Φοιτητικό Ρεύμα: Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση Power Pass / Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Φοιτητικό Ρεύμα: Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση Power Pass / Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Φοιτητικό Ρεύμα: Οι αναδρομικές αυτές επιδοτήσεις αφορούν στην κύρια και στην φοιτητική κατοικία.

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Επιδότηση Ρεύματος Φοιτητών / Άνοιξε μόλις η πλατφόρμα! Προσοχή απαιτείται για τις φοιτητικές κατοικίες


Την Παρασκευή ανοίγει τελικά η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος με επιστροφές ποσών έως 600 ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αυτό δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνική του παρουσία ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει:

  • Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
  • Να βεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για την κύρια κατοικία, τον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.
  • Να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους.
  • Να αναγράψουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN).
  • Να πιστοποιήσουν την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσουν την υποβολή της αίτησης.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Power Pass

Οι δικαιούχοι δεν θα εισάγουν τα στοιχεία για τις χρεώσεις με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αυτά θα διαβιβαστούν στην πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.

Από 18 έως 600 ευρώ το ύψος της αποζημίωσης για το Power Pass

Η αποζημίωση για το Power Pass θα ξεκινάει από τα 18 ευρώ και θα ανέρχεται ως τα 600 ευρώ, ανά μετρητή, που είναι και το ανώτερο όριο και θα αφορά τους λογαριασμούς εκείνους που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022.

Ποια στοιχεία χρειάζονται για αίτηση

Τρία θα είναι τα απαραίτητα στοιχεία για να ολοκληρώσετε την αίτηση στο gov.gr:

  • Το ΑΦΜ σας
  • Οι προσωπικοί σας κωδικοί taxisnet
  • Το IBAN του τραπεζικού σας λογαριασμού

Όλα τα στοιχεία θα αντλούνται απευθείας από την ΑΑΔΕ, ενώ οι χρεώσεις απευθείας από τους παρόχους ρεύματος, επομένως δεν χρειάζονται οι λεπτομέρειες από τον λογαριασμό ρεύματος.

Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις του Power Pass

Βήμα - βήμα, μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, η διαδικασία της αίτησης είναι η εξής:

  • είσοδος και σύνδεση στο gov.gr
  • ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet
  • αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό
  • αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται
  • θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφέρομενος
  • θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία. Εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

Πώς θα πάρουν τα 600 ευρώ οι φοιτητές

Ο αιτών καλείται να επιβεβαιώσει ή να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν.

Ειδικότερα:

Αντλούνται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 τα στοιχεία της κατοικίας που αφορούν σε ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν, τα οποία καλείται ο αιτών να επιβεβαιώσει.

Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού έχει αλλάξει κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος συμπληρώνει τα αντίστοιχα στοιχεία για τη μισθωμένη κατοικία που διέμενε το παιδί την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022.

Ενδεικτικά παραδείγματα για τις αποζημιώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα

  1. Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.
  2. Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.
  3. Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ, ενώ αν
  4. Οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.

Πώς θα γίνει ο υπολογισμός

Για κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό υπολογίζεται τεκμαρτά από τον προμηθευτή ενέργειας (το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση, τεκμαρτού ποσού χρέωσης ενέργειας για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ ανά MWh).

Τι ισχύει με τις εκπτώσεις

Ως εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνονται κάθε μορφής εκπτώσεις, το ύψος των οποίων εξαρτάται από την κατανάλωση ενέργειας του λογαριασμού. Εξαιρούνται οι εκπτώσεις σταθερού ύψους που δεν υπολογίζονται επί της ενέργειας που καταναλώθηκε.

Πού και πότε θα πιστωθούν τα χρήματα

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση. Η καταβολή των ποσών θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου. Η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αφού από αυτές αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις του κράτους και πιθανόν των παρόχων και ως του ποσού των 600 ευρώ.

Η «παγίδα» με την ημερομηνία έκδοσης λογαριασμού που «καίει» τα 600 ευρώ

  • Υπάρχει μια «παγίδα» ως προς την ημερομηνία έκδοσης λογαριασμού που μπορεί να στερήσει από πολλούς το δικαίωμα υποβολής της σχετικής διαδικτυακής αίτησης.
  • Συγκεκριμένα, σε έναν λογαριασμό που έχει εκδοθεί την 1η Ιουνίου 2022 και έχει περίοδο κατανάλωσης 31/01/2022 – 29/05/2022, ο καταναλωτής δεν δικαιούται καμία επιστροφή.
  • Ο λόγος αφορά στην υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 3, για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, αρχικά υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού, που έχει εκδοθεί την περίοδο μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως και την 31η Μαΐου 2022.

Ως εκ τούτου, ό,τι εκδίδεται μετά τον Μάιο, ακόμα και εάν αφορά στο «επίμαχο τετράμηνο» των αυξήσεων, είναι εκτός επιδότησης.

Μην ξεχάσεις να ενημερώσεις τους συμφοιτητές σου ;)

Για ότι νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση! Μείνε συντονισμένος/η στα «Φοιτητικά Νέα» για την καθημερινή σου φοιτητική ενημέρωση!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr