Μητσοτάκης: Το πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές - Η πανεπιστημιακή αστυνομία σύντομα θα είναι εκεί (ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ)

Μητσοτάκης: Το πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές και στους καθηγητές - Η πανεπιστημιακή αστυνομία σύντομα θα είναι εκεί

Θεωρώ ότι η παιδεία είναι ο καθρέφτης του μέλλοντος, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο 13ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ με θέμα: «Ελλάδα 2030», και επισήμανε τα παρακάτω.

Ως προς την Βία στα ΑΕΙ: Το δίλημμα σήμερα είναι «ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες», πρόσθεσε, μία αναφορά στα συμβάντα των τελευταίων ημερών στο ΑΠΘ, και κάλεσε να τοποθετηθούν όλοι ξεκάθαρα. «Εμείς ξέρουμε σε ποια πλευρά είμαστε, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας». «Ο νόμος δεν θα σταματάει στις πύλες του πανεπιστημίου, οι ομάδες φύλαξης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σύντομα θα είναι εκεί», υποσχέθηκε και πρόσθεσε: «Όλοι εμείς, αλλά όχι μόνο όσοι βρισκόμαστε εδώ, πιστεύω και η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών που δεν έχει κάνει το βήμα να ενταχθεί σε μια κομματική νεολαία, είμαστε με τη γνώση και την ελευθερία απέναντι στη βία και την παρανομία».


Πανεπιστημιακή Αστυνομία: «Το πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές και στους καθηγητές. Και όσο δύσκολο κι αν είναι, ο νόμος δεν θα σταματάει στις πύλες του. Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων σύντομα θα είναι εκεί».

Σχέδιο για τη στέγη των νέων: «Οι νέοι άνθρωποι δεν μπορούν και δεν πρέπει να ζουν συνέχεια με τους γονείς τους και χωρίς σπίτι είναι σχεδόν αδύνατον για ένα νέο ζευγάρι να κάνει οικογένεια. Ακριβώς γι΄ αυτό επεξεργαζόμαστε ένα πλήρες σχέδιο, που περιλαμβάνει όλες τις λύσεις και αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε: Από την ανεκμετάλλευτη περιουσία του δημοσίου, εκατοντάδες ακίνητα μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα, μέχρι αντικίνητρα και κίνητρα για να απελευθερωθούν διαμερίσματα που παραμένουν επί χρόνια κλειστά».

Φοιτητικές Εστίες: «Και από τη συνεργασία της νέας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ο παλιός ΟΑΕΔ, με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, μέχρι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ανακαινιστούν παλιές στέγες και να αποδοθούν και αυτές προς ενοικίαση σε προσιτό τίμημα ή να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες στα πανεπιστήμια μέσα από συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

»Όπου θα μπορεί ένας φοιτητής με πολύ χαμηλό ενοίκιο να έχει πρόσβαση σε ποιοτική στέγη και χωρίς να χρειάζεται, ειδικά σε κάποιες πόλεις -ξέρετε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα- να αναζητεί στέγη πληρώνοντας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του μηνιαίου του εισοδήματος, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό, για να καταλήξει τελικά σε ένα ακίνητο το οποίο δεν πληροί καν τις βασικές προϋποθέσεις για να ζει κανείς αποδεκτά. Όλες αυτές, λοιπόν, είναι πολιτικές οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα από την Κυβέρνηση και θα υλοποιηθούν, φίλες και φίλοι, στη δεύτερη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας».

Φοιτητικές Παρατάξεις:«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει τώρα ότι καταργούνται οι σύλλογοι και οι φοιτητικές εκλογές. Κάτι που προφανώς δεν ισχύει, καθόσον ο συνδικαλισμός στις πανεπιστημιακές σχολές προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ούτε αυτό δεν γνωρίζουν.

»Εκείνο που κρύβει το ψέμα της δημαγωγίας είναι η αλήθεια της ουσίας. Γιατί αυτό που αλλάζει είναι ότι στο εξής οι εκπρόσωποι των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των Ιδρυμάτων θα αναδεικνύονται μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο. Kι αυτό για να μη γίνονται οι αποφάσεις τους όμηροι των επιλογών και, δυστυχώς, μερικές φορές των παζαριών με φοιτητικές παρατάξεις.

»Και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα είναι εκεί στα πανεπιστήμια να δίνει τις μεγάλες μάχες και να πρωταγωνιστεί και πάλι και σε αυτές τις εκλογές, και με το νέο σύστημα ανάδειξης των εκπροσώπων στα φοιτητικά όργανα εκπροσώπησης».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr