Στις πύλες των ΑΕΙ θα περιμένουν αύριο την Πανεπιστημιακή Αστυνομία φοιτητές και καθηγητές

Στις πύλες των ΑΕΙ θα περιμένουν αύριο την Πανεπιστημιακή Αστυνομία φοιτητές και καθηγητές

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Από τις 6 το πρωί της Παρασκευής (10/06) αναμένεται φοιτητές και καθηγητές να συγκεντρωθούν στις πύλες Πανεπιστημιούπολης, Πολυτεχνειούπολης και ΑΣΣΟΕ.

Αγνοια δηλώνουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες έχει προγραμματισθεί για αύριο η έναρξη του προγράμματος αστυνόμευσης πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων από την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αναφέρει η Καθημερινή. Οι σχετικές πληροφορίες προκάλεσαν, πάντως, μεγάλη κινητοποίηση φοιτητών και πανεπιστημιακών καθηγητών, που οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδουν ότι προτίθενται να ενεργοποιήσουν άμεσα τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), ενώ άγνοια για ενδεχόμενη παρουσία –αύριο– της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα κάμπους δηλώνουν και εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών.


ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Φοιτητές στις πύλες για να εμποδίσουν την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΦΩΤΟ)

Παρά ταύτα, το «παρών» δίνουν αυτή την ώρα φοιτητές στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας μετά από αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων. Ακόμη έχουν αποφασίσει πως θα περιμένουν τους νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς από νωρίς το πρωί στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, καθώς και στην είσοδο της ΑΣΟΕΕ.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν οι φοιτητικοί σύλλογοι: Τοπογράφων και Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Κοινωνιολογίας, Τουρκικών Σπουδών, Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου Πειραιά, Σχολής Μηχανικών, Σχολής Επιστήμης Τροφίμων και Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών & Πολιτισμού ΠΑΔΑ, Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ.

Επίσης ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών ΕΜΠ και ο Σύλλογος Υποψηφίων Διδακτόρων ΕΜΠ, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ, ο Σύλλογος εργαζομένων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Σε ανακοίνωσή τους, για παράδειγμα, με την οποία καλούν σε συμμετοχή στο αποψινό συλλαλητήριο στην Καμάρα, οι σύλλογοι φοιτητών Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι εναντιώνονται «στην εγκατάσταση της Αστυνομίας σε κάθε μορφή μέσα στα πανεπιστήμια, τη βάναυση και άγρια καταστολή και αστυνομοκρατία» κ.ά. Στην Αθήνα, το φοιτητικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 6 μ.μ. σήμερα στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει συνέλευση φοιτητών στις 8 μ.μ. στο κτίριο της Νομικής προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Αντίστοιχα, οι αυριανές συγκεντρώσεις στις εισόδους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχουν προγραμματιστεί για τις 6 το πρωί.

«Για όλες και όλους εμάς αρχίζει η μεγάλη μάχη για την αξιοπρέπεια, στις πύλες της Πολυτεχνειούπολης και της Πανεπιστημιούπολης στην Αθήνα. Θα είμαστε εκεί δίπλα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας. Από την Παρασκευή 10 Ιουνίου τα ξημερώματα. Κυρία Κεραμέως σας περιμένουμε!» τονίζει ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Θα είμαστε εκεί, μαζί με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας» υπογραμμίζουν πανεπιστημιακοί καθηγητές από τη σελίδα της πρωτοβουλίας «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια», που αριθμεί τα 20 χιλιάδες μέλη.

Εκπρόσωποι πάντως των πρυτανικών αρχών που ρωτήθηκαν, δήλωσαν στην Καθημερινή ότι δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά με ενδεχόμενη –αύριο ή το αμέσως επόμενο διάστημα– παρουσία των ΟΠΠΙ στους χώρους των πανεπιστημίων. Την πιθανότητα άμεσης παρουσίας των στελεχών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα κάμπους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης διέψευσαν όμως και αρμόδιες πηγές από το εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, σχολιάζοντας τη φημολογία των τελευταίων εικοσιτετράωρων και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις υπογράμμισαν ότι οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα αναλάβουν δράση μόνο όταν οι πρυτανικές αρχές προχωρήσουν στην εγκατάσταση καμερών ασφαλείας και συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης (τουρνικέ) στα πανεπιστήμια.

Οι 360 νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί έδωσαν πριν από μερικά εικοσιτετράωρα το «παρών» στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης. Πήραν φύλλα πορείας και τοποθετήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα των Διευθύνσεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου υπηρετούν ως ειδικοί φρουροί. Θα παραμείνουν στο συγκεκριμένο καθεστώς έως ότου αποφασιστεί η δημιουργία των ΟΠΠΙ. Είχε προηγηθεί η τετράμηνη εκπαίδευσή τους, με βάση το περιεχόμενο των καθηκόντων που πρόκειται να αναλάβουν.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr