Φοιτητικά Συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσ/κη και Πάτρα ενάντια της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (φωτό & βίντεο)

Φοιτητικά Συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσ/κη και Πάτρα ενάντια της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Φοιτητικό συλλαλητήριο κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας έγινε στο κέντρο της Αθήνας, με αρχική συγκέντρωση στα προπύλαια. Φοιτητικά συλλαλητήρια έγινε σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Κάλεσμα συμμετοχής είχαν απευθύνει, μεταξύ άλλων, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Οδοντιατρικής, Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, ΠΤΔΕ και ΤΕΑΠΗ ΕΚΠΑ, Τοπογράφων, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, ΠΑΠΕΙ. Οι φοιτητές, όπως αναφέρουν σε σχετικό τους κάλεσμα, διεκδικούν «ο νέος νόμος – πλαίσιο να μην κατατεθεί», αλλά και αντιδρούν στα όσα έγιναν στο ΑΠΘ με τον τραυματισμό φοιτητή από κρότου λάμψης. Λόγω της πορείας ήταν κλειστοί αρκετοί δρόμοι στο κέντρο.


Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, οι φοιτητές κατευθύνθηκαν στο Πολυτεχνείο για να πραγματοποιήσουν Συντονιστικό.

Στο κάλεσμά τους για το συλλαλητήριο, οι φοιτητές αναφέρουν:

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές μας. Εξω η αστυνομία από το ΑΠΘ. Καμία σκέψη για εγκατάσταση καμερών στις σχολές. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των φοιτητών.

Επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Οχι στις κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων. Αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας. Καμία σκέψη για κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και για ενοίκια στις εστίες».

Οι Σύλλογοι καλούν σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους Συλλόγους της Αθήνας, δράσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης σε όλες τις σχολές και κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων.

Οι φοιτητές διεκδικούν: «Ο νέος νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και οι νόμοι Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ. Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές μας! Εξω η αστυνομία από το ΑΠΘ. Καμία σκέψη για εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στις σχολές. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους! Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας. Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα. Καμία σκέψη για συγχωνεύσεις τμημάτων! Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Ούτε σκέψη για δίδακτρα στο προπτυχιακό! Οχι στις κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων. Αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας. Καμία σκέψη για κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και για νοίκια στις εστίες».

Στην Αθήνα

Στην Θεσσαλονίκη

Φοιτητικό συλλαλητήριο ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, την καταστολή και τα σχέδια της κυβέρνησης για την παιδεία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με πλήθος φοιτητών, διδασκόντων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων, απλών πολιτών.

Συλλαλητήριο και συναυλία διοργανώνουν και οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης το απόγευμα, στις 19:00, στην Καμάρα.

Ο Γιάννης Ντουσακης, ο φοιτητής που δέχθηκε δολοφονική επίθεση από άνδρα των ΜΑΤ μέσα στο πανεπιστήμιο, στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης και οι συμφοιτητές του φωνάζουν «ο Γιάννης Ντουσακης είμαστε όλοι εμείς, θα γίνει η οργή μας ποτάμι ανατροπής».

Στην Πάτρα

Πορεία στο κέντρο της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές το μεσημέρι της Πέμπτης στην οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις, συμμετείχαν 200 περίπου άτομα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr