίζουμε την κολοκυθιά. Απλά ας έχουμε μία εκπροσώπηση.

Ν. Φίλης: Ας γίνει επιλογή, καμία αντίρρηση.

Β. Διγαλάκης: Κυρία Κεφαλίδου, επαναλαμβάνω, δεν γνωρίζω με ποιο κριτήριο από τη στιγμή που δεν υπάρχει εκπροσώπηση της ΕΦΕΕ, δεν μπορώ να ξέρω, δεν μπορώ να αποφασίσω με ποιο κριτήριο θα διαλέξουμε έναν από αυτούς τους συλλόγους.

Ούτε επί δικών σας ημερών ούτε επί του νομοσχεδίου του κ. Γαβρόγλου είχαν κληθεί οι φοιτητές, αν δεν κάνω λάθος. Δεν ήμουν εδώ, αλλά συγχωρέστε με αν κάνω λάθος, δεν είχαν κληθεί ούτε τότε.

Θέλω να ακούσω την τελική από κάθε Εισηγητή.

Τον λόγο έχει ο κ. Μπαραλιάκος.

Μπαρλιάκος Ξενοφών: Εγώ επαναλαμβάνω αυτό που είπα πριν. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει θεσμοθετημένο όργανο να εκπροσωπήσει τη φοιτητική κοινότητα, με ποιο κριτήριο μπορούμε να καλέσουμε τον οποιονδήποτε.

Β. Διγαλάκης: Κύριε Φίλη μένετε σε αυτό που είπατε, να κληθεί κάποιος ή κάποια από τους συλλόγους;

Ν. Φίλης: Να κληθούν δυο, τρεις εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, συγκροτημένων, νομίμως λειτουργούντων και είμαστε ανοιχτοί στο να ακούσουμε τα ονόματα. Καμία αντίρρηση.

Β. Διγαλάκης: Τον λόγο έχει η κυρία Κεφαλίδου.

Χαρά Κεφαλίδου: Θεωρώ ότι σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν μπορεί να λείπει η ομάδα των ανθρώπων για τους οποίους γίνεται και όλη η προσπάθεια. Είναι δυνατόν οι φοιτητές να μην εκφράσουν την άποψή τους, όποια και αν είναι; Τώρα, αν υπάρχει ή όχι θεσμοθετημένο όργανο είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα. Εγώ νομίζω ότι η Επιτροπή έχει και την κρίση και την ικανότητα να κρατήσει αυτά που θεωρεί ότι είναι κρίσιμα και ενδιαφέροντα και ας δώσουμε βήμα στα νέα παιδιά, γιατί τελικά αποκλείουμε συνέχεια τα νέα παιδιά με τον τρόπο και που νομοθετούμε, αλλά και που σκεφτόμαστε. Λοιπόν, καλό είναι να έχουμε εκπροσώπηση των φοιτητών και να ακούσουμε επιτέλους τι σκέφτονται και αυτά τα ίδια για το μέλλον τους, για τις σχολές τους, για την προοπτική και την ίδια τους τη χώρα. Ευχαριστώ.

Β. Διγαλάκης: Επιμένετε στη θέση που εκφράστηκε, κύριε Δελή;

Γιάννης Δελής (Ειδικός Αγορητής του ΚΚΕ): Φυσικά και επιμένουμε. Επιμένουμε και αναλαμβάνουμε και την ευθύνη της πρότασής μας. Με το δικό μας κριτήριο προτείναμε αυτούς τους οκτώ φοιτητικούς συλλόγους.

Β. Διγαλάκης: Τον λόγο έχει η κυρία Ασημακοπούλου.

Σοφία Χαϊδω Ασημακοπούλου (Ειδική Αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης): Ήταν παράλειψη, κύριε Πρόεδρε, να μην καλέσουμε τους φοιτητές, να μην ακούσουμε τις απόψεις τους, τα προβλήματά τους. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, γι’ αυτό γίνεται το νομοσχέδιο. Να μπορέσουμε να τους δώσουμε φωνή, να τους ακούσουμε.

Β. Διγαλάκης: Κατά πλειοψηφία η Επιτροπή αποφασίζει να μην κληθούν οι εκπρόσωποι των φοιτητών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση σε πανελλαδικό επίπεδο. Θα επαναλάβω τους φορείς.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr